Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Múzeum: különleges tárlattal készülnek az újranyitásra

doszerk - 2021. január 13. 9:45

Egyedülálló időszaki kiállítást állított össze az Intercisa Múzeum: a tárlatban több évtized régészeti munkájának eredményét láthatják majd az intézmény látogatói. A leletek az őskortól az avarokon át az Árpád-ház időszakát is érintve a török hódoltságig mutatják be az itteni lakosok mindennapjait. Történelmi séta máris itt!

Az intézmény a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló intézkedéseknek megfelelően zárva tart a nagyközönség előtt, azonban a munka folyik tovább az Intercisa Múzeumban: amint lehetővé válik, be is mutatják a látogatóknak azt az időszaki kiállítást, amely komoly erőfeszítések révén jött létre. 

Az egyik legnehezebb tárlat 

A múzeum igazgatója, Farkas Lajos, valamint két régésze, Keszi Tamás és Buza Andrea vezették körbe a DSTV stábját az intézmény új bemutatóján, amely több évtizednyi munka eredményét összegzi. Farkas Lajos igazgató elmondta, egy régészeti kiállítást állítottak össze: 
– Az ilyen tárlat elkészítése az egyik legnehezebb, hiszen itt a feltárás is egy komoly munka, amelyet restaurátori munkálatok követnek. Abban bízunk, hogy márciusban már megmutathatjuk majd, így a közönség előtt is látható attrakció lesz a több hónapnyi energia-ráfordítás eredménye.

A kőkorszaktól a hódoltságig

Keszi Tamás régész kérdésünkre elmondta, számos ásatást végeztek a most bemutatandó leletek felkutatásához: 
– A múzeum valamennyi jelenlegi és egykori dolgozója részt vett a munkálatokban, amelyek során ezek a darabok felszínre kerültek. Egy kis állandó kiállítást hoztunk végül össze. Minden tárlatnál az első lépés a koncepció kialakítása: első gondolatunk az volt, hogy úgy haladunk sorrendben, ahogyan feltárták ezeket a darabokat, illetve ahogyan az építkezések zajlottak a városban, hiszen ez tulajdonképpen a város építésével szoros összefüggésben álló kiállítás. Az, hogy hogyan változott a mi tudásunk a város történetéről, az párhuzamban áll azzal, ahogyan a város kialakítása történt. Így azt terveztük, hogy a különböző városrészekben előkerült leletek csoportosításával idéznénk fel a munkálatokat. Ám végül mégis időrendi sorrendbe állítottuk a leletanyagot, hiszen így a látogatók számára jobban követhető. 

Avar az erőben

A tárlat darabjait Keszi Tamás mellett Buza Andrea régész állította össze. Mint mondta, a különböző feltárt leletek a mindennapi élet kellékeit vonultatják fel – így többek között főző-sütő eszközöket, ékszereket, használati tárgyakat mutatnak be:
–  A rómaiak mellett kelták is laktak ezen a területen. Jellegzetes ékszereket is láthatunk az összeállításban. Emellett a római sírok is érdekességet jelentenek, hiszen ezekben a mindennapi élet tárgyai is megtalálhatóak. Különleges anyag abból a szempontból is, hogy míg egy-egy település feltárásakor sokszor darabokban, itt egészben találkozhatunk ezekkel. Érdekesség egy avar kori lelet, hiszen ezekkel a törzsekkel jelenik meg a Kárpát-medencében ennek használata. 
A tárlaton a városalapítás kezdetétől napjainkig végzett ásatások során talált darabokat állítanak ki az Intercisa Múzeum munkatársai.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Értékes római kori kincsek kerültek elő a legutóbbi feltárások során

Értékes római kori kincsek kerültek elő a legutóbbi feltárások során

2024. okt. 20.

Pintér Tamás polgármester és az Intercisa Múzeum munkatársai sajtótájékoztató keretében mutatták be azokat a római kori leleteket, amelyek a Mondbach kúria előtti terület feltárása során láttak napvilágot.

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

DSTV: könyvek az olvasás szolgálatában

2024. okt. 20.

A könyvek csodavilágába kalauzolja a nézőt a DSTV összeállítása. Nekünk, felnőtteknek jobb esetben már nem okoz gondot elolvasni és értelmezni a szavakat, mondatokat, de a gyerekek esetében más a helyzet. Létezik azonban segítség. Hangkép.
 

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

"Rohadjon meg az összes" – kötetbemutató az Utószó sorozatában

2024. okt. 18.

Pimaszul fiatal író nagyon erős első kötettel: Schillinger Gyöngyvér vendégeskedik a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) élő irodalmi antológiájának sorozatában. Kötetbemutató hétfőn, várják a betű barátait.
 

DSTV: étkezési szokások a római korban

DSTV: étkezési szokások a római korban

2024. okt. 18.

A gasztronómia témái kerülnek szó szerint terítékre az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összeállításából. A Múzeumok Őszi Fesztiválja helyi programja keretében a római kori étkezési kultúráról hallhattak előadást az érdeklődők. Hangkép.

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

Változatos programsorozat csalogatta a betű barátait a József Attila Könyvtárba

2024. okt. 16.

Mesés programok sorával, irodalmi délutánnal, játékokkal, akciókkal, vagyis eseményözönnel készült a József Attila Könyvtár – az Országos Könyvtári Napok sorozatát tartották a közelmúltban.

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

Kinek érdemes mezőgazdasági öntöző szivattyút vásárolnia?

2024. okt. 16.

A hírekben rendszeresen olvashatunk arról, hogy az aszályos időszakok komolyan megkeserítik a gazdák életét. Rendszeres locsolás nélkül manapság gyakorlatilag lehetetlen Magyarországon növényeket termeszteni. (X)

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

ICA-D: "Vasakarat" – gyűjtemény az acélszobrász alkotótelep után

2024. okt. 15.

Beszédes címmel nyílik a XVI. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) pénteken: az érdeklődők a Vasakarat című bemutatót láthatják péntektől.