Figyelj rá(n)k! – rózsaszínbe burkolt ünnepség a mellrák elleni küzdelem jegyében

Veres Viktória - 2024. október 19. 8:30

Rózsaszínbe borult a Városháza "C" szárnya és környéke a mellrák elleni küzdelem jegyében még múlt szombaton. A Figyelj rá(n)k! című rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, és arra, hogy lehetséges a gyógyulás ebből a daganatos megbetegedésből.

Több hónapos megfeszített szervezési munka csúcsosodott ki: Csapó Nóra és szervezőtársai tanulságos szakmai előadásokkal, izgalmas előadásokkal hívták fel a figyelmet az emlődaganatos megbetegedésekre.

Teltházas közönséggel

Csapó Nóra, az esemény megálmodója nagy reményekkel indult neki a programsorozatnak. Már az esemény kezdetén látszott, hogy sikerült megmozgatni a lakosságot, ugyanis már Pintér Tamás polgármester köszöntője is telt házas közönséget vonzott.
A polgármester megdöbbentő statisztikai adatokkal is szolgált: mint kiemelte, évente körülbelül kétezer nő esik áldozatául a mellráknak. Éppen ezért szükséges minél többször beszélni a megelőzésről, az önvizsgálatról és azokról a tünetekről, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Pintér Tamás kiemelte a rendezvény fontosságát, hangsúlyozva, a mellrák a megfelelő információk birtokában nem halálos ellenség, hanem legyőzhető ellenfél. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy adják tovább az eseményen megszerzett tudást, így vigyázzanak egymásra.

A polgármester köszöntője után dr. Szilágyi Örs, a Szent Pantaleon Kórház főigazgató főorvosa szólalt fel, aki fontos szakmai megállapításokkal egészítette ki az elhangzottakat. Mint nyomatékosította, az időben felfedezett elváltozások könnyebben és gyorsabban kezelhetőek, ezért is érdemes rendszeresen monitorozni testünk jelzéseit, illetve rendszeresen részt venni a szűrővizsgálatokon.
A köszöntőket követő szakmai előadások során többek között szó esett a vizsgálatok formáiról – a mammográfia, vagy az ultrahang kiváló prevenciós eszköz –, a jó- és rosszindulatú elváltozásokról, valamint a kezelési módokról. Az előadók kitértek a rizikócsoportokra és arra is, hogy az idő komoly tényező a gyógyulási esélyek tekintetében. A mentális egészség, a lelki jólét kérdése is felmerült, ebben a témában is elgondolkodtató értekezést hallhatott a közönség. A szerteágazó tudásanyagban közös pont volt a prevenció fontosságának hangsúlyozása.

Színes, mozgalmas programok

A gondolatébresztő szavak után mozgalmassá vált a délelőtt. Kollányi Zsuzsi énekesnő és dalszerző külön erre az alkalomra írt dalával örvendeztette meg a jelenlévőket, a színpadon pedig a Medusa Dance Crew csapatával vált egésszé az előadás. A táncosok profi módon diktálták a tempót. Szükség is volt erre, ugyanis nem csupán a színpadon, hanem a közönség soraiban is táncra perdültek a résztvevők, interaktív flashmobbá formálva a zenés programot. 
A tartalmas programsorozatot a motoros felvonulás zárta. Rendkívül szép számmal gyűltek össze kétkerekűek a városháza előtt, onnan indultak rövid sétára, pontosabban gurulásra a megjelentek. A lezárt Vasmű úti túrát követően visszatértek a kiindulási pontra, így adva keretet a felvonulásnak – és ezzel a figyelemfelhívó eseménynek is.

Nívós partneri együttműködés

A jó ügy mellé készséggel sorakoztak fel a partnerek. Kiemelt szereplője volt a szervezésnek és az esemény létrejöttének a Jót, szívből – Dunaújvárosért! alakulata, Dunaújváros önkormányzata, a Dunaújvárosi Járási Hivatal, valamint a Szent Pantaleon Kórház. Csapó Nóra figyelemfelhívő kezdeményezését még számos szervezet támogatta. Kiemelendő valamennyi előadó, akik a maguk területén páratlan tudásanyaggal gazdagították a hallgatóságot. A szervezők mindenkinek nagyon hálásak, amiért megvalósulhatott városunkban ez a nap, az emlődaganatos megbetegedések elleni küzdelem jegyében, a megelőzésért, a gyógyulásért!

Érintettként mindenkiért

Több vendéggel is szóba elegyedtünk, kíváncsiak voltunk, miért tartották fontosnak a részvételt. Kivétel nélkül azt mondták a megkérdezettek, hogy a nívós előadások vonzották őket, illetve az, hogy tájékozódjanak, mit tudnak tenni a megelőzésért, önmagukért vagy egy érintett szerettük egészségéért, gyógyulásáért.
Csapó Nóra szerint a rendezvény elérte a célját, sikerült beszédtémává tenni ezt a betegséget, rengeteg emberhez jutottak el, sokak figyelmét sikerült felhívni. Érintett édesanyaként pontosan tudja, hogy az emlődaganatos elváltozás hogyan változtatja meg egy beteg és a környezete életét, és ha már egy nőnek tud segíteni az előadásokon elhangzott bármelyik tanács, akkor már megérte a befektetett munka. Rövid üzenetével pedig nyomatékosította mindazt, hogy miért is kezdett a Figyelj rá(n)k! megszervezésébe:  
– Leginkább azért tartom nagyon fontosnak, hogy odafigyeljünk magunkra, mert családanyák vagyunk vagy lánygyerekek – és a családunknak mindig szüksége lesz ránk!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: álmokat ölt ruhákba

DSTV: álmokat ölt ruhákba

2024. okt. 19.

A varrónői munka világa mellett a ruhatervezés műhelytitkaiba is bepillantást enged a DSTV összeállítása. A kalauz ismét Veres Viktória, aki ugyan jelenleg még csupán hobbiként űzi a mesterséget, de idővel e téren is szeretne szintet lépni. Hangkép.

Újrahasznosításra fel – ismét itt a Csomagtartóvásár

Újrahasznosításra fel – ismét itt a Csomagtartóvásár

2024. okt. 18.

Az immár hagyományos bolhapiac helyszíne a piac lesz, a vasárnap délelőtti sokadalom kínálata a kézműves és termelői piac portékáival egészül ki. Remek lesz, mindenkit várnak!

A társasjátékok a felnőttek számára is tartalmas kikapcsolódást kínálnak

A társasjátékok a felnőttek számára is tartalmas kikapcsolódást kínálnak

2024. okt. 18.

A különböző játékok megannyi izgalmat, szórakozást, kihívást és csatározást tartogatnak, minőségi időtöltést és kikapcsolódást, valódi flow-élményt kínálnak a felnőttek számára is. (X)

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

Kézműves remekek és erő(s)próba az MMK-ban

2024. okt. 17.

A szeptemberi zászlóbontás átütő sikere után ismét otthont ad a Kézműves Kincsek Vására seregszemléjének az idén 50 éves MMK. Erőnek erejével is készülnek: az Erősevő verseny viadala színezi a szombat délutáni sokadalom kínálatát.

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

A műanyag nyílászárók térnyerése: mire kell figyelni beépítés során?

2024. okt. 17.

Az elmúlt évtizedekben a különböző állami támogatásoknak, programoknak köszönhetően egyre nagyobb ütemben kezdtek el terjedni a műanyag nyílászárók, erről a hírekben is lehetett olvasni. (X)

DSTV: sminktippek a mindennapokra

DSTV: sminktippek a mindennapokra

2024. okt. 16.

Megjelenésünk összetett dolog, a hölgyeknél pedig a smink is ennek a része. Folytatja szépségápolási sorozatát a DSTV: az ünnepi sminkek után ezúttal a mindennapok alaptippjeivel találkozhatnak az érdeklődők – szakértői tanácsokkal fűszerezve. Hangkép.

Fákat ültettek a Római játszótéren

Fákat ültettek a Római játszótéren

2024. okt. 15.

Lassan egy éve lesz, hogy a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából átadták a Római városrészi, úgynevezett befogadó játszóteret, ami a fogyatékossággal élő és az ép gyermekek számára teremt lehetőséget a közös játék örömére. Azóta rendszeresen történt valami a játszótér körül, most is.