Dunaújváros Hetilap

Köpönyegforgatók hava

doszerk - 2019. július 15. 18:00

Fekete-Győr András mozgalma kapitulált, feladott mindent, amit éveken keresztül ígért követőinek, az alapítóknak, akik jelentős része már máshol – vagy inkább sehol – sem politizál.

Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom fiatal politikusa két éve még nem akarta magát és pártját „összegyurcsányozni”, de ez mostanra olyan jól sikerült, hogy valószínűleg sekrestyés édesapja sem ismerne rá. A VI. kerület állítólag keresztény-konzervatív indíttatású, 33 éves ellenzéki messiásának saját elmondása szerint már DK-s szakértője is van.

Magyarul egy ember, aki közvetíti Gyurcsány Ferenc utasításait, elképzeléseit már most, a kampányban. Soproni – mint jó messiás – ígérete szerint minden terézvárosi gondját a vállára veszi, megváltva a kerületet – ha nem is a problémáktól – legalább „Fidesz szolgájától”.

A DK elnökének VI. kerületi helytartójaként fellépni készülő Soproni egyébként már áprilisban „összegyurcsányozta” magát azzal, hogy bocsánatot kért, amiért pártként mert viselkedni a tavalyi országgyűlési választásokon a Momentum, ami önállóan, saját elképzelései mentén akarta megnyerni magának a szavazókat. Fekete-Győr András mozgalma ezzel kapitulált, feladott mindent, amit éveken keresztül ígért követőinek, az alapítóknak, akik jelentős része már máshol – vagy inkább sehol – sem politizál.

Amióta a Momentum és a többi – döntően megélhetési és túlélési – ellenzéki párt a nyílt színen az összefogásról szónokol, fogpasztareklám-vigyorral mutatják be közös jelöltjeiket, tulajdonképpen Gyurcsány kottájából játszanak.

Tévesen gondolják sokan, hogy a Demokratikus Koalíció alapító elnöke a jobboldali szavazók vagy netán Orbán Viktornak a mumusa lenne. Az ellenzéki pártok és vezetőik éveken át Gyurcsány Ferenccel – „a fideszes kétharmad okozójával” – szemben, attól távol határozták meg magukat. Most mindannyian – momentumosok, szocialisták, jobbikosok, elempések, párbeszédesek – lélegzetüket visszatartva mosolyognak a Gyurcsány-párt prominenseivel.

A nagy összefogás evolúciója során a DK először maga alá gyűrte a folyamatosan gyengülő, Karácsony Gergelyt a kirakatban tartó MSZP–Párbeszédet, majd az említett Soproni bocsánatkérése után a Momentumot is.

A európai parlamenti választáson való gyalázatos szereplésük után pedig a haldokló LMP és a Jobbik is a volt kormányfő asztalán landolt. A mára meghunyászkodó jobbikosok korábbi viselt dolgai, „náculásai” még gondot okozhatnak, de Gyurcsány kezében ez is csak egy töltött pisztoly, amit az ellenzék halántékához nyomhat, ha valami nem a kedve szerint történik.

A politikai felszín alatt ez az összefogás pártjai egymással marakodnak, ami itt-ott – Zugló, Csepel, Ferencváros, Pécs stb. – megemeli a fazék fedelét, és láttatja valós ábrázatukat. Az ellenzék számára súlyos, történelmi kudarcot hozó EP-választás után azonnal megkezdődött a helyezkedés, az egymást talán még a kormánypártoknál is jobban gyűlölő törpepártok összeverekedtek az őszi önkormányzati választáson remélt koncért.

Belegondolni is rossz, mi lesz annak a településnek a sorsa, ahol egy ilyen horrorkoalíció kaparintja meg a döntéshozói jogköröket. Illúzió, bűnös naivitás abban hinni, hogy decemberre nem esnek nyíltan is egymásnak a most magukat Grál-lovagnak kiadó, egyébként álruhás szélhámosok, párt- és ideológiai szédelgők.

Heller Ágnes tavaly tavasszal adta meg a politikai felmentést az elvtelenek ligájának. „Vállalni kell a vállalhatatlan szövetségeseket is, aki le akarja váltani Orbánt, fogja be az orrát” – visszhangozta a balliberális média a filozófus gondolatait.

Lukács György tanítványa mestere dilemmája kapcsán a kompromisszumokkal terhelt, ám könnyen félresikló, végtelen konfliktusokkal terhelt utat választotta. Ez a végtelen vita, harc vár azokra a közösségekre, amelyek októberben a köpönyegforgatók helyi szövetségeire voksolnak.

(Magyar Nemzet)

A rovat további hírei: Közélet

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

Bővíteni kívánják a jogosultak körét és az osztópontok számát is

2024. ápr. 26.

Pontosan egy évvel ezelőtt kezdett működni városunkban a Szociális konyha szolgáltatás. Dunaújváros önkormányzata a nehéz helyzetben élőkön kívánt azzal segíteni, hogy minden 18. életévet betöltött városlakó egy tál meleg ételhez juthasson. A szolgáltatás sikeres, és a városvezetés a bővítésen dolgozik, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester tájékoztatott a tervekről.

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

DSTV: sikerrel debütált Dunaújváros

2024. ápr. 26.

A rotterdami tanácskozásról már olvashattak, de most itt a DSTV összeállítása arról, hogy városunk is kapcsolódott az Új Városok Nemzetközi Hálózatának munkájához. Az uniós pályázat részleteiről, az új városokkal kapcsolatos kutatásokról és tervekről Zsinka Gabriella és Gyöngyössy Csaba számolt be. Hangkép.