Másodfokú riasztást adtak ki a megyére!

doszerk - 2018. június 12. 17:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heves zivatar veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki Fejér megye területére. A heves zivatarokat - akár nagyobb területen - károkozó (óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb) szélroham, nagy méretű (2-5 centiméteres, kis eséllyel annál is nagyobb) jég kísérheti. Felhőszakadás is valószínű, amelynek során rövid idő alatt 30 milliméternyi, néhol 50 milliméternél is több eső eshet.

A heves zivatarokban az akár 80-90 kilométer per órát elérő vagy meghaladó széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki - ezek azon túl, hogy veszélyeztetik az emberek testi épségét, a közlekedést is akadályozhatják, amennyiben utakat vagy vasútvonalakat zárnak el. A viharos szél a lakóházak és egyéb épületek tetőszerkezetét is megbonthatja, leszakíthatja a távvezetékeket, ezzel veszélyeztetheti az energiaellátást és a távközlés biztonságát. Fontos, hogy a leszakadt elektromos vezetéket ne közelítsék meg, mert az balesetveszélyes, hanem értesítsék a katasztrófavédelmet a 112-es központi segélyhívószámon.

A meteorológiai riasztás idején javasoljuk, hogy a nyílászárókat - ajtókat, ablakokat - csukják be. Amennyiben tehetik, a riasztás időtartama alatt maradjanak otthonukban vagy más, biztonságos, fedett helyen. Az ingatlan környéki tárgyakat, növényeket is vigyék be a szabadból, mert ezek is veszélyforrást jelentenek, ha egy-egy szélroham felkapja őket.

A vihar idején úton lévők - ha tehetik - húzódjanak félre, esetleg keressenek biztos menedéket. Akik az utakon vannak, azok kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A vizek mellett pihenők - úszok, vízi sportokat űzők - is vegyék komolyan a területre szóló viharjelzéseket. Akit a szabadban ér a vihar, azok ne magányos fák alatt keressenek menedéket, kerüljék a szabadon álló magas tárgyakat - antennákat, nagyobb fémszerkezeteket -, mivel ezek is vonzzák a villámokat, kerüljék a magaslati helyeket. A villámlás idején biztonságos menedéket nyújtanak a zárt épületek, amelynek ajtajai és ablakai zárva vannak.

A rovat további hírei: Mozaik

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

Gázkazánok karbantartása, avagy a hosszú élet titka

2024. jún. 26.

Legyen szó családi házakról, lakásokról vagy irodákról, a fűtésről nagyon sok esetben gázkazán gondoskodik, amely hatékonyan és takarékosan képes ellátni a feladatát. Különösen igaz ez a modern készülékekre. (X)

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

2024. jún. 25.

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

Semmi különleges, csak zseniális képek jelentek meg utcáinkon

2024. jún. 25.

A város több pontján is találkozhatunk villamos trafóházakkal, amik nem szépek, sőt inkább kissé csúnyák. Voltak. Ezidáig. 

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

A rakomány rögzítése a biztonság egyik alappillére

2024. jún. 25.

A rakomány rögzítésének célja, hogy stabilan tartsa a szállítás során a rakományt azért, hogy ne sérüljön meg, és ne is okozzon kárt másban. Ehhez különböző eszközöket és anyagokat használnak. (X)

DSTV: mozgalmas időszak

DSTV: mozgalmas időszak

2024. jún. 25.

Élményekkel kezdődött a nyár a BIROK Szabó Magda Tagintézményében, derül ki a DSTV összegzéséből. Izgalmas programok sora, köztük a közösségi összefogással megvalósult játszótér átadása színesítette a kínálatot. Hangkép.

Hőség és égiháborúk – egész héten

Hőség és égiháborúk – egész héten

2024. jún. 24.

Sok-sok napsütés, záporokkal, heves zivatarokkal tarkítva – nyárias, de meteorológiai szempontból igencsak mozgalmas időszakot ígér a DO szakértője. A legdurvább égiháború szerdán lehet – felhőszakadással, jégesővel.

Hideghívással az értékesítési célokért

Hideghívással az értékesítési célokért

2024. jún. 24.

Könnyebb olyan cégvezetőt találni, aki csalódott a hideghívásban, mint olyat, akit meggyőzött. Utóbbiak minden bizonnyal ki is aknázták a lehetőségeket, új piacokat nyitottak és bővítették ügyfélkörüket. Utánajártunk, miért lehetnek eltérőek a tapasztalatok. (X)