A hatékony penészgátlás lépései

doszerk - 2021. december 15. 16:07

Az otthonunk szépségéhez a hibátlan, tiszta falak is hozzájárulnak. Ha a potyog a vakolat, vagy épp fekete penészfoltok csúfítják el a falakat, nem érezzük magunkat olyan komfortosan. Ez a penészgomba esetében nem csupán azért van, mert bántja a szemünket a gombatelep. (X)

A levegőben szálló penészspóráktól ajánlott minél hamarabb megszabadulni, hogy megőrizzük egészségünket. A legjobb persze, ha megelőzzük a penészedést, mert megszabadulni tőle bizony nem könnyű. Az alábbiakban azonban megmutatjuk, milyen lépésekkel lehetünk mégis sikeresek.

A penész kialakulásának megakadályozása

A penészgomba megjelenéséhez és szaporodásához több tényezőnek kell teljesülnie. Tudnunk kell, hogy a penész csupán a nedves felületeken képes megtelepedni. Ezért általában azokban a helyiségekben tűnnek fel a foltok, ahol magas a páratartalom. 

Ekkor a levegőben tárolt nedvesség mértéke meghaladja az egészséges 45-55%-ot. Ha van a helyiségben egy hűvösebb falfelület, ahol kicsapódhat a víz, már meg is lesz a penész helye. Ezek a felületek jellemzően a rosszabbul szigetelt homlokzatok, a sarkok és a fugák. Megfelelő szigeteléssel és a Páramentesítő.hu páramentesítőivel elejét vehetjük a penésznek. De mit tehetünk akkor, ha már késő?

Távolítsuk el a penészt

Sokszor nem tudjuk, hogy magas páratartalomban élünk, csak akkor, ha már feketésszürke foltok éktelenkednek a sarokban. Feltétlenül meg kell szabadulnunk a penésztől, ha óvni akarjuk egészségünket. 

Első lépésként manuálisan szabaduljunk meg minden penészgombateleptől. Ezt a legegyszerűbben fertőtlenítős vízzel tehetjük meg. Azonban ügyeljünk rá, hogy használjunk gumikesztyűt és maszkot. Nézzünk alaposan körül, csak úgy lehet végleges a siker, ha nem marad nyoma sem a penésznek.

Légtisztítás az egészségért

Nem véletlen, hogy ajánlott eltakarni a szánkat és az orrunkat, miközben a penészfoltokat sikáljuk. A penész, csakúgy mint a gombák többsége, spórákkal szaporodik. Amikor a foltok eltávolításán dolgozunk, milliárdnyi mikroszkopikus spóraszemet juttatunk a levegőbe. Ezt egyébként a háborítatlan telepek is megteszik, ezért is kell őket eltávolítanunk.

Így hát a legjobb, amit tehetünk, hogy már a fal tisztítása közben üzembe helyezünk egy légtisztító készüléket. Ezek a berendezések különféle technológiák segítségével kivonják a spórákat a légtérből. Ha ezt nem tesszük meg, akkor rövid időn belül újra helyet találnak maguknak a penészspórák a szaporodáshoz. 

Kezeljük a magas páratartalmat

Miután a tünetet kezeltük, és eltűntek a penészfoltok és a spórák a lakásból, a kiváltó problémát is orvosolnunk kell. A magas páratartalom a leghatékonyabban és leggyorsabban egy páramentesítővel állítható helyre.

A párátlanítók a beszívott levegőből lecsapolják a felesleges vizet, és szárazabban juttaják azt vissza a helyiségbe. Így újra optimális lesz a páratartalom, amivel véglegesen megszabadulhatunk a penésztől.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

A kerti munka kényelme: ezért jó döntés egy akkumulátoros metszőolló

2024. ápr. 29.

A kerti munka a tavaszi szezon elkerülhetetlen velejárója. Ha szeretnénk megkönnyíteni, manapság már rengeteg hasznos eszköz áll rendelkezésünkre. Ilyen innovatív megoldás például az akkumulátoros metszőolló is, ami számos előnnyel jár a hagyományos eszközökkel szemben. (X)

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

Nyárias nyitány, aztán aranyat érő esős napok

2024. ápr. 29.

Folytatódik a kellemes tavaszi, már-már nyárias idő a DO meteorológiai szakértőjének friss előrejelzése szerint: május 1-jén napsütés csalogat a szabadba, csütörtöktől már aranyat érő esők jöhetnek.

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

90 évesen is derűsen, sok boldogságot!

2024. ápr. 28.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Mráz Józsefné, Margit néni is 90 éves lett. A jeles alaklomból Barta Endre alpolgármester látogatta meg otthonában, és adta át a városvezetés jókívánságait.

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!