Dunaújváros Hetilap

Megkezdte munkáját az új közgyűlés

Fábos Zsolt - 2024. október 24. 18:00

A júniusi önkormányzati választás utáni első rendes ülését tartotta városunk újonnan megválasztott közgyűlése csütörtökön délelőtt. A képviselők összesen 37 témában hoztak döntést, a legnagyobb érdeklődés a Béke városrészi postanyitás kérdését kísérte.

Az újonnan megválasztott közgyűlés rendes ülésén immár érdemben foglalkozott a város kérdéseivel, döntéseket is hozott, valamennyi képviselő aktív közreműködésével.

Készülhet a graffiti

A közgyűlés elején módosította rendeletét a testület: az időskorúak rezsitámogatása tekintetében és összegének módosítására tett javaslatot is elfogadta a testület. Érkezett egy kérés a Móricz iskolából, hogy az iskolaépület belső udvarára néző falfelületen freskó, illetve graffiti kerülhessen, ennek megvalósulásához hozzájárulását adta a közgyűlés. Döntés született arról a is, hogy a Hankook Tire által felajánlott gumiabroncsok a Dunaújvárosi Rendőrkapitánysághoz kerülhessenek, gépjárműparkjuk korszerűsítése céljából. 

Posta lesz, csak azért is

Régóta beszélünk már arról városunkban, hogy az Intersparban bezárt postahivatal helyett szükség lenne egy újra. Végre ott tartunk, hogy hamarosan megnyithat az új hivatal a Március 15. téren: önkormányzati helyiségben és önkormányzati fenntartással. Oláh János, a Fidesz-JUVE képviselője a közgyűlésen üdvözölte a nyitás tényét, azt viszont sajnálta, hogy ehhez szükség volt a kampányra is. Pintér Tamás polgármester szerint éppen hogy a Magyar Posta engedélyére kellett várni, ezért húzódott idáig a hivatal nyitása. Ha valaki politikát tett bele, akkor az csak az állami fenntartású Magyar Posta volt. Ha az önkormányzaton múlott volna, már rég nyitva lenne a Béke postája. Sőt, be se zárt volna régi. Medgyesi Miklós kabinetfőnök szerint az önkormányzat és a Magyar Posta közötti tárgyalások 2023-ban kezdődtek, és egy éve már szerződéskötés közelébe érkeztek. Aztán 7 hónapos csend következett, nem reagált a Magyar Posta. Aztán hónapokkal ezelőtt elkezdődött a Március 15. téren lévő helyiség felújítása, amihez most éppen 7,6 millió forintot biztosított a közgyűlés, és hetekkel ezelőtt megérkezett a Magyar Posta végleges engedélye is a hivatal nyitásához. Arról nem is beszélve – fogalmazott Medgyesi -, hogy az önkormányzatunk megint egy állami feladatot fog ellátni önkormányzati forrásból. Már több önkormányzatunk által működtetett és fenntartott posta működik Dunaújvárosban, mint állami. De jó hír, hogy heteken belül megnyithat a Béke postája! Csak azért is!

Beindulhat az élet a kúriában

Elkészült és volt is már rendezvény a gyönyörűen felújított Mondbach-kúriában, a közgyűlés által most elfogadott szabályozás viszont megfogalmazta már a hasznosítás részleteit is. A jövőben kulturális rendezvények, kortárs alkotóművészeti kiállítások, színművészeti és zeneművészeti előadói estek, civil közösségek találkozó pontja, családi rendezvények színhelye lesz majd a hely. 

Új fb-tagok a városi cégekben

A választások után az önkormányzat új felügyelőbizottsági tagokat delegált az önkormányzati cégekbe. Így a Dunanett NKft, a Dunanett Vagyonkezelő Kft, a DV N Zrt, az Innopark Nkft, a Dunaújvárosi Turisztikai Nkft, a DKKA-Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nkft, az MMK Nkft, és a Vasmű u. 41. Irodaház Kft. felügyelőbizottságába kerültek új tagok. 

Színvonalas munka 

Véleményezte a közgyűlés a Dunaújvárosi Óvoda intézmény 2023/2024-es nevelési évről szóló beszámolóját. A testület megállapította, hogy Dunaújvárosi Óvoda az elmúlt nevelési évben megfogalmazott nevelési céljait magas színvonalon teljesítette. A képviselők ugyanakkor elfogadták az óvodai intézmény aktuális nevelési évre vonatkozó munkatervét.

Elismerés Kardos Krisztinának

Közgyűlésének az olimpiai részvételi jogot szerzett dunaújvárosi sportolók jutalmazásáról szóló önkormányzati rendelete alapján jutalmazásban részesítette Kardos Krisztina sportszakembert, aki a 2024. évi párizsi Olimpiára a magyar női vízilabda válogatottban szereplő dunaújvárosi vízilabdázók felkészítésében vett részt.

Közbeszerzés kezdődik

Dunaújváros köztisztasági feladatok tárgyú közbeszerzési eljárás dokumentumainak elfogadásáról, az eljárás megindításáról határozott a közgyűlés, mivel a város közigazgatási területén belül a buszmegállók, parkok, erdős területek és övárkok takarításának folyamatos biztosítására vonatkozó szerződés idén lejár.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

Újabb 90 éves polgárt ünnepeltek városunkban

2024. okt. 27.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Szeleczki Józsefet, Józsi bácsit 90. születésnapja alkalmából köszöntötte a város vezetése. Szántó Péter önkormányzati képviselő otthonában látogatta meg az ünnepeltet. 

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

Ismét téli időszámítás vasárnap hajnaltól – egy óra plusz, álomszuszékok!

2024. okt. 25.

Aki örül a bónusz ajándékba kapott egy órának, azt most is elkeserítem, így vagy úgy, de mindenképpen borítja a már beállt életritmust. Küszöbön a téli időszámítás!

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

Ismét együtt tesznek a zöldebb, élhető jövőért városunkban

2024. okt. 25.

Szakmai egyeztetés és párbeszéd helyszíne volt a Városháza annak kapcsán, hogy Dunaújvárosban is elkezdődött a Life projekthez köthető munka. A program legfontosabb pilléreiről Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester beszélt. 

A négyszer megünnepelt születésnap

A négyszer megünnepelt születésnap

2024. okt. 24.

Zorinácz Józsefné Ilona néni szeptember 25-én ünnepelte a 90. születésnapját, először. Azóta ugyanis több alkalommal megülték a kerek évfordulót a családdal, az önkormányzati köszöntés már a negyedik volt az összejövetelek sorában.

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

Közösen búcsúztak a legendás tanártól

2024. okt. 24.

A közelmúltban állt az égi katedrára Fejős Ádám, akitől a volt pályatársak, egykori diákok közösen búcsúztak a Rudas középiskolában. A dunaújvárosi oktatási szféra legendás alakja volt, emléke örökké él. 

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

"A mi dolgunk, hogy tovább vigyük a lángot" (galériával)

2024. okt. 23.

Méltó módon, együtt tisztelgett a hősök előtt Dunaújváros az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 68. évfordulóján. Ez alkalomból elsőként a temetői kopjafánál koszorúzással emlékeztek, majd a Bartók Kamaraszínházban ünnepélyesen átadták a Dunaújvárosért díjat, amelyet idén Petrás Gábor érdemelt ki. 

A fenntartható jövő, az élhető város a tét

A fenntartható jövő, az élhető város a tét

2024. okt. 23.

"Zöld sivatag, vagy vadvirágos televény?" – a hasábjainkról kölcsönzött címmel tartott előadást a Jelen! Tiszasziget-Dunaújváros közössége felkérésére Für Tibor az ÖKO Klub részéről a Pentele városrészi Mondbach kúriában a közelmúltban. A beszámoló tapasztalatairól és legfontosabb tényezőiről az előadót kérdeztük.