Az egyik legpraktikusabb barkácseszköz - avagy mit kell tudni a sniccerről?

doszerk - 2022. január 16. 8:49

A sniccer, más néven pengekés egyetlen olyan ember otthonából sem hiányozhat, aki szeret barkácsolni, kreatív ötleteket megvalósítani. (X)

Ez a szerszám ugyanis olyan pontos és precíz vágást tesz lehetővé, amire egy kés vagy egy olló sosem lenne képes, márpedig sokszor egy-két milliméter eltérés is rengeteget számít a végeredményt illetően. 

Pontosan mi az a sniccer?

Voltaképpen egy olyan vágóeszközről van szó, aminek két fontosabb jellemzője ismert, mégpedig az, hogy a pengéje cserélhető és visszacsúsztatható. E tulajdonságok pedig a barkácsolás során sokszor roppant hasznosnak bizonyulnak.

Egy sniccernek nincs szüksége külön védőtokra, ugyanis a pengék visszahúzott állapotban teljesen biztonságosak. Nem kell őket rendszeresen fenni és élezni, hiszen ha az élük már nem nyújtja az optimális teljesítményt, akkor egyszerűen csak kicseréljük a pengét, és máris újra használható állapotba kerülnek.

Bár sokan elsősorban papír- vagy tapétavágóként ismerik, ez az eszköz azonban ennél jóval sokoldalúbb. Valóban akadnak olyan termékek, amelyek csak a vékonyabb papírok vágására alkalmasak, azonban gyártanak olyan sniccereket is, amelyek a vastagabb, keményebb anyagokkal, például a gipszkartonnal, a bőrrel, a textillel, valamint a műanyaggal is megbirkóznak. 

A finnshop.hu oldalán található pengekések is az utóbbi kategóriába tartoznak, így számos barkácsolási feladathoz hasznukat vehetjük. 

Mit kell tudni az egyes pengetípusokról?

A sniccereket alapvetően két csoportra oszthatjuk: törhető- és trapézpengés eszközökre. Az előbbinél a pengét keresztben kis barázdák szelik át, egymástól egyenlő távolságban. E típus lényege, hogyha a penge életlenné válik, akkor csak le kell törni a végét a barázda mentén, és újból éles vágófelületet kapunk. 

Ezt mindaddig tudjuk ismételni, amíg a penge szép lassan el nem fogy, ilyenkor pedig a megmaradt kis véget kiszedjük, és belehelyezünk a sniccerbe egy újat. 

A trapézpengés eszközöknél pedig a pengét nem letörjük, hanem egyszerűen megfordítjuk, hogy az eddig nem használt vége nézzen kifelé, ahol az él még makulátlan állapotú. Hogyha pedig mindkét felén elkopott, akkor szintén kicseréljük a komplett pengét.

A középkategóriás, valamint a jobb minőségű sniccerekben egyébként van egy kis tárolórekesz, ahol akár 4-5 pótpengét is készenlétben tarthatunk, így a csere bárhol és bármikor egyszerűen kivitelezhető. 

Mit szerezzünk be a pengekés mellé?

A sniccerek mellé érdemes vágólapot és a vonalzót beszerezni. Az okokat talán nem kell magyarázni: szabad kézzel lehetetlen tökéletesen egyenes vonalban vágni, illetve nyilván szeretnénk megóvni az asztalt vagy a padlót az éles pengék által okozott karcoktól. 

A vonalzóval kapcsolatos legfontosabb kritérium az, hogy fémből, esetleg erős műanyagból készüljön, hogy a penge ne tudjon belevágni. A vágólap pedig legyen könnyen tisztítható, és nem árt, ha metrikus, négyzetrácsos jelöléssel rendelkezik, mert ez nagyban megkönnyíti a mérést és a kiszabást. 
 

A rovat további hírei: Mozaik

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban! 

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

Sugárúti Fesztivál: itt az Ikarusok menetrendje

2024. ápr. 30.

Javában tartanak az előkészületek a Vasmű úti kavalkádra, még adósak voltunk a Béke, valamint a Római városrészből induló veterán Ikarus buszok menetrendjével – eddig!

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

Retro majális a Vasmű úton – jön, jön, jön a Sugárúti Fesztivál! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 29.

Élményözön és időutazás, programcunami műfaji határok nélkül – itt a Sugárúti Fesztivál nagyon részletes programja. Aki csak teheti, kapcsolódjon be a május 1-jén, szerdán futó eseménysorozat kavalkádjába, legyetek, legyünk újra sokan! Vigyázat, horror a vége! (FRISSÍTVE)