Biztonság magasabb fokon: ezért jó a másodzár!

doszerk - 2022. március 20. 8:54

Mennyire biztonságos a lakásod? Attól függően, hogy hány ponton lehet bejutni, s azok mennyire védettek, a kérdésre igen sokféle válasz érkezhet. (X) 

Amennyiben családi házban élsz, több dolgot is át kell gondolnod, de ha lakásban, akkor valószínűleg kevesebb behatolási pontot kell figyelembe venned. Az azonban minden esetben általános kijelentés, hogy a bejárati ajtónak a lehető legmagasabb szintű védelméről kell gondoskodnia, ha megfelelően szeretnénk óvni az otthonunkat, és persze a benne található értékeket.

Mi minden van hatással a bejárati ajtó megbízhatóságára?

A bejárati ajtó többféle módon is védi az értékeinket, az egyik magának a nyílászárónak a minősége. Ha az ajtó gyenge minőségű, amit például egyszerűen be lehet rúgni vagy törni, akkor nem a legjobb alapokról indulunk. 

Ez azt is jelenti, hogy egy sérülékeny bejáratot gyakorlatilag hiába szerelünk fel a legmasszívabb zárszerkezettel, akkor sem jelent majd komoly védelmet. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy egy függönyt is elég a bejárati ajtó helyére akasztani, az is pont ugyanolyan oltalmat tud biztosítani.

Ugyanennyire szerencsétlen megoldás az is, ha egy erős, úgynevezett biztonsági ajtót választunk, azonban gyenge zárakkal szereljük fel. Érthető módon itt sem leszünk nagyobb biztonságban, hiszen gyakorlatilag hiába a drága és kiváló nyílászáró, ha például egyetlen töréssel eltörhető a zárja, s már nyitva is van az illetéktelen behatolók előtt.

Okfejtésünkből egyenesen következik az, hogy mind az ajtónak, mind pedig az azt biztosító zárszerkezetnek erősnek és színvonalasnak kell lennie abban az esetben, ha nem szeretnénk a véletlen szerencsére bízni otthonunk, értékeink védettségét.

Mit tehetünk akkor, ha gyors megoldásra van szükségünk?

Abban az esetben, amikor hamar szeretnénk olyan megoldást találni, amely valódi segítséget nyújt a problémáinkra, érdemes átgondolni a lehetőségeket, és esetleg ajtócsere nélküli megoldást keresni. Ilyen lehet a másodzár bevetése is.

Mik azok a másodzárak? Miért jók?

A másodzárak alapvetően arra szolgálnak, hogy gyorsan és hatékonyan magasabb szintre emeljék a nyílászárók védelmét. A zar-zarbetet.hu zárjai között minden típus megtalálható: a hevederzárak, a reteszzárak, a gombos zárak, de még a tolózárak is a kínálat részét képezik.

A kéttollú zárak mellett az amerikai stílusú zárak, illetve a magasabb szintű biztonsági másodzárak alkalmazását is érdemes megfontolni. Természetesen mindenképp annak megfelelően válasszunk, amilyen szintű erősítésre vágyunk az eredeti, már meglévő zárszerkezetünk mellett. 

Míg egyes másodzárak inkább a lelkünknek tesznek csak jót, addig a komolyabb változatok, mint amilyenek a biztonsági zárak, illetve a hevederzárak is, valóban sokat tehetnek a védelem érdekében. 

Fontos mérlegelni azt is, hogy például a befeszítés elleni védelemre szükségünk van-e, mert ez is alapvetően meghatározza azt, hogy melyik típust érdemes választanunk.

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

Koltai Róbert nálunk már családtagnak számít

2024. máj. 03.

A Sugárúti Fesztivál vendége volt Koltai Róbert, aki élettársával, Gaál Ildikóval színpadra állva önálló fellépéssel örvendeztette meg a Dunaújvárosi Estek közönségét. Az előadás ezúttal a Kultik Moziban volt, ahová nagyon sokan ültek be a színvonalas kikapcsolódás reményében. Így is történt!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

Küszöbön a Bringatúra – mindenkit várnak szombaton!

2024. máj. 03.

Immár a XXXVIII. Bringatúra nagy közös tekerésére várják a kétkerekűsöket május 4-én, szombaton. Mutatjuk a teljes programot, bónuszként az útlezárások tervével. Hajrá mindenki, itt a pontos menetrend!

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

Sugárúti Fesztivál: élményözön a Vasmű úton (galériával)

2024. máj. 02.

Csodás idő, színes kínálat, és minden képzeletet felülmúló tömeg: remek program kerekedett az idén immár harmadszorra rendezett Sugárúti Fesztiválból május 1-jén. Világ dunaújvárosiai, idesüssetek!

Rostisok Találkozója – már másodszor

Rostisok Találkozója – már másodszor

2024. máj. 02.

Legutóbb vészterhes apropóból úszott a hírfolyamba a Rosti iskola neve – ezúttal sokkal örömtelibb eseményről számolhatunk be: immár másodszor adott otthont az iskola árnyas udvara a Rostisok Találkozója című programnak.

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

Sugárúti Fesztivál: tömegvonzás a Vasmű úton (FRISSÍTETT galériával)

2024. máj. 01.

Most még csak a képek miatt jöttünk, drága böngészők és aranyos mindenki, minden képzeletet felülmúló sokadalom futott be délelőtt a Sugárúti Fesztiválra. Galériánk frissült, de a javallat változatlan: keresd magad sokadalomban!