Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

Öcaline - 2024. szeptember 28. 17:30

Az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényeit tartják a József Attila Könyvtárban: előadásokkal, kiállítással, mesével, játékkal készül az intézmény szeptember 30. és október 6. között, azaz jövő hétfőtől vasárnapig. Találkozzunk a könyvtárban!

A részletekről Tóth Éva, a József Attila Könyvtár igazgatója tájékoztatta lapunkat. Mint hangsúlyozta, az idén alapítása 50. évfordulóját ünneplő intézmény különlegesen gazdag menüvel várja a betű barátait a jövő hét során!

Játék és mese – mindenkinek

Egész héten tart a szokásos folyóirat-árusítás, valamint A vízről – avagy a Duna partján című könyvtári kvíz, emellett szinte minden napra időzítenek vonzó programelemet, emelte ki Tóth Éva:
– A sort az Égig érő mesefa című pályázatunk eredményhirdetése nyitja hétfőn 14 órától – a népmese napja és Benedek Elek születésének 165. évfordulója alkalmából rajzpályázatot hirdettünk, az eredményhirdetés mellett az alkotásokból kiállítás nyílik a gyermekkönyvtárban. Szintén az alkalomra időzítettük a mesés találkozót, ahol Klitsie-Szabad Boglárka mesemondó, a Meseszó Egyesület Elnöke lesz a vendégünk. Idén is komoly viadalt ígér a népszerű Szóforgató-Betűvető verseny – az általános iskolák 3-5. évfolyamos diákjainak hirdetett megméretés Vig Balázs művein alapul, a kétfordulós vetélkedő első feladatlapját október 1-jén, kedden adhatják le az indulók. Szintén a keddi programot színesíti a Cimbora Klub foglakozása abból az alkalomból, hogy a könyvtári közösség is bekerült a Települési Értéktárba – a népmese napjára időzített ünnepi eseményre 16 órától várjuk a régi és az új cimborákat.

"Az irodalom hídjai"

Az idei programsorozat különleges eseménysorának ígérkezik Az irodalom hídjai című lengyel-magyar együttműködés záróeseménye október 3-án, csütörtökön (a kooperációról lásd keretes anyagunkat). A 16 órakor kezdődő esemény első programja a Stanislaw Grochowiak életútját összegző kiállítás megnyitása lesz – az esemény díszvendége Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság 2016 és 2022 között Magyarországon szolgáló nagykövete lesz. A programot a "dwa bratanki" jegyében rendezik, ezzel jeles együttműködés végpontjához ér a József Attila Könyvtár és Dunaújváros lengyel testvérvárosa, Leszno Miejska Biblioteka Publiczna im. Stanisława Grochowiaka könyvtárának együttműködése. A  tavaly zászlót bontott kapcsolat idén azzal a céllal folytatódott, hogy bemutassa a könyvtárak névadóit, kölcsönösen felfedezve József Attila költő és Stanislaw Grochowiak költő, drámaíró életét és munkásságát, örökségét a másik országban. 

Az kooperáció a Wacław Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet alapjaiból társfinanszírozott „Irodalom hídjai: Stanisław Grochowiak és József Attila hagyatékának kölcsönös felfedezése” projekt közös megvalósítása révén valósult meg. Az együttműködés nem ért véget, de ez a projekt befejeződött – az ünnepélyes zárórendezvény a jövő heti eseménysort gazdagítja.
A program során Kovács István író, költő, volt krakkói főkonzul megnyitó gondolatait Farkas Erik színművész olvassa fel, az eseményen Stera Patrycja Mária, Trojan Tünde és Farkas Erika verseket mond magyarul és lengyelül, majd 18 órától Medvetánc címmel a Sebő Együttes koncertjét hallhatják az érdeklődők József Attila verseiből. Figyelem, fontos: a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a könyvtárban személyesen, az olvszolg@jakd.hu e-mail címen vagy a 25/423-952-es telefonszámon lehet.

Varázsos hétvége
 
És ezzel még mindig nincs vége a remek sorozatnak: október 5-én, szombaton 17 órától újra a Cimbora Klub kerül a fókuszba, méghozzá az Őszi dallamok a Cimborafánál című programmal – a nyárbúcsúztató megmozdulásra régi és új cimborákat várnak, gitár, harmonika, furulya, fuvola, énekszó csalogat minden zenekedvelőt!
Szintén szeretettel várja a játékos kedvű vendégeket a Kockahegy Társasjáték Klub – október 5-én és 6-án a társasjátékok varázslatos világába nyerhetnek betekintést az érdeklődők nyitva tartási időben a felnőttkönyvtár előadótermében! 
Különleges ajánlattal is kirukkol az intézmény: szombaton és vasárnap amnesztiát hirdetnek, október 5-én 13-17 és 6-án, 9-13 óra között elengedik a késedelmi díjat a késve visszavitt könyvekre! Az egész sorozat egyik csúcspontjaként rendezik a Könyves vasárnap kavalkádját – rendkívüli nyitvatartással és ingyenes beiratkozással várva a vendégeket! A kínálatban 10 órától Ringató foglalkozás lesz Veréb Judittal, 11 órától népi gyermekjátékok, hangszerbemutató és táncház kezdődik Molnár-Csonka Boglárkával és Várai Áronnal, emellett kézműves foglalkozást is szerveznek a gyermekkönyvtárban. 

A teljes programsorozat nyitott és ingyenesen látogatható – szeretettel várnak minden érdeklődőt!

(Címlap és nyitókép, belső oldali illusztráció: jakd.hu)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: elkezdődött a színházi évad

DSTV: elkezdődött a színházi évad

2024. szep. 24.

Az intézményi tradíciókhoz híven társulati üléssel startolt a szezon a Bartók Kamaraszínházban, derül ki a DSTV összegzéséből. A nagy sikerre tekintettel három produkciót is műsoron tartanak, az évad terveiben hét új bemutató szerepel. Hangkép.

DSTV: koncerttel startolt a tanév

DSTV: koncerttel startolt a tanév

2024. szep. 23.

Minden visszatért a régi kerékvágásba a nyári szünet után a Sándor Frigyes Zeneiskolában, derül ki a DSTV összeállításából. A növendékek megkapták az az órarendjüket, elkészültek a beosztások, kezdődött a tanév – méghozzá egy nem különleges koncerttel! Hangkép.

DSTV: ötödik képregényfesztivál

DSTV: ötödik képregényfesztivál

2024. szep. 22.

Immáron ötödik alkalommal rendezték meg a Dunaújvárosi Képregényfesztivált, aminek ezúttal is az MMK adott otthont. A múlt szombati esemény ismét rengeteg látogatót vonzott: a szervezők pazar kínálattal és fergeteges látványvilággal várták a képregények szerelmeseit. Hangkép.

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

Angyaldob-tündérdob csendült fel a zeneiskolában

2024. szep. 20.

A Baruts Bence Handpan Projekt fellépése adta meg az alaphangot a Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskolában. Elkezdődött az új tanév, ismét sok-sok programmal készül az intézmény közössége.

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

Zenés bábjáték készül a Bartókban – októberben bemutató

2024. szep. 19.

Balázs-Valler Kata rendezésében készül Az álomlátó fiú című zenés bábelőadás a színházban. A csapat már tavaly is nagy kedvenc volt a Pávatollal, most ismét Kriza János gyűjtéséből merítettek – és még nagyobbat álmodtak.

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

Ismerős arcok, új vendégek, nagyot ment újra a Dunaújvárosi Képregényfesztivál! (galériával)

2024. szep. 18.

Roppant gazdag kínálattal kényeztette újra, mi több, idén immár ötödszörre a műfaj szerelmeseit a Dunaújvárosi Képregényfesztivál. A seregszemlének szokás szerint az MMK adott otthont, a vendégeket a zord idő sem riasztotta el múlt szombaton.

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

Diafilmek is kölcsönözhetők a József Attila Könyvtárban

2024. szep. 17.

A diavetítők és a hozzájuk tartozó diafilmek ismét egyre népszerűbbek. Aki csak egy kis nosztalgiára vágyik, örülhet: a gyermekkönyvtárban nagyjából 80 darab diafilm kölcsönözhető.