Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egy korsó „védőital” orvosi receptre?

Várkonyi Balázs - 2017. július 31. 19:55

Gyógyszertár, sorállás, dögmeleg. Lassan haladunk, a patikárius hölgy minden pácienst tanácsokkal lát el. Tudja, mondtam már – int egy vékony fickót –, sok folyadékot! Amaz serényen bólogat, mire a mögöttem álló testes úr: Én már a mai három korsómat megittam… S hogy kétségünk se legyen, mi volt a három korsóban, hozzáteszi: ideje lenne már a sört is receptre adni!

Hogy mennyire közel jár az igazsághoz, azt egy minap olvasott cikkből tudom: az Egyesült Államokban a kórházi kezelés alatt az orvos jogosult a betege számára az ebédhez sört rendelni. Persze kizárólag a kór természetének függvényében; és csakis ritka esetben.

Csehországban, a sörfogyasztók Mekkájában némely cég ’a sör fél egészség’ szlogent igyekszik terjeszteni, és nem egy orvos is csatlakozik hozzájuk. Nálunk sokkal kevésbé megengedő az orvostársadalom: noha egy-két betegség gyógyításában szerintük tényleg jótékony hatása lehet egy kevés sör elfogyasztásának, ugyanakkor számos esetben ez éppen a tünetek előidézője lehet, tehát tilalmas. Az addiktológus doktorok már a legkisebb mennyiség veszélyeire is figyelmeztetnek.

Fotó:MTI

A múlt század elején Amerika sörissza polgárai néhány röpke hónapig örülhettek: 1921-ben törvénybe iktatták, hogy az orvos felírhatja betegének a sört receptre. Aztán háromnegyed év se kellett, hogy a többség tiltakozása miatt a rendelkezést visszavonják. És azóta – mint említettem –, csak kórházban, csak ritkán, csak kis mennyiségben…

Nincs jó hírem tehát a gyógyszertári testes úrnak. Pedig lehet, hogy az előttünk álló forró napokban, a holnaptól még inkább bedurvuló hőségben jócskán túlteljesíti majd a három korsós fejadagját is. Istenem, mennyit spórolhatna, ha a vágya teljesülne...!

A rovat további hírei: Kultúra

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!

Jótékonysági gála a Bartókban

Jótékonysági gála a Bartókban

2024. máj. 08.

Nemes céllal és jelentős erők összefogásával valósul meg az a közösségi kezdeményezés, amelynek a Bartók színházterme ad otthont pénteken délután. 

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

Pentelei Molnár János életművének jeles darabjaiból nyílik tárlat a Mondbach kúriában

2024. máj. 07.

Jelképes gesztus, hogy éppen az emlékév egyik ünnepeltje, Pentelei Molnár János festőművész kiállítása nyitja a felújított Mondbach kúria időszakos bemutatóinak sorát. A megnyitó szerdán lesz, mindenkit szeretettel várnak!