Dunaújváros Hetilap

„… mert van mire büszkének lennünk!”

Öcaline - 2020. október 27. 10:18

A dunaújvárosi települési értéktár tételeinek gyarapításáról, a jelentkezés feltételeiről és ezzel szoros összefüggésben a helyi identitás erősítésének szándékáról tartott tájékoztatót a napokban Bokor Zsuzsanna kulturális ügyintéző társaságában Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester.

Amint arról nemrégiben beszámoltunk, a Dunaújvárosi Vegyeskar is bekerült a települési értéktárba a közelmúltban – a kórus sikeres aspirációja új lendületet adott az értéktár rendszerének újragondolására, hangsúlyozta érdeklődésünkre Barta Endre:
– Jelenleg tizenegy tétel szerepel a listán, és a Települési Értéktár Bizottság elnökeként a közelmúltban történt örvendetes bővülés mellett őszintén szólva némi hiányérzetem is van – egyfelől büszkeségre ad okot az értéktár összes szereplője a Martinász szobortól a kortárs intézet gyűjteményén, a Baracsi úti arborétumtól vagy éppen a magyar óriásnyúlon át a vegyeskarig minden „szereplő”, másrészt viszont úgy gondolom, a lista közel sem teljes, van hová bővülnie.
Bokor Zsuzsanna a tájékoztatón kiemelte, a vonatkozó törvény a helyi és nemzeti értékeket az alábbi csoportokba sorolja: agrár-és élelmiszergazdaság, egészség és életmód, épített környezet, ipari és műszaki megoldások, kulturális örökség, sport, természeti környezet, turizmus és vendéglátás. A dunaújvárosi értéktárban – ez egyébként összevág az országos trenddel – a kulturális vonatkozású tételek dominálnak, ugyanakkor például hihetetlen, de igaz, egyetlen sport tárgyú elem sem szerepel a listán. A már említett bizottságban a humán alpolgármester mellett Szabó Imre főépítész és Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója vállal szerepet tagként – ez a testület dönt az értéktárba kerülésről, vagy éppen, ilyenre is volt példa, kéri hiánypótlásra a felterjesztőket. Az önkormányzat munkatársa hangsúlyozta: a város hivatalos honlapján elérhető a teljes értéktár mellett felterjesztéshez szükséges formanyomtatvány is.

A dokumentum az alábbi címről közvetlenül is letölthető!

Települési értéktár – adatlap .doc (katt) >>

Arra a kérdésre, miért lehet, lenne fontos az értéktár rendszerének újragondolása, Barta Endre érdeklődésünkre kiemelte, a helyi értékek tudatosítása és védelme mellett bevallott cél a helyi identitás erősítése is:
– Meggyőződésem, hogy ha nem is robbanásszerű lesz, lehet a bővülés, de bőségesen vannak olyan elemek, amelyek feltétlenül megérdemelnék, hogy bekerüljenek az elismert, számon tartott helyi értékek körébe. Mindenképpen szeretnénk megőrizni az értéktár magas nívóját, ugyanakkor határozott cél a bővítés is. Nem utolsósorban pedig tudatosítani szeretnénk az értéktár létét, a benne szereplők népszerűsítésével pedig az is fontos cél, hogy a városlakók és a szélesebb nyilvánosság is megismerje értéktárunk szereplőit – mert van mire büszkének lennünk!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.