Dunaújváros Hetilap

2017 legfontosabb városi eseményei

Molnár Emese - 2017. december 31. 18:23

Összeállításunkban röviden bemutatjuk mi is történt a városban 2017-ben. Havi bontásban a legfontosabb helyi események.

Január

Hosszú várakozás után, ám annál szeretetteljesebb fogadtatásban, január 5-én 14:08-kor megszületett az év első dunaújvárosi babája, Csorba Lora Julianna. Az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Carissa Kupa a Dunaferr-Vasas győzelmével zárult, a jótékonysági sportrendezvényen (az önkormányzat kiegészítésével) egymillió forint gyűlt össze a Dunaújvárosi Mentőállomás számára.

Február

A magyar-orosz vezetői egyeztetésen szóba került a paksi atomerőmű bővítése és a Dunaferr is. Utóbbi esetében bejelentették, a tavalyi 20 millió eurós fejlesztésnél is nagyobb összegben fognak ismét beruházást végrehajtani. Városunkba látogatott Cserna Gábor polgármester meghívására dr. Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete, hogy a várossal való együttműködésről tárgyaljon.

Március

A Dunaújvárosi Egyetem szenátusi ülésén további öt évre újraválasztották rektori tisztségében dr. András Istvánt, aki 2012 óta rektora a felsőoktatási intézménynek. Ebben a hónapban Bosznia-Hercegovina nagykövete, Aleksandar Dragicevic is ellátogatott városunkba, hogy egy Dunaújvároshoz hasonló bosnyák településsel való kapcsolat kialakításáról tárgyaljon Cserna Gábor polgármesterrel.

Április

Egy éve indult a Dunaújváros Kenyere akció, ez idő alatt több mint alatt több, mint kétmillió forint adomány gyűlt össze jótékony célra. A kolozsvári tornász Európa-bajnokság egyéni összetett versenyében Kovács Zsófia a dobogó második fokára állhatott, a Dunaferr SE versenyzője történelmet írt. A Szakma Sztár Fesztiválon első helyet ért el Váry Viktória, a Lorántffy diákja a bőrdíszművesek között.

Május

Az 57. Velencei Biennálén hazánkat egy dunaújvárosi művész, a Munkácsy-díjas Várnai Gyula képviselte Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával. Több, mint hét perces vastaps és álló ováció kísérte a Valahol Európában című musical bemutatóját a Bartók színházban. A Nagy Családi Hétvégén világrekordot is felállítottak: 11 napon kerestül végeztek újraélesztést egy ambu babán.

Június

Újabb római kori feliratos, faragott kövek kerültek elő a Duna medréből a tavaly felfedezett több, mint tízezer négyzetméteres kiterjedésű víz alatti építményrendszer romjaiból a Szalki-szigetnél. Több ezren tomboltak a kilencedik alkalommal megrendezett DUDIK-fesztiválon. Folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre városszerte, elkészültek az új parkolók a Kodály utcában is.

Július

Egy új esetkocsit kapott a Dunaújvárosi Mentőállomás. Harmadik alkalommal rendezték meg a Szalki-szigeten a Rockmaratont, a zenei fesztivál Dunaújvárosban már otthonra talált. A szigeten rendezték meg (egyidőben a halászléfőző versennyel) az országos strandröplabda bajnokság egyik fordulóját, ennek érdekében az önkormányzat felújította, szabványosította a két homokos sportpályát.

Augusztus

Dunaújváros és a horvátországi Vukovár testvérvárosi kapcsolatot kíván kialakítani, erről szándéknyilatkozatot írt alá Cserna Gábor polgármester és Marijan Pavliček alpolgármester. Tíz országból nyolcvanegy ifjú pilóta érkezett a szabadstrandon megrendezett motorcsónak világbajnokságra. Az önkormányzat mintegy 400 millió forint saját forrásból elkezdte felújítani a város legforgalmasabb útszakaszait.

Szeptember

Szeptember 1-től a város tulajdonába kerül az egykori élményfürdő. Mintegy négymilliárd forintból felújítják az uszodával egyetemben. Zöld utat kapott a kormánytól a kézilabdacsarnok felújítása, a 6 milliárd forintból megvalósuló beruházást kiemelt jelentőségűnek nyilvánították. Több, mint ötszáz millió forint értékű fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt egy esztendőben a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum.

Október

A lengyelországi Leszno város vezetésével egy partnerségi szándéknyilatkozatot írt alá Dunaújváros. Bejelentették, hogy megkezdődik az M8-as gyorsforgalmi út előkészítése, mely az M7-es autópálya és a 710-es főút új csomópontjától a dunaújvárosi Pentelei-hídig, onnan Kecskemétig húzódik majd. A Dunaújvárosért Díjat az idén 65 éves Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes kapta.

November

Negyven éves munkásság felölelő, retrospektív életmű-kiállítása nyílt Gombos István ötvös- és iparművésznek. Kormányhatározat alapján kétmilliárd forintból költözhet a múzeum a Mondbach kúriába. Horváth Tamás nyerte a TV2 Szárban Sztár című műsorát. Cserna Gábor polgármester bejelentette, jövőre újranyit a technikumi kisposta. Kiss Ádám személyében új kancellárja van az egyetemnek.

December

Számos felújítás, beruházás valósult meg ebben az esztendőben, jelenleg is futó projekt például a Vasvári iskola energetikai beruházásra 303 millió forintból, a Zöld Város projekt egymilliárd forintból valósul meg. Az ünnep jegyében rengeteg jótékonysági akciót szerveztek városszerte. Támogatások által a Szent Pantaleon Kórház megvásárolhatta az újszülöttek számára alkalmas melegítő- és újraélesztő asztalt.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.