Dunaújváros Hetilap

Fontos változás az szja egy százalékának felajánlásában

doszerk - 2017. február 9. 11:58

Fizikailag is elválik idén egymástól a személyi jövedelemadó bevallása és az egyszázalékos felajánlás, ezért nem árt emlékeztetni a bevallókat, hogy figyeljenek erre oda – mondta Sebestény István, a Központi Statisztikai Hivatal nonprofit szervezetekkel foglalkozó munkatársa az InfoRádiónak.

Jelentős változás idén, hogy sok adózó bevallását a NAV készíti el, ezért, noha az egyszázalékos felajánlás rendszere alapvetően nem módosul, oda kell figyelni, hogy akiknek most már a NAV készíti el a bevallását, külön rendelkezzenek a felajánlásukról, mert mostantól fizikailag elválik egymástól a bevallás és a felajánlás – figyelmeztet Sebestény István, a KSH munkatársa. Jelezte azt is, hogy külön postai úton vagy interneten, az ügyfélkapun keresztül lehet intézni a felajánlást.

Történt egy másik nagy változás is. Korábban a szervezeteknek nem kellett előzetesen regiszterbe vetetni magukat, hanem az adófizető bárkinek felajánlhatta a jövedelemadója egy százalékát, és a későbbi vizsgálatok során derült csak ki, hogy megfelel-e a kedvezményezett a kritériumoknak. Ha igen, akkor megkapta a felajánlott összeget. Ennek az volt a következménye, hogy több száz millió forint nem ért célba.

Tavaly óta azonban azoknak a szervezeteknek, amelyek gyűjteni szeretnék az egy százalékot, regisztrálniuk kell a NAV-nál, tehát az adófizető ellenőrizheti, hogy az általa kiválasztott szervezet fogadóképes-e, és ezzel kiküszöbölhető a téves felajánlás.

„A személyi jövedelemadó kulcsának csökkenése miatt 2011 után a felajánlható összeg is automatikusan csökkent, de ez most kiegyenlítődni látszik, mert 2016-ban nőtt a felajánlók száma, és újra 7-8 milliárd forint felé közelít az az összeg, amelyről rendelkeznek az adófizetők" – mondta Sebestény István, a KSH munkatársa.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

2024. máj. 28.

1992-től a kormány határozata alapján minden évben megünnepeljük a magyar honvédelem napját. Dunaújvárosban is sok éves hagyomány, hogy a '48-as emlékműnél emlékezést és koszorúzást rendeznek.

Az összefogás szüli a közös sikereket

Az összefogás szüli a közös sikereket

2024. máj. 27.

Lakossági fórumot tartott Újtelepen, a Waldorf iskola tornatermében Tóth Kálmán, a 9-es, és Orosz Csaba, a 10-es választókerület képviselője még múlt kedden.

DSTV: fényes búcsú a várostól

DSTV: fényes búcsú a várostól

2024. máj. 27.

Folytatták a szép selmeci hagyományt a Dunaújvárosi Egyetemtől búcsúzó hallgatók, derül ki a DSTV összegzéséből. A diákélet fontos mérföldköveként lámpás-fáklyás felvonulás, vagyis a Szalamander formájában vettek búcsút a várostól és az alma matertől. Hangkép.
 

DSTV: együtt a vészívók ellen

DSTV: együtt a vészívók ellen

2024. máj. 26.

Számolják, figyelik és lehetőség, illetve igény szerint irtják is a szúnyogokat a város területén, derül ki a DSTV összegzéséből. Az önkormányzat felkészült a szúnyoggyérítésre, ám a lakossági beavatkozás is nagyon fontos a vészívók életterének csökkentése érdekében. Hangkép.

Felmérték a város teljes faállományát

Felmérték a város teljes faállományát

2024. máj. 24.

Egy közvetlen európai uniós pályázatnak köszönhetően tavasszal elindult városunkban az Urbact program Biodiver City projektje, ami 9 európai ország, 10 városával együtt kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire. Ehhez a projekthez kapcsolódóan most egyetemisták látogattak Dunaújvárosba.

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

Korlátozás is, új parkolók is – a lakók kérésére

2024. máj. 22.

Új parkolókat alakítottak ki a Táncsics Mihály utca és a Balogh Ádám utca által határolt belső udvarban. Az elkészült munkálatokról Szabó Zsolt, a terület önkormányzati képviselője beszélt, aki a jövőbeli tervekről is tájékoztatott.

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.