Orfűn vert tábort a katolikus közösség diákcsapata

Öcaline - 2021. augusztus 24. 8:10

Dunaújvárosiak római katolikus vakációs gyermektábora zajlott a csodás baranyai környezetben a közelmúltban – minden hely betelt a különbuszon és sok-sok élménnyel gazdagodtak a gyerekek.

Szokás szerint megrendezte nyári vakációs hittantáborát Dunaújváros Római Katolikus Plébánia: a római katolikus közösség által pasztorált fiatalok ezúttal a dél-dunántúli régió egyik kiemelt üdülőhelyén, Orfűn táborozhattak.

Tökéletes táborhely 

A DO-hoz eljuttatott összegzés szerint a 35 általános iskolás és 8 középiskolás diák 8  felnőtt kísérővel vágott neki a dunaújvárosi tábornyitó szentmise után az öt napos nyaralásnak. A gyermekek döntő többsége dunaújvárosi hittanos volt, de részt vettek a táborozáson a besnyői és pusztaszabolcsi közösségek hittanosai közül is néhányan. A tábor megrendezését támogatta a Székesfehérvári Egyházmegye, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., de Dunaújváros önkormányzata, valamint az érintett római katolikus egyházközségek, a szülők és a szentmiséken részt vevő adakozók is szerepet vállaltak a források előteremtéséből.

Az Orfűi Ifjúsági és Sporttáborban hat-, nyolc-, tízszemélyes szobák, igényes vizesblokkok várták a táborozókat, valamint finom, tápláló és változatos főétkezések, de a közeli fagyizó sem maradt bevétel nélkül. Az Orfűi-patak Pécsi-tava mellett elhelyezkedő tábor sportos lehetőségeit jól használták ki a nemzet egykori sportvárosának ifjú palántái: röplabdázás, strandolás, reggeli tornák, focibajnokság, a konditeremmel történő ismerkedés, de még esti zarándoklat is szerepelt a heti programban.

Hegyet hágtak, erdőt jártak

A diákok napjaik döntő részét a Nyugat-Mecsek hegyeiben, völgyeiben, erdeiben töltötték – a hittanosok felfedezték a zöldövezetekkel körbeölelt táboruk környékének látnivalóit. Így Orfűn állatsimogató, a nemzeti park Vízfő-tanösvénye, az Orfűi Malmok Múzeuma, a Mecsek Háza várta a csapatot, de a Balázs-hegyi kilátót, az orfű-bánosi magaslatokat is meghódították a dunaújvárosi diákok. Abaligeten a cseppkőbarlang és a denevérmúzeum (!!!), míg Pécsett az állatkert és a TV-toronyból nyíló pazar kilátás várta a fiatalokat.

A test erősítése mellett nem maradt el a lélek edzése sem: Baltási Nándor dunaújvárosi plébános és civil lelkipásztori munkatársa szentmisét és igeliturgiát tartott a szálláshely melletti Szent Márton püspök kápolnában. Ezen kívül kiscsoportos lelki programokon, rendszeres imádságokon, csapatversenyeken, bibliodrámai színdarabokon, kézműveskedésen, tradicionális papírmerítésen vehettek részt a gyermekek – de nem maradt el születésnaposok tortával történő köszöntése és az esti tábortűz sem.

(Fotók: Dunaújváros Római Katolikus Plébánia)

A rovat további hírei: Mozaik

Mohácsra emlékeztek – zarándokút állomása volt a Duna-parti öböl

Mohácsra emlékeztek – zarándokút állomása volt a Duna-parti öböl

2024. aug. 31.

Történelmi hagyományőrzők érkeztek Dunaújvárosba még kedden délután, hogy megemlékezzenek az 1526-os Mohácsi csata évfordulójáról – hajóval járják végig II. Lajos király seregének útvonalát.

Természetes és műbelek: Melyik a jobb?

Természetes és műbelek: Melyik a jobb?

2024. aug. 31.

Az interneten is gyakran olvashatunk róla, hogy a kolbászkészítés során az egyik legfontosabb döntés a bél típusának kiválasztása: természetes vagy műbél? (X)

Változatos, színes programmal csalogatott az Útkeresés "dínós" Játékfesztiválja (galériával)

Változatos, színes programmal csalogatott az Útkeresés "dínós" Játékfesztiválja (galériával)

2024. aug. 31.

Jelentős közönséget vonzott, megérdemelten aratott szép sikert a vendégek körében az Útkeresés Segítő Szolgálat immár hagyományos nyárbúcsúztató közösségi kezdeményezése.

Mi kell ahhoz, hogy sikeres ingatlanközvetítő váljon belőlünk?

Mi kell ahhoz, hogy sikeres ingatlanközvetítő váljon belőlünk?

2024. aug. 30.

Időnként a hírekben is hallhatunk arról, hogy melyek azok a szakmák, amiket érdemes kitanulni, ha olyan munkát szeretnénk végezni, amiben ki tudunk teljesedni, és amivel jól is tudunk keresni. (X)

DSTV: ünnepelt a Dunaújvárosi Kosár Közösség

DSTV: ünnepelt a Dunaújvárosi Kosár Közösség

2024. aug. 30.

Három éve bontott zászlót a helyi termelők áruit közvetlenül a vásárlókhoz eljuttató csapat, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunaújvárosi Kosár Közösség népszerűsége töretlen, sokan keresik és igénylik a friss, megbízható forrásból származó termékeket. Hangkép.

Így válasszunk védőtokot az Apple Watch órához

Így válasszunk védőtokot az Apple Watch órához

2024. aug. 29.

A mindennapi megjelenésünk egyik kiegészítője az óra, amit viselünk. Minden alkalommal törekszünk arra, hogy a kinézetünk kifogástalan legyen. Főleg a formális eseményeken, ahol számít az első benyomás. (X)

Népszerű volt a piacra költözött évadnyitó sokadalom (galériával)

Népszerű volt a piacra költözött évadnyitó sokadalom (galériával)

2024. aug. 29.

Bár már csak a nevében őrzi a csomagtartós tradíciót, változatlanul népszerű a Csomagtartóvásár és bolhapiac kezdeményezése: az évadnyitó sokadalom újra jelentős tömeget vonzott a piacra – sem a kínálatra, sem a hangulatra nem lehetett panasz.