Dunaújváros Hetilap

Diáklány az alpolgármesteri székben, rendhagyó "fordított nap" a Városházán

Öcaline - 2022. április 29. 8:53

Egy matekdogát is megúszott, de nem emiatt marad emlékezetes Bognár Petra számára a szerdai nap: a Petőfi iskola diákja egy napra átvette Barta Endrétől a humán ügyekért felelős alpolgármesteri stallumot a Városházán. Mindkét főszereplő sokat tanult a fordított napon!

Eskütétel helyszíne volt a Városháza közgyűlési terme szerdán délelőtt – méghozzá nem akármilyen ceremóniáé: egy napra hivatalosan is Bognár Petra, a Petőfi iskola diákja lett a város humán ügyekért felelős alpolgármestere, ő tett esküt dr. Molnár Attila jegyző előtt.

Felelősség és feladat

Az új városvezetőt elsőként Pintér Tamás köszöntötte, és jó munkát, eredményes feladatellátást kívánt neki a Városházán:
– Fantasztikus nap elé nézünk, és különleges órák várnak ránk is, hiszen az alpolgármester olyan feladatokat ismerhet meg, amely a mi munkánkat, mindennapjainkat is behálózzák. Szeretettel várom egy rövid megbeszélésre a polgármesteri irodában, és azt kívánom, töltse hasznosan és eredményesen a mai napot körünkben. Hiszek abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel még közelebb kerülünk a városlakókhoz, nem utolsósorban a fiatalsághoz. Nagyon örülök annak, hogy Bognár Petra alpolgármesterként, felelős döntéshozóként nyerhet betekintést az önkormányzatunk munkájába.
Az eskütétel és a köszöntő után azonnal mélyvíz várt az alpolgármester kisasszonyra: az augusztus 20-án esedékes ünnepi programokról ő tartott rendkívüli sajtótájékoztatót a város első emberével a közgyűlési terem előtt. (Az eseményről külön összeállítás jelenik meg majd hasábjainkon.)

Minden fronton helytállt

A tájékoztatót a már említett vizit követte a polgármesternél, majd Barta Endre irodájában már az alpolgármesteri széket is elfoglalhatta a petőfis diáklány – mint mondta, nagy izgalommal készült a mai napra, meglepte az eskütétel, de örömmel vállalta a feladatot (és egy matekdogát is megúszott ráadásul). 

Aki mindezek után esetleg azt hiszi, csak egy könnyed mókakacagás volt Petra szerdai napja, súlyosan téved: az alpolgármester előbb az MRE Drogambulancia vezetőivel konzultált a bázis idei terveiről, a városi eseményeken történő megjelenésekről, majd az orvosi ügyelet mindennapjaiba nyert betekintést. Ezt követően Barta Endre társaságában a hivatal humán területeit járta végig, első kézből kapott tájékoztatást az aktuális feladatokról. 
Ebéd után két külső helyszínt is meglátogatott a humán alpolgármester: előbb az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményeként működő Családok Átmeneti Otthonában járt – közvetlenül tapasztalva meg a segítségnyújtás különböző karakterű, de egylényegű formáit.
A tapasztalatokat összegezve kiderült: Barta Endre értékelése szerint „utódja” nagyon érdeklődő és nyitott volt, remek meglátások sorával és egy hasznos ötlettel is segítette a munkáját, míg Petra kérdésünkre azt hangsúlyozta, hogy hatalmas élmény volt számára első kézből megtapasztalni a városvezetés komplex feladatát.
A tanulságok levonása és az élmények feldolgozása persze még tart – de az biztos, hogy lesz folytatása a kezdeményezésnek!

Előzmények és utórezgések – lesz folytatás, ez már biztos!

A szerdai kezdeményezés közvetlen előzménye, hogy a Vasvári iskola diákjai tavaly bemutató órák keretében ismerkedtek meg a Városházán a hivatal felépítésével, az önkormányzat működésével, illetve már akkor is kiemelten a humán szféra ügyeivel – a mostani fordított nap ötletének csírái már az akkori vendégjárásban megjelentek.

Barta Endre kérdésünkre elárulta: mindenféleképpen szeretné, ha lenne folytatása a történetnek – jövőre egy másik intézmény másik diákja számíthat hasonló felkérésre és szerepvállalásra.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

Európa nekünk lehetőséget és barátokat jelent

2024. máj. 21.

Az Európai Unió Régiók Bizottsága azzal a kéréssel fordult az önkormányzatokhoz, hogy az Európa napon világítsák ki központi épületeiket és ezzel emlékeztessenek arra, hogy egy hónap van vissza az európai választásokig. Dunaújváros is csatlakozott a felhíváshoz.

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.