Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Letisztult formavilág

Vass Ádám - 2017. november 3. 8:40

Gombos István ötvös- és iparművész életművét bemutató kiállításra kerül sor november 3-án 17 órakor az Intercisa Múzeumban.

A vas, acél és krómacél, a bronz, és a sárga-vörös réz értő kezek alatt csodákra képesek, általuk mesélni azonban csak kevesen tudnak. Gombos István iparművész évtizedek óta meséli el segítségükkel saját történeteit, műveit letisztult formavilág és a térben ritmikusan elmozduló elemvariációk jellemzik. A retrospektív tárlat a Ferenczy Noémi és Vörösmarty-díjas művész alkotói korszakaiból idéz.

A különleges kiállítás alkalmából egy könyv is készül, amelyben dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára a következőképpen fogalmaz vele kapcsolatban:

"Gombos István ötvös-, és iparművészként olyan utat választott, melyen nemcsak elindulni nehéz, de az anyag természetéből adódó prekoncepciókkal megküzdeni szintén nem egyszerű. Az életműve viszont arról ad tanúbizonyságot, jók voltak ösztönei. A szerkezet, ez a bonyolult nemesfém megszólította őt, és azóta is „jót beszélgetnek”. Alkotásait persze több csoportra lehet osztani, valamennyi kiszakít valamit a korból, az anyagból, melyben született. Az időben egymást követő alkotásokban is fellelhető a folyamatos megújulás. Ahogy életünk természetes velejárója a folyamatos változás, úgy alakul át művészetében is a megformálás. Egyszerűen mindig új és új gondolatiságot ragad meg, ezáltal pedig olyan széles spektrumon mozog művészetében, hogy ellehetetleníti annak általánosítását."

A november 3-án megnyíló tárlat egyfajta életmű kiállítás, de évtizedek munkáját képtelenség lenne egy terembe besuvasztani, éppen ezért a főbb korszakaira visszatekintő alkotásokat láthatják majd az érdeklődők az Intercisa Múzeumban, amelynek igazgatója, Farkas Lajos szerint az ötvösművészetben való jártasság csak a kiváltságosoknak adatik meg. Két évvel ezelőtt a ráckevei Keve Galériában tartott kiállításon ő kérte fel Gombos Istvánt a kiállítás létrehozására.

- A fémből készült alkotásai szinte megelevenednek, és ha az ember sokáig nézi, szinte azt várja, hogy a szobrok megmozduljanak. Elérte a tökéletesség határát, műveibe a lelkét is beépítette, ez különbözteti meg az egyszerű, középszerű alkotásokat a nagyszerűtől. Gombos Istvánnak, vagy ahogyan mindenki ismeri, Gombinak sikerült a fémet úgy megformálnia, hogy abból sugárzik a tökéletesség és művei harmóniára törekednek a környezettel.

A rovat további hírei: Kultúra

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.