Dunaújváros Hetilap

Már az őszre befejeződhet a mezőfalvi út felújítása

doszerk - 2018. február 1. 16:39

Több mint három milliárd forintból felújítják a Dunaújvárostól Cecéig tartó 6219-es számú utat. A térségünket, Nagyvenyimet és Mezőfalvát érintő szakasz munkálatairól sajtótájékoztatót tartott dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, valamint Molnár István, a Magyar Közút NZrt. Fejér Megyei igazgatója.

Mint azt dr. Galambos Dénes elmondta, ez a fejlesztés a Modern Városok Program iparfejlesztési részéhez kapcsolódik. Az a cél, hogy biztonságosabb közlekedést, megfelelő infrastruktúrát alakítsanak ki mind az állampolgároknak, mind pedig a vállalkozások számára, akik munkavállalói a környező településekről érkeznek. Hozzátette, a beruházáshoz jó partnerre találtak a Magyar Közút NZrt-ben. Dr. Galambos Dénes emellett azt is bejelentette, hogy Nagyvenyim sikerrel pályázott, száz millió forintot nyert a település határában lévő Mélykútpusztán egy összekötő út kiépítésére.  

Cserna Gábor hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel a Modern Városok Program keretében kötött 2016-os megállapodás nemcsak a dunaújvárosi utak felújításáról szóló egyezményt tartalmazta, hanem kitért a térség úthálózatának fejlesztésére is. Mint mondta, a 6219-es számú út rekonstrukciója tehát illeszkedik e program célkitűzéseibe és korszakos jelentőségű a környéken élők számára. Kiemelte, hogy Dunaújváros fejlődését tekintve nem csak a város, hanem a térség fejlődésében kell gondolkodni. Példaként említette, hogy a Hankook Tire is tudná bővíteni a munkaerő kapacitását a térségből, de a sárbogárdi út rossz állapota miatt a dolgozókat szállító buszok olyan nagyfokú amortizációt szenvednek, hogy ez visszatartó erő az abroncsgyár számára. Az útfelújítás befejeztével pedig ez már nem lehet akadály. Cserna Gábor azt is elmondta, hogy Dunaújváros számára nemcsak azért kiemelt beruházás ez az útfelújítás, mert gazdaságilag pozitív hatásokkal jár majd a város és a városlakók számára, hanem erősíti a kulturális és a turisztikai fejlődést is. Megemlítette továbbá, hogy a város a közelmúltban is jelentős anyagi forrásokat biztosított útfelújítási munkálatokra, melyet idén is folytatni kívánják, és minden segítséget megadnak ahhoz is, hogy a térség úthálózati fejlesztése is megvalósuljon.

Molnár István elmondta, három szakaszra osztották a Mezőfalváig tartó út felújítását. Először a régi 6219-es út egy kilométeres nyomvonalát, majd az M6-ról Nagyvenyim határáig tartó 800 méteres szakaszt. Ezek hazai forrásból valósulnak meg. Végül a Nagyvenyimtől Mezőfalváig tartó 7,5 kilométeres utat újítják fel TOP-os forrásból. Arról is beszélt, hogy ez az út az 1980-as évek elején épült, azóta csak kisebb szakaszokat javítottak rajta. Az idő és a forgalom pedig megtette a hatását, így szükség van a felújítására. A Cecéig tartó településeket érintve, mintegy tízezer ember közlekedését érinti, több mint négyezer jármű halad át rajta, ebből háromszázötven csak a nehézgépkocsi. Megerősített méterezést, több aszfaltréteget, és új forgalomtechnikát is kialakítanak a beruházás során, vezetőoszlopokkal, táblákkal együtt. Új aszfaltréteg kerül a körforgókhoz, szabvány szerint alakítják ki a buszmegállókat, és peront is építenek hozzá. 

Sor kerül Nagyvenyimen az iskola és a polgármesteri hivatal utcájának, valamint a Deák Ferenc utca csatlakozásának átépítésére is: a biztonságosabb közlekedés érdekében merőlegesre építik a két utca főútra való csatlakozását. A kiviteli tervek már elkészültek, jelenleg a közbeszerzés van folyamatban. A szakember szerint tavasszal átadhatják a munkaterületet, és ha akkor elkezdődhet a kivitelezés, akkor körülbelül őszig végeznek vele. Szólt arról is, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium forrást biztosít számukra az M8-as autópálya újabb szakaszának tervezésére.

- Molnár Emese/Brousil Csaba - 

A rovat további hírei: Közélet

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

A helyzet legalább olyan rossz, mint amilyennek látszik: áll a gyár! Hogyan tovább?

2024. szep. 20.

Hétfőn újra demonstráltak a vasműs dolgozók, hiszen a helyzetük, a kilátásaik semmit nem javultak, a gyár tulajdonképpen leállt, nem termel, a legtöbben állásidőn várják a fejleményeket. A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Áll a gyár! Hogyan tovább?” – szlogennel rendezett demonstrációt.

90 éves lett Gabi bácsi a játékvezető

90 éves lett Gabi bácsi a játékvezető

2024. szep. 20.

Több mint három évtizedet töltött a sípszó mögött, 90. születésnapját ünnepelte Kovács Gábor József.

Indul az őszi lomtalanítás sorozata

Indul az őszi lomtalanítás sorozata

2024. szep. 20.

A Dózsa II. városrészben élők négy helyszínen szabadulhatnak meg feleslegessé vált tárgyaiktól

DSTV: óvodai kezdés

DSTV: óvodai kezdés

2024. szep. 20.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak. Hangkép.

Öt esztendő zárult le a szeptemberi üléssel

Öt esztendő zárult le a szeptemberi üléssel

2024. szep. 19.

A 2019-2024-es önkormányzati ciklus utolsó közgyűlését tartották most csütörtökön a Városházán. Legközelebb októberben ül össze a közgyűlés, de akkor már az új összetételben, ahogy azt a dunaújvárosiak eldöntötték június 9-én.

Gémes Lajosné Erzsi néni 90 éves lett – családja körében ünnepelt

Gémes Lajosné Erzsi néni 90 éves lett – családja körében ünnepelt

2024. szep. 19.

Folytatódott a szépkorú köszöntések sorozata városunkban: Gémes Lajosné Erzsi néni nemrég ünnepelte a 90. születésnapját. A jeles alkalomból az önkormányzat nevében Barta Endre alpolgármester köszöntötte. 

Nyitott templomok napja – újra programözön Dunaújvárosban is

Nyitott templomok napja – újra programözön Dunaújvárosban is

2024. szep. 19.

Színes kínálattal csalogatja az érdeklődőket a "Nyitott Templomok Napja" országos eseményének dunaújvárosi helyszínére katolikus karitász közössége: a programnak a Krisztus Király Főtemplom ad otthont szombaton – a teljes választék máris itt!