Dunaújváros Hetilap

Nagy kérdés, lesz-e „Lex Dunaújváros”...

Öcaline - 2020. október 21. 18:22

Közös sajtótájékoztatót tartott az önkormányzati hitelfelvételek kapcsán Kálló Gergely országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt, Dunaújváros gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A terv a Lex Dunaújváros névvel illetett törvényjavaslat benyújtása. 

A Városháza "C" szárnyában tartott szerdai tájékoztatón jelentette be Kálló Gergely országgyűlési képviselő a „Lex Dunaújváros” benyújtásának tervét.

Kiküszöbölni a hibát...

A honatya egyszerre előzményként és névmagyarázatként hangsúlyozta, tavaly tavasszal az előző városvezetés 1,5 milliárd forintra hitelkérelmet nyújtott be. Éppen a hitelfelvétel körüli gondok vezettek a javaslatig, hangsúlyozta Kálló Gergely:
– A hitelhez később a kormány engedélyét is kérték, mivel az önkormányzatok adósságkonszolidációja után az Országgyűlés úgy döntött, hogy 100 millió feletti hitelfelvétel esetén kormány engedélyre van szüksége az önkormányzatoknak. Ezt az engedélyt hosszú hónapok alatt sem kapta meg a Cserna Gábor vezette önkormányzat. Ez egyébként a Fideszen belüli viszonyokra is következtetni enged, mégpedig arra, hogy Cserna Gábornak és a dunaújvárosi Fidesznek messze nincs olyan befolyása és kapcsolata a vezető fideszes körökkel, mint ahogyan állítani szokta. 
A térség országgyűlési képviselője szerint az említett kormányengedély hiánya nem gátolta meg a fideszes városvezetést abban, hogy elköltse a pénzt:
– Ez viszont már baj, véleményem szerint konkrétan fedezet nélküli kötelezettségvállalás. Ez nemcsak politikailag problémás – a fideszesek nagy igyekezettel szeretnék ezt a hitelt a „Rajta, Újváros!” Egyesület nyakába varrni –, még ennél is nagyobb baj, hogy ez roppant káros a városnak. Hiszen ha a kormány végül nem hagyja jóvá a kérelmet, akkor a város csődbe mehet. Ezt a hibát ki kell küszöbölni, ezért javaslatot nyújtok be az Országgyűlésnek arról, hogy a kormányengedély megérkezéséig ne lehessen a hitel terhére semmilyen kötelezettséget vállalni. 
Kálló Gergely a készülő tervezet kapcsán elmondta: a „Lex Dunaújváros” három pillérre épül. A legfontosabb, hogy ne lehessen a kormány engedély megérkezése előtt elkölteni a hitelt. Szintén lényeges tényező, hogy a hitelkérelmet egyszerre kelljen benyújtani a pénzintézetnek és a kormánynak. A harmadik tétel azt célozza, hogy a kormánynak három hónapon belül kelljen érdemi döntést hozni az önkormányzati hitelkérelmek ügyében.

Adósságból adósságba

A „Lex Dunaújváros” kapcsán az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Szabó Zsolt, mondván, a készülő tervezet nem egy jobbikos javaslat lesz, abban szerepet vállalt a sokszínű koalíció összes szereplője:
– A különböző pártok képviselőinek közös gondolkodásából született a képviselői indítvány is. A Fidesz az elmúlt ciklusok során adósságból adósságba kormányozta Dunaújvárost – 2006 és 2010 között a város történetének legnagyobb adósságát halmozta föl a fideszes többség. Majd, amikor az önkormányzatok adósságát a kormányzat átvállalta, a fideszes városvezetés alig 5 évig bírta – 2019-ben ismét hitelt vett fel, egyértelműen a kampányberuházásokra, ráadásul úgy, hogy a visszafizetés terhe már az új városvezetés vállát nyomta.
Szabó Zsolt emlékeztetett: újratárgyalták a hitelt, és a korábbinál kedvezőbb feltételekkel állapodtak meg az érintett bankkal. Ráadásul sikerült csökkenteni a hitel mértékét is – 1500 millió helyett csak 760 milliót vettek fel. A gazdasági alpolgármester kiemelte, ebben a helyzetben valóban lényeges, hogy városunk jó példával járjon elöl – ezért is örül Kálló Gergely javaslatának:
– Bár nagyon hiányzik a város büdzséjéből, ha minden a terveink szerint alakul, még a súlyos kormányzati elvonások ellenére is csaknem a teljes adósságot ledolgozzuk a ciklus végére. Ezzel együtt természetesen nagyon örülök a tervezetnek, hiszen komoly garanciákat adhat a hasonló visszaélések elkerüléséhez. Kíváncsian várom, hogy a kormánypártok hogyan reagálnak erre; ha annyira a felelőtlen eladósodás ellen vannak, mint ahogyan azt oly sokszor hangoztatják, akkor nem tehetnek mást, támogatniuk kell Kálló Gergely javaslatát!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.