Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Már készülnek az évad első előadására

Vass Ádám - 2017. szeptember 4. 18:26

A Mikrokozmosz című előadás Bartók Béla műveinek újragondolt részleteinek, valamint kortárs költők gyerekverseinek segítségével mesél kicsiknek és szüleiknek a világról és önmagunkról.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház első gyermekbemutatója október 6-án kerül a stúdiószínpadra Csadi Zoltán, a színház igazgatóhelyettesének rendezésében. A darabot Balassa Eszterrel közösen írta Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveiből inspirálódva, kortárs költők gyermekverseinek felhasználásával. Hétfő délelőtt a darab olvasópróbáján a társulat megismerkedhetett az előadás részleteivel is, Sipos Imre, a színház művészeti vezetője szerint viszont nem lesz egyszerű feladat a zene és a versek határán egyensúlyozni, de izgalmas kísérletnek ígérkezik mind az alkotók, mind pedig a nézők számára.

Fotó: Ady Géza

A darab Bartók művei mellett többek közt Bartos Erika, Kukorelly Endre, Petőcz András és Lackfi János verseinek felhasználásával készül. A darab négy főszereplőjét Gasparik Gábor, Kiss Attila, Siménfalvy Ágota és és Tőkés Nikoletta alakítja majd az erdőszélre emlékeztető díszletben. Csadi Zoltán elmondta, a verseket leszámítva a szöveg és a mozgás nincs kőbe vésve, hagyja a színészeket szabadon mozogni. Mint mondta, régi vágya volt körüljárni, vajon hogy lép be egy gyerek a való világba, és szerinte nagyon érdekes foglalkozni azzal, hogy találkoznak először az élet nagy kérdéseivel, mindez hogyan csapódik le bennük. Az előadás során a nézők a zene és a versek segítségével jutnak majd el a legegyszerűbb dolgoktól egészen a legbonyolultabb kérdésekig, mint a születés vagy a halál, mindezt természetesen játékos, vidám formában, az ismerős dallamok segítségével pedig hamar otthonosan érzik majd magukat a történetben.

A rovat további hírei: Kultúra

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

2024. okt. 05.

Az álomlátó fiú című produkcióval folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A zenés bábelőadás 6 éves kortól ajánlott, de a darab alkotói felnőtteknek is szánják – érett fejjel is tanulságos a történet. Hangkép.

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

2024. okt. 03.

A Magyar Papírmúzeumban új kiállítás csalogatja a vendégeket. Az intézmény időszaki bemutatója az egykori dobozgyárnak állít emléket, illetve a látogatók megcsodálhatják lézervágott papír művészi alkotásait is. 

DSTV: a régi játékok világa

DSTV: a régi játékok világa

2024. okt. 03.

A csengős mozdony lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A riport a régi játékok világába repít – ami pár évtizede még a gyerekszobák féltett kincse volt, mára a múltról mesél a múzeumban. Hangkép.

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

2024. szep. 30.

Hol másutt, a Sándor Frigyes Zeneiskolánál! Az ünnepi invitációt az intézmény tolmácsolta, a koncerttel és közös jelképes növényültetéssel körített eseményt kedden délután rendezik.

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

2024. szep. 28.

Az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényeit tartják a József Attila Könyvtárban: előadásokkal, kiállítással, mesével, játékkal készül az intézmény szeptember 30. és október 6. között, azaz jövő hétfőtől vasárnapig. Találkozzunk a könyvtárban!

DSTV: elkezdődött a színházi évad

DSTV: elkezdődött a színházi évad

2024. szep. 24.

Az intézményi tradíciókhoz híven társulati üléssel startolt a szezon a Bartók Kamaraszínházban, derül ki a DSTV összegzéséből. A nagy sikerre tekintettel három produkciót is műsoron tartanak, az évad terveiben hét új bemutató szerepel. Hangkép.