Dunaújváros Hetilap

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

Öcaline - 2024. október 25. 16:30

Aki örül a bónusz ajándékba kapott egy órának, azt most is elkeserítem, így vagy úgy, de mindenképpen borítja a már beállt életritmust. Küszöbön a téli időszámítás!

Egy órával korábbra állítjuk az óráinkat október 27-én, vagyis vasárnapra virradó éjjel – ismét beköszönt a téli időszámítás. A történet nemcsak fölösleges, de totálisan káros is, de hiába figyelmeztetnek a téma avatott (alvás)szakértői, hogy akár előre, akár hátra tekerünk, mindenképpen borítunk a megszokott napi életciklusunkon, a várt-remélt döntések nem születtek meg. Az tudományos tény, hogy az óraátállítás megviseli az emberi szervezetet – igaz, a vizsgálatok szerint a tavaszi átállás mínusz egy órája jobban fáj, mint a soron következő. Ugyanakkor az is tény, hogy a hatások intenzitása nemcsak egyénenként, de nemenként is változik – van, aki napok alatt átáll az új ritmusra, sokan hetekig érzik a váltás hatását, és az alváskutatók vizsgálatai szerint az egyébként is rosszabbul alvó nők az átállás igazi megszenvedői.
Korábban már szerepelt e hasábokon, de sosem elég ajánlani: aki az átállás kapcsán szeretne elmélyülni a témában (és végső soron többet, jobban, hatékonyabban aludni), annak máris mutatom a Magyar Alvás Szövetség hivatalos oldalát!

A lényeg: vasárnapra virradóra egy órával tovább alhatunk – jó éjszakát, szép álmokat!

(A kép illusztráció)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

2024. okt. 27.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Szeleczki Józsefet, Józsi bácsit 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a város vezetése. Szántó Péter önkormányzati képviselő otthonában látogatta meg az ünnepeltet. 

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

2024. okt. 25.

Szakmai egyeztetés és párbeszéd helyszíne volt a Városháza annak kapcsán, hogy Dunaújvárosban is elkezdődött a Life projekthez köthető munka. A program legfontosabb pilléreiről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester beszélt. 

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

2024. okt. 24.

A júniusi önkormányzati választás utáni első rendes ülését tartotta városunk újonnan megválasztott közgyűlése csütörtökön délelőtt. A képviselők összesen 37 témában hoztak döntést, a legnagyobb érdeklődés a Béke városrészi postanyitás kérdését kísérte.

A négyszer megünnepelt születésnap

A négyszer megünnepelt születésnap

2024. okt. 24.

Zorinácz Józsefné Ilona néni szeptember 25-én ünnepelte a 90. születésnapját, először. Azóta ugyanis több alkalommal megülték a kerek évfordulót a családdal, az önkormányzati köszöntés már a negyedik volt az összejövetelek sorában.

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

2024. okt. 24.

A közelmúltban állt az égi katedrára Fejős Ádám, akitől a volt pályatársak, egykori diákok közösen búcsúztak a Rudas középiskolában. A dunaújvárosi oktatási szféra legendás alakja volt, emléke örökké él. 

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

2024. okt. 23.

Méltó módon, együtt tisztelgett a hősök előtt Dunaújváros az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulóján. Ez alkalomból elsőként a temetői kopjafánál koszorúzással emlékeztek, majd a Bartók Kamaraszínházban ünnepélyesen átadták a Dunaújvárosért díjat, amelyet idén Petrás Gábor érdemelt ki. 

A fenntartható jövő, az élhető város a tét

A fenntartható jövő, az élhető város a tét

2024. okt. 23.

"Zöld sivatag, vagy vadvirágos televény?" – a hasábjainkról kölcsönzött címmel tartott előadást a Jelen! Tiszasziget-Dunaújváros közössége felkérésére Für Tibor az ÖKO Klub részéről a Pentele városrészi Mondbach kúriában a közelmúltban. A beszámoló tapasztalatairól és legfontosabb tényezőiről az előadót kérdeztük.