Dunaújváros Hetilap

Szorul a hurok a Pomázi-cégek körül

doszerk - 2021. november 11. 18:54

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal után a Fejér Megyei Kormányhivatal is megerősítette, hogy a DVCSH Kft. nem rendelkezik engedéllyel. 

A kormányhivatalhoz több fogyasztó is panasszal élt a DVCSH jogosulatlan számlái miatt, álláspontjuk szerint azonban a „szolgáltatást nem nyújtó, ugyanakkor számlát kibocsátó gazdálkodó szervezettel szemben” a Kormányhivatal nem jogosult eljárást folytatni. A sok információ és történés közepette most összefoglaljuk az eddig történteket.

Botrányos eset után súlyos döntés

Február első hétvégéjén a DVCSH a város jelentős részében karbantartásra hivatkozva korlátozta a fűtést, óvodákat, bölcsődéket zárt ki a szolgáltatásból. Az önkormányzat már akkor jelezte: elfogadhatatlan számára, hogy a DVCSH a fűtési időszakban korlátozza a fűtést. A botrányos eset miatt a Sárbogárdi jegyző és az Energiahivatal is vizsgálatot folytatott, mindkét hatóság azt állapította meg, hogy a DVCSH törvénytelenül járt el. 
Ennek a vizsgálati jelentésnek a birtokában döntött úgy a város vezetése, hogy április végén felmondja a DVCSH-val való szerződést. Az tehát, hogy hirtelen, átgondolatlan lépés született volna nem fedi a valóságot, hiszen a felmondásra majdnem három hónappal a fűtéskimaradás után került sor, miután a hatósági vizsgálat is megerősítette a DVCSH szabálytalan eljárását. 
Az Energiahivatal ezt követően elvette a DVCSH Kft. szolgáltatási engedélyét és az állami tulajdonú MVM OTSZ-t jelölte ki helyette. Nekik július 1-jén kellett volna átadnia a DVCSH-nak a szolgáltatást ezt azonban a Pomázi-cég megtagadta. Ez azért is érdekes, mert az a székesfehérvári ítélet, amire a DVCSH most nap, mint nap hivatkozik csak július 6-án született, vagyis 5 nappal később, mindenképpen érthetetlen tehát, hogy július 1-jén miért nem adták át zökkenőmentesen a szolgáltatást. 
Mivel a DVCSH ellenállása miatt az MVM nem tudott mit kezdeni a helyzettel, az Energiahivatal a DVG Zrt.-t jelölte ki szolgáltatónak, akik augusztus elején át is vették a szolgáltatáshoz szükséges hőközpontot a DVCSH-tól, amit azóta is a DVG üzemeltet. 

Az erőművek működtetése is a DVG-hez került

Ma már talán minden dunaújvárosi tudja, hogy a szolgáltató nem termel energiát, azt csupán megveszi a termelőktől és eljuttattatja a fogyasztókhoz. Dunaújvárosban azonban jól tudjuk, hogy a termelők is Pomázi Csaba kezelésében voltak, ezek az ominózus gázmotoros erőművek, amelyek körül már az előző ciklusban komoly anomáliák alakultak ki, miután kiderült, hogy az ott lévő vagyont a Pomázi-cégek az önkormányzat tudomása nélkül kivitték a cégből. Ez milliárdos nagyságrendű kárt okozhatott a városnak. 

A DVG-vel az erőműveket üzemeltető Pomázi-cégek nem voltak hajlandók együttműködni, zavaros cégügyleteik miatt milliárdos kvótatartozást halmoztak fel, miközben még ügyvezetőjük sem volt. Ezért az Energiahivatal szeptember 15-el az erőművek működtetését is a DVG Zrt.-re bízta. A Pomázi-csoport azonban ezt sem volt hajlandó zökkenőmentesen átadni, sőt működésképtelenné tették azokat és ismét karbantartásra hivatkoztak. 
A rendőrség azonban a Pomázi-cégek más telephelyein lefoglalta a kiszerelt alkatrészeket, a DVG Zrt. szakemberei pedig ismét működőképessé tették az erőműveket és október közepén el is indították azokat.
A Pomázi-cégek tehát semmilyen szolgáltatást és semmilyen termelést nem végeznek, a számlákat azonban ennek ellenére kibocsájtják és fenyegetik a városlakókat. Az önkormányzat továbbra is arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy senki ne fizessen nekik. Az ügyben feljelentés is történt, a rendőrség pedig elrendelte a nyomozást.

DMJV Önkormányzata
(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: DMJV Önkormányzata)

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.