Dunaújváros Hetilap

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

doszerk - 2021. szeptember 20. 18:52

Dunaújváros történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást.

Mindezt a közelmúltban jelentette be Medgyesi Miklós a Városházán; az önkormányzati sajtószóvivő ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) határozatait is és a jegyző birtokvédelemi határozatait is.

Újabb hamis sajtóhír a témában

A tájékoztató egyik apropóját a Dunaújvárosi Hírlap egyik cikke adta, amely szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal megsemmisítette Dunaújváros jegyzőjének birtokvédelmi határozatát. 
A II-es számú hőközpont ügyéről volt szó, és mint Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a Dunaújvárosi Hírlap állítása nem volt igaz: a hőközpontban továbbra is a DVG Zrt. munkatársai dolgoznak és intézik a hőszolgáltatást a városban: 
– Ami a Fejér Megyei Kormányhivatal vizsgálatát illeti, a kormányhivatal levelében világosan leírják, hogy „a birtokvédelmi kérelem elbírálása tekintetében mulasztás miatt intézkedés nem tehető.” Az a hír pedig egyértelműen nem igaz, hogy a Kormányhivatal megsemmisítette a Jegyző úr birtokvédelmi határozatát, erre ugyanis jogköre sincsen. Ismét bebizonyosodott tehát, hogy a város jegyzője kifogástalanul végezte a munkáját – néhány hete egy másik ügyben a sárbogárdi jegyző is neki adott igazat, tehát a hangos támadások után mindig kiderül az igazság. Persze ezt már nem mindenki szereti olyan hangosan tálalni a lakosság felé. 

Négy új MEKH-határozat

A szóvivő a tájékoztatón ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal friss határozatait – összesen négyet. Az egyik határozat visszavonja a HF. Formula távhőtermelői működési engedélyét szeptember 15-én reggel 6 órai hatállyal. A másik döntés ugyanezen időponttól visszavonja az Energo-Hőterm távhőtermelői működési engedélyét. A fennmaradó két határozatban pedig mindkét erőműben a DVG Zrt.-t jelölték ki távhőtermelőnek. 
A HF. Formula a Béke téri erőművet jelenti, míg az Energo-Hőterm esetében az Építők útján, a DVCSH Kft. főépülete mögött található érőműről van szó. 
 erőművekről. Medgyesi Miklós hangsúlyozta, a MEKH azért volt kénytelen meghozni ezt a döntést, mert ezek a cégek több hatóság rostáján is megakadtak a szabálytalan működésükkel.

Politikai vita helyett: közös ügy

Az Energo-Hőterm esetében Medgyesi Miklós emlékeztetett: a DVCSH Kft.-hez hasonlóan részben az Energo-Hőterm is önkormányzati tulajdonban van, a kisebbségi tulajdonos ugyanúgy a Pomázi-cégcsoport, ahogy a DVCSH-nál. 2018-ban, még az előző városvezetés idején kiderült: a kisebbségi tulajdonos egyszerűen kijátszotta a gázmotorokat és az eszközöket az Energo-Hőtermből. Ezzel kapcsolatban a szóvivő felidézte, az ezt tárgyaló 2018-as közgyűlésen Szabó Zsolt, akkor még ellenzéki képviselőként ezt mondta: „szerintem ennek a helyzetnek a rendezése, ez közös ügyünk. Ebben nincsen értelme politikai vitát folytatnunk, hanem a városlakók érdekében közösen mindent meg kell tennünk.”
A másik idézet Pintér Tamás akkori országgyűlési képviselőtől származik: „az én részemről mindenképpen meg fogom tenni a szükséges lépéseket, és szeretnék minden segítséget felajánlani itt a városvezetés részére, polgármester úr részére ismét.”

A szóvivő hangsúlyozta, az a helyes eljárás, ha a politikai vezetők összefognak a város érdekében:
– Ebben az ügyben nem lenne helye politikai csatározásoknak. Az akkori városvezetés feljelentést is tett az ügyben, amit a bíróság visszadobott, ez az ügy annyiban maradt. Az önkormányzat azonban tulajdonos maradt a cégben, csak éppen a gázmotorok abban már nem voltak benne, hála Pomázi Csabának. A történet azonban nem ér véget itt. Az Energott és az Energo Hőterm korábban kötött egy megállapodást arról, hogy az Energott a Hőterm berendezésein termelni fog, amire minden környezetvédelmi díjat meg fog fizetni. Ennek ellenére azonban az Energott a kvótadíjat nem fizette meg, pedig a kibocsátási kvótának nagyon komoly ára van. A Hőtermnek tehát tetemes adóssága keletkezett. Továbbra is egy részben önkormányzati cégről beszélünk – Pomázi Csaba a gázmotorokat kiszedte belőle, és bónusznak tetemes kvótatartozást halmozott fel. Az önkormányzat pert kívánt indítani az Energott ellen. 

Már a DVG-nél dolgoznak a DVCSH korábbi karbantartói

Közel 30 korábbi DVCSH-s dolgozónak tartott tájékoztatót a DVG Zrt. távhő üzletágának műszaki vezetője. Szabó György vezérigazgató korábbi ígéretének megfelelően minden olyan munkavállalót átvett a DVG Zrt. a DVCSH Kft.-től, akik a megadott határidőig jelezték erre szándékukat. Ugyanakkor a vagyonkezelő tájékoztatása szerint több helyről is azt a jelzést kapták, hogy a DVCSH Kft. „lelki terrorban” tartja a dolgozóit, ezért a DVG Zrt. mindent megtett annak érdekében, hogy azok a munkavállalók, akik ezt szeretnék, mielőbb elhagyhassák a DVCSH Kft.-t.

Szeptember 15-től kapcsolja be a DVG Zrt. a fűtést

A DVG Zrt. az Energiahivatal határozatának megfelelően továbbra is biztosítja a távhőszolgáltatást Dunaújvárosban. Ennek megfelelően szeptember 15-től van lehetősége a fogyasztóknak kérni a távfűtés bekapcsolását. Ha a lakók több mint fele azt kéri, akkor a közös képviselő köteles bekapcsoltatni a fűtést. 
A távfűtés bekapcsolását már a DVG Zrt. végzi el; a bejelentési igényeket a tavho.muszaki@dvgzrt.hu címen várja a cég!

A DVCSH elismerte: nem tudják, hogy Pintér Tamás befizette-e a távhődíját

A DVCSH Kft. egy, a hivatalos weboldalán napvilágot látott tájékoztatásában azt közölte, hogy Pintér Tamás az augusztusi távhőszámláját a DVCSH Kft.-nek megfizette – miközben a polgármester határozottan cáfolta a befizetés tényét. Medgyesi Miklós sajtószóvivő azt közölte: a DVCSH hülyének nézi a dunaújvárosiakat, hiszen miközben a DVCSH Kft. látszólag azon aggódik, hogy a DVG Zrt. hogyan kezeli a fogyasztók adatait, a DVCSH gondolkodás nélkül nyilvánosságra hozza a volt fogyasztói adatait. 
A sajtószóvivő hozzátette: a QR-kóddal bárki befizetheti a számlát, a polgármester számlájáról azonban nem vonták le az összeget, így könnyen bizonyítható, hogy nem ő fizette be a csekket, ahogyan azt a DVCSH állítja. Ezért az ügyben kérdésekkel fordultunk a DVCSH Kft.-hez, amelynek ügyvezetője gyakorlatilag elismerte amit Medgyesi Miklós is mondott. 
Neszmélyi Loránd azt írta: „a számlához, illetve az azon található QR kódhoz kézbesítés előtt a nyomdai alkalmazottak, kézbesítést követően a postaládából bárki hozzáférhet.”
Azt viszont már a DVCSH ügyvezetője nem tudta megmondani, hogy a befizetés milyen számlaszámról érkezett, ugyanarról, mit a korábbiak vagy esetleg egy másikról. 
A fentiek alapján tehát egyértelmű: még a DVCSH Kft. szerint sem igazolható, hogy a polgármester fizette be a távhődíjat.

(Archív fotók: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.