Dunaújváros Hetilap

Összefogás a migráció ellen

doszerk - 2019. április 4. 11:27

A humanitárius segítségnyújtás mellett a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok erősítésével segítené a magyar kormány Afrika szubszaharai régióját. A Hungary Helps programot már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

A kormány szubszaharai térséggel kapcsolatos külgazdasági és külpolitikájának alapvetése, hogy az onnan érkező migrációt az egyes országok gazdaságának fejlesztésével, munkahelyek teremtésével, a megélhetés helyben történő biztosításával lehet hatékonyan kezelni. Ezért egyetért azzal, hogy új alapokra szükséges helyezni Magyarország külpolitikai és külgazdasági jelenlétét az afrikai kontinensen – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, az Afrika-stratégiáról szóló határozatból. A kabinet feladatokat szabott a külgazdasági és külügyminiszter számára, ezeket is részletezi a dokumentum.

Megvizsgálják például, hogy az érintett régióba exportáló magyar cégek előtt milyen adminisztratív akadályok állnak, milyen technikai problémákkal szembesülnek tevékenységük során, majd ezek megoldásáról kormányközi egyeztetéseket kezdeményeznek. Áttekintik az Afrikába irányuló exporthoz kapcsolódó forgalomba hozatali eljárások jogszabályi környezetét, a hatósági gyakorlatot, és amennyiben szükséges, sor kerülhet az egyszerűsítésekre. Évente terveket készít a tárca ezentúl a kormány számára Magyarországnak  a szubszaharai Afrikában megvalósítandó nemzetközi fejlesztési, így különösen a vízgazdálkodás, az infrastruktúra-fejlesztés, a biztonság, illetve a kiberbiztonság, továbbá a mezőgazdaság, az egészségügy és az orvostechnológia ágazataiban megvalósítandó projektjeire. Külön program is indul majd a magyar vállalkozások régiós befektetésének támogatására, a tervek szerint már az idén nyáron, őszre pedig az Innovációs és Technológiai Minisztériumának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével felmérik azokat a szakképzési, felnőttképzési és felsőoktatási kapacitásokat, amelyek vállalati együttműködésben a szubszaharai régió felé felajánlhatók. Mivel valamennyi szegmens esetében ütemterv és költségfelmérés is lesz, feltételezhető, hogy a kormány jelentős támogatást is tervez az Afrika-stratégia végrehajtására. A jövő évi költségvetés készítése során is felmerülhet ez a kérdés.

A határozat szerint ugyancsak célkitűzés, hogy a Stipendium Hungaricum programban részt vevő hallgatók megismerjék a tanulmányaik szempontjából releváns hazai vállalatokat, erre külön forrásokat szán az állam, akárcsak a békefenntartói jelenlétre és a diplomáciai kapcsolatok erősítésére. A külügyi tárca – más minisztériumokkal közösen – még az idén megvizsgálja a térségbeli szakdiplomata- és diplomatahálózat bővítésének, különösen egy elefántcsontparti külgazdasági attasé álláshely létesítésének lehetőségét. A stratégia és Magyarország afrikai tevékenységének népszerűsítése érdekében kétévente Budapest Afrika Fórumot tartanak majd, és tanácsadói csoport is alakul.

A kormány a bevándorlással szemben a helyben segítés politikáját hirdette meg, ezért hozta létre a Hungary Helps programot, részben az üldözött keresztények támogatásáért. Az alapvetően a közel-keleti válságrégiókban aktív kezdeményezést már kiterjesztették egyes afrikai országokra, a mostani, alapvetően gazdaságfejlesztési tervek kiegészíthetik ezeket a törekvéseket.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.