Városmese: "Földreform Pentelén 1945-ben"

Öcaline - 2021. május 19. 16:14

Újabb remek találattal örvendeztette meg a településtörténet iránt érdeklődőket a DunaújvárosMesélPontHu blog. Egy 1970-ban született tanulmány fontos történelmi mérföldkőhöz, az 1945-ös földreformhoz repíti vissza az olvasókat. Szemelvények itt – de az egész tanulmányt jó szívvel ajánlom!

"Dunapentele község területe 1945-ben 8837 kat. hold volt, ebből 6900 a szántóföld. 100 holdon felüli birtokos kilenc volt a községben. Dr. Sigray Béla 784, Dóra Szilárd 611, a többi hét uraság pedig 100-300 kat. hold körüli birtokon gazdálkodott.

"...új idők szavát megértő magyar gazda"

A község 1945. február 2-án szabadult fel. A Községi Földigénylő Bizottság (KFB) márciusban megkezdte működését. Ekkor 101 igénylőt írtak össze, akik általában 5-10 kat. hold földet igényeltek. A föld osztásához már áprilisban hozzákezdtek, de a birtoklevelek átadására csak szeptember 20-án került sor.
A földbirtokosok már a földosztás megkezdésekor levelek és kérvények özönével árasztották el a Földigénylő Bizottságot. Valamennyien hivatkoztak a 600/1945. ME. számú rendeletre és bizonyították, hogy földműves családból származnak, gazdálkodás az élethivatásuk, s kérték, hogy számukra a maximális 200 kat. holdat hagyják vissza. Különösen érdekes dr. Sigray Béla levele, aki egyszerűen ’magyar gazdának’ minősíti magát: ’… mint az új idők szavát megértő magyar gazda sokat gondoltam azon nehézségre, melyek a termelés útját állják és az ország korszerű újjáépítését akadályozzák.’ Természetesen ő is 200 kat. holddal akart részt venni az újjáépítésben." (...)

Földigény, földhiány

"A földosztás során igyekeztek mindenkit egyformán kielégíteni. Ezt bizonyítja, hogy májusban a Községi Földosztó Bizottság elnöke értesítette az egyik volt birtokost, hogy ’amennyiben kb. tizenkét földigénylő parcellájába csak 1 kat. hold szántó jutott, úgy egy másik földmérést fog végrehajtani a Földigénylő Bizottság.’
1945. március 18-án lépett hatályba a Nagy Imre által előterjesztett miniszterelnöki rendelet a nagybirtokrendszer megszüntetéséről és a földműves nép földhöz-juttatásáról , és kezdődött meg a magyarországi földbirtokrendszer drasztikus átalakítása. Az ország megművelt területeinek több mint egyharmadát osztották fel, mintegy 650 ezer személy között.
A Megyei Földbirtokrendező Tanács június 28-án értekezletet tart a Községi Földigénylő Bizottságok elnökei részére a reform meggyorsítása érdekében. (...) Még le sem zárult a földosztás, és már is volt olyan egyén, aki igényjogosult, de földhiány miatt nem kapott földet, és más faluba sem volt hajlandó áttelepülni, hogy ott földet kapjon."

A teljes tanulmány a várostörténeti blogon olvasható az alábbi címen!

"Földreform Pentelén 1945-ben" (katt)>>

(Fotók: DunaújvárosMesélPontHu)

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

2024. szep. 27.

Visszatérő vendégként érkezik városunkba a Horror Circus interaktív bemutatója – az egyszerre garantáltan ijesztő és szórakoztató látványosság a jövő héttől lesz látható. Figyelem: ingyen jegyet is találsz a hajtás után!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

2024. szep. 27.

A teraszok jelenthetik a nyári szezonban a második nappalit, az új életteret, ahol megfelelő árnyékolás mellett, valamint kényelmes és funkcionális bútorokkal berendezkedve a szabadidőnk nagy részét tölthetjük. (X)

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

2024. szep. 27.

Folytatta a hétköznapi igényekre szakosodott kismesterek bemutatását a DSTV. Az összeállítás révén a kulcsmásolást, késélezést, táska- és cipőjavítást vállaló Dózsa György úti pinceműhelyt, és vezetőjét, Lakatos Teréziát ismerhetjük meg. Hangkép.

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

2024. szep. 26.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 10 éve van jelen Dunaújváros szívében – ekkor nyitották meg a játszótér kapuit a családok előtt. Vidáné Varga Tímea intézményvezető összegzése a jubileumi ünnepség részleteit is tartalmazza.

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

2024. szep. 26.

Létezik egy olyan riasztómárka, amiben ön is maximálisan megbízhat, ha a biztonságáról van szó. (X)

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

2024. szep. 26.

Az üzleti környezet dinamikus változásai miatt gyakran előfordul, hogy egy vállalkozó vagy befektető gyorsan szeretne céget alapítani, hogy kihasználjon egy adódó lehetőséget. Ilyen esetekben az egyszerűsített cégbejegyzés nagyszerű megoldás lehet. (X)

DSTV: vége a nyárnak a Halászcsárdában is

DSTV: vége a nyárnak a Halászcsárdában is

2024. szep. 26.

Még az árvízi fenyegetés előtt készült a DSTV nyári szezont záró összeállítása a Dunagyöngye Halászcsárdában. Fókuszban a kínálat: milyen ételeket kerestek az emberek, milyen újdonságokkal tudtak készülni az egységek a friss zöldségeknek köszönhetően? Hangkép.