Dunaújváros Hetilap

Hát még ez is: hintasirató

Öcaline - 2020. április 13. 17:38

"Sajnos el kell búcsúznunk szeretett hintánktól, mivel hamarosan meg fogják szüntetni." – ezzel a szöveggel élesedett szépségdíjas és szomorú hangképes beszámoló a Szalki-szigeti üdülősor egyik ékességéről.

A nagy videómegosztóra a napokban kitett hintasiratóra egy – bevallottan érintett – DO-rajongó hívta fel a figyelmünket, mondván, valószínűleg hamarosan le kell bontaniuk a Szabadstrandnál lévő üdülősori hintát az utcabeli építőknek. Az abszolút civil kezdeményezésként megvalósult, a víz fölé belendülő  óriáshinta – amiről nekem megint nem tud nem eszembe jutni Bódy Gábor korai remeke, az "Amerikai anzix" ikonikus erejű jelenete – mind  a környékbeliek, mind a kirándulók (meg a házassági fotósok) kedvence. Illetve az volt, forrásunk szerint ugyanis a közelmúltban a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület elnöke, Somfai Rezső feljelentése felhívta az illetékesek figyelmét a játszótér "balesetveszélyességére".
Adatközlőnk feleleveníti a kezdetek kezdetét is: az engedély nélküli "építkezés" – hadd hívjam föl a figyelmet arra, hogy itt nem egy helikopterleszálló, de még csak nem is egy csodapalota húzatott a magasba – három évvel ezelőtt kezdődött, méghozzá egy közösségi tűzrakó hellyel. A "balesetveszélyes objektum" (még mindig nem integalaktikus adótorony vagy a Szalki-Sziget Első Felhőkarcolója) az évek során szép lassan igazi közösségi bázissá terebélyesedett; a környékbeliek jóvoltából került oda nádtetős esőház, csúszda, meg, tényvaló, több kisebb és egy, a víz fölé lengő nagy hinta is. Mindenki örömére. 
Az ténykérdés, hogy az üdülősoriak a "játszóteret" tervek és engedélyek nélkül építették, és az is biztosan borítékolható, hogy a végeredmény nem minden tekintetben felel meg a rigorózus uniós szabványoknak és előírásoknak. Az például olyan biztos, mint a halál, a rendőr meg a rezsi, hogy ha valaki úgy kezd lengedezni a hintán, hogy nem kapaszkodik, akkor lepottyan, ha nincs szerencséje, akkor a vízbe. Kapaszkodni kell. Ez amúgy – egészen icipici sarkítással – pontosan olyan, mint amikor átmész a zebrán. Balra nézel, nem jön semmi, elindulsz, jobbra nézel, nem jön semmi, továbbmész, átérsz. Tanulható.
De vissza a hintához – jelen állás szerint nincs mit tenni, a szabályok (és a Horgászok Hatalmassága) előtt meg kell hajolni. Adatközlőnk kettő megjegyzést fűz a történtekhez. Egyfelől szerinte elegáns dolog lenne a  bontást elrendelő részéről, ha a vészhelyzet elmúltával valamely  EU-szabványos objektummal kárpótolná a hintázásra vágyó kicsiket és nagyokat. Másrészt a környék lakói nevében ugyanezt az "eurokonform szigort" várja el a szemetelés, ürítés tekintetében a területen a partra látogató, és ott szemetelő és ürítő horgászokkal szemben.

Végtelenül szomorú történet – ezzel ajánlom a hintasirató fájdalmas-szép képsorait.
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.