Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Értékes római kori kincsek kerültek elő a legutóbbi feltárások során

Terdik Péter - 2024. október 20. 9:00

Pintér Tamás polgármester és az Intercisa Múzeum munkatársai sajtótájékoztató keretében mutatták be azokat a római kori leleteket, amelyek a Mondbach kúria előtti terület feltárása során láttak napvilágot.

Külön érdekesség, hogy az évek során többször is megbolygatták már a területet, de most először fedeztek fel ott történelmi leleteket. 

Volt már ilyen – igaz, régen

A tájékoztató kezdetén Pintér Tamás polgármester megköszönte a szovjet emlékmű bontásában-áthelyezésében segédkező szakemberek munkáját, illetve a Hadtörténeti Intézet és az Intercisa Múzeum munkatársainak a közreműködését, akik végig a területen tartózkodtak. A polgármester szerint ez az lelet igazi kuriózum a település történetében, hiszen ehhez hasonló mennyiségű és minőségű kincset 1993 óta nem találtak Dunaújvárosban. 

Meglepetésekben bővelkedő sírra leltek 

A 3. századi, érintetlen sírból előkerült régészeti leleteket már Buza Andrea régész-muzeológus mutatta be. Elmondta, hogy a feltárás során először 16-17. századi gödrök kerültek elő, amelyeket különböző anyagokkal töltöttek fel. Később a feltárás során megtalálták egy fiatal, vélhetően tehetős családból származó lány maradványait.

Bár a csontok nagyon rossz állapotban voltak, az aranyból készült láncot, gyűrűt és fülbevalót gyakorlatilag nem kellett restaurálni, azok kiváló állapotban maradtak fenn. A lelet korának azonosításában jelentős segítséget jelentett a sírban talált négy pénz-
érme. Ezek közül kettő jóval régebbi volt, mint maga a sír. A másik két érme azonban Claudius Gothicus császárhoz köthető, aki 268-270 között uralkodott. Találtak még a sírban gyöngysort, ásványokat, és három üvegedényt is, amelyek restaurálása folyamatban van. A koporsón kívülről még bronzból készült edények és koporsószegek kerültek a gyűjteménybe.

Egyelőre vége 

A feltárások egyébként véget értek a területen, amely régészeti oltalom alá került. Jó esély van arra, hogy az egykori szovjet emlékmű területétől kicsit távolabb újabb sírok és leletek kerülhetnek elő, de ezt már csak akkor fogjuk megtudni, ha valami miatt ismét munkálatokat végeznek itt. A szakemberek ott lesznek majd, készenlétben.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

2024. okt. 20.

A könyvek csodavilágába kalauzolja a nézőt a DSTV összeállítása. Nekünk, felnőtteknek jobb esetben már nem okoz gondot elolvasni és értelmezni a szavakat, mondatokat, de a gyerekek esetében más a helyzet. Létezik azonban segítség. Hangkép.
 

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

2024. okt. 18.

Pimaszul fiatal író nagyon erős első kötettel: Schillinger Gyöngyvér vendégeskedik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiájának sorozatában. Kötetbemutató hétfőn, várják a betű barátait.
 

DSTV: étkezési szokások a római korban

DSTV: étkezési szokások a római korban

2024. okt. 18.

A gasztronómia témái kerülnek szó szerint terítékre az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összeállításából. A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi programja keretében a római kori étkezési kultúráról hallhattak előadást az érdeklődők. Hangkép.

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

2024. okt. 16.

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

2024. okt. 16.

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Keltető"

2024. okt. 14.

Az autizmussal élő Mariann teljesen önálló szeretne lenni – elköltözni a szüleitől, és stabil megélhetést találni. Folytatja második évadát az ICA-D kötelékében a Szabad Szemmel közössége, a Keltető című magyar dokumentumfilm szerepel a műsoron kedden délután.