Dunaújváros Hetilap

Révbérpuszta: segítséget kérnek – és most tényleg a lét a tét

doszerk - 2020. november 7. 19:35

A kíméletlen turisztikai valóság lecsapott a Solt-Révbérpusztai Lovascentrumra is: mint mindenki által ismert, a koronavírus miatti korlátozások a gazdaság ágazatai közül leginkább az idegenforgalmat érintették negatívan – Révbér segítséget kér, és szó szerint életmentő beavatkozást remél! Segélykérés a DO-n. 

A lényeg: mivel a tavasztól-őszig tartó időszakban nem sikerült megfelelő tartalékot felhalmozni a térség egyik meghatározó szabadidős-turisztikai célpontján, kérdésessé vált a lovastanya "áttelelése" – márpedig az ott tartott állatok takarmányozása nem kevés pénzt emészt fel. Szomorú történet – de talán jelentős közösségi összefogással van remény a helyzet jobbra fordítására!

Nem fordult jóra, sőt

A lovastanya tavasztól őszig turisztikai tevékenységet folytat, amely során elsősorban külföldi (német, osztrák, svájci, francia) vendégeket fogad. Mint ismert, a külföldi vendégek a korábbi évekhez képest igen alacsony számban érkeztek hazánkba az idei évben, ők is csupán nyár közepétől szeptember elejéig látogattak a tanyára. 
Ez azért is különösen fájó pont Révbérpuszta számára, mivel elsősorban a május és az ősz első fele erős az ilyen profilú cégek életében: a nyári forróságban az elsősorban Balatonról érkező vendégek nem szívesen hagyják el a tópartot, míg a májusi, illetve szeptemberi, októberi hónapokban felélénkül az idősebb korosztály beutaztatása Németországból, hiszen ilyenkor a Balaton északi partján működő szállodák kedvezményes áron biztosítanak szálláshelyet. Ebben az időszakban, a hagyományos elő-utószezonban érkezik a legtöbb látogató Révbérre. 

Emellett szintén kiesést jelentett Nagy Péter csapata számára a tény, hogy idén elmaradtak az osztálykirándulások is. A május elejétől június közepéig tartó időszakot ugyanis elsősorban a diákcsoportok határozzák meg, amelyek szintén jelentős bevételi forrást jelentenek – illetve: jelentettek – a turisztikai centrum számára. 

Se esküvő, se rendezvények

Emellett – nehogy kimaradjon a jóból! – további két, szintén jól forintosítható tényező is hozzájárult a jelenleg kialakult helyzethez: Solt-Révbérpuszta kínálatába beletartozik a családi események szervezése is, azonban esküvőket sem tarthattak egészen nyár közepéig, ami szintén kiesést jelentett. Emellett a hagyományos Pünkösdi Vigasságot is a szokásostól eltérően, szűkebb kínálattal és kevesebb érdeklődővel kellett megszerveznie Nagy Péternek, amely az elmúlt években jelentősen hozzájárult az egész éves kiadások fedezéséhez. Emellett a hagyományos nemzetközi távlovas versenyt sem tudták megszervezni, ami talán még a Pünkösdi Vigasságnál is nagyobb bevételi forrást jelentett a bázisnak.

Közösségi támogatással, hadd haladjon a szekér!

Több sebből vérzik tehát a tanya megélhetése, emiatt az igazgató közleményt adott ki, amelyben a látogatók segítségét kéri. A segélykérő "kiáltványt" betűhíven közöljük:
"Üdv Mindenkinek! Ez most egy rendhagyó poszt lesz, kérlek, ha szeretsz Révbérre rendezvényre, programra, lovazni, futni, vagy csak úgy lazulni jönni, olvasd el!
Mint mindenki saját bőrén tapasztalta, 2020 a COVID-19 éve. Nincs olyan ember ezen a bolygón, akit valamilyen szinten ne érintett volna. A turizmus szektor pedig az egyik legnagyobb vesztes.  Ez sajnos Révbér mindennapjait is alapjaiban rengette meg, sőt, szezonálisan működő, állattartó telepként ez többszörösen sújt.
Bár tavasszal és nyáron a régi és új események segítettek a költségek bizonyos mértékű fedezésében, a téli költségek előteremtéséhez kellettek volna a szokásos német csoportok, amik sajnos nem jöttek. Kértem támogatást az államtól, Széchenyi Turisztikai hitelt a banktól, de sajnos sehol nem jártam sikerrel.
Ezért most Hozzátok fordulok segítségért! Az állatkertek mintájára kidolgoztam egy támogatói jegy-rendszert, amellyel bárki támogathatja Révbér kitelelését, sőt, támogatóink a jövőben különböző kedvezményekre lesznek jogosultak. Bármekkora összeggel lehet támogatni, amit szívesen és gond nélkül tudsz adni!
Erről részletesen itt találsz információt!

Révbér – támogatói program (katt) >>

Köszönöm szépen, hogy elolvastad!"

Révbér a térség egyik meghatározó közösségi-rekreációs  központja – segítsük együtt a bázis fennmaradását!

Cs. L.
(Archív fotók: Révbérpuszta – facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.