Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Versek, felolvasás órákon át

Vass Ádám - 2017. február 19. 9:08

Városunk idén is csatlakozott a Wass Albert felolvasó ünnephez, a tavalyihoz hasonlóan szintén a szombati napon kapcsolódtak be a helyi résztvevők.

Tizedik alkalommal rendezték meg a Wass Albert felolvasó ünnepet, melyhez idén hatvan közösség több ezer tagja csatlakozott szerte a világon, köztük a székesfehérvári és dunaújvárosi műkedvelők mellett idén már a dunavecseiek is. A huszonöt órán át tartó felolvasás péntek délután indult, Dunaújváros szombaton délelőtt tíz órakor csatlakozott, és a program végéig, 18 óráig folyamatosan idézték Wass Albert legjobb műveit.

A református templomban tartott program kezdetén Kásás Margit, a felolvasás egyik helyi szervezője köszöntötte a résztvevőket, majd Kovács Henrietta református lelkész következett, aki szerint Wass Albert mind életében, mind halálában, mind pedig művészetében ellentmondásos volt, életútját nézve pedig láthatjuk, hogy olyan emberként élt, aki soha nem riadt meg, akárhogy is fenyegették, szavainak és tetteinek azonban hatalmas súlya volt. Később Kásás Margit az országos kezdeményező Hegedűs Gergely András köszöntőjét tolmácsolta, majd Jakubek Tibor, a székesfehérvári felolvasás egyik szervezője számolt be a náluk zajló programokról.

Kiss Kálmán saját versének elszavalása után a Széchenyi Gimnázium igazgatóhelyettese, Szücsné Dr. Harkó Enikő előadása következett, aki doktori disszertációját Wass Albert munkásságából írta, így rengeteg érdekes és hasznos információval gazdagodott a hallgatóság. Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója és Farkas Márta, a Szilágyi iskola igazgatójának közös előadása után a Széchenyi gimi diákjai el is kezdték a felolvasást, amit először a déli harangszó és az azt követő áldás szakított félbe, majd a két órakor tartott művészettörténeti előadás Szántai Lajostól. A maratoni felolvasás végül nyolc órán keresztül zajlott és 18 órakor fejeződött be az ünnepélyes zárással, melyen a Neopolisz együttes előadása mellett újabb verset szavalt Kiss Kálmán. Böttger Antal református lelkész és Stermeczki András evangélikus lelkész egy áldással zárta a napot.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!