Dunaújváros Hetilap

Messze még a vége, de javában tartanak a munkálatok

doszerk - 2022. június 12. 9:10

A 10-es körzet több pontján dolgoznak hetek óta a munkagépek. A területen több évtizedes lemaradásokat kell bepótolni, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. 

De végre fontos beruházások indultak el. Van még dolog, lenne még felújítandó út, de az idei évben olyan munkákat végeznek el, amire joggal lehetnek büszkék – mondja Orosz Csaba, a körzet önkormányzati képviselője. Megújul a Pipacs utca, a Szigeti út, a Rév út, a Ruhagyári út, a Magyar út egy szakasza a Százlábú híd előtt, valamint szilárd burkolatot kap és a csapadékvíz-elvezetést is kiépítik a Palánk utcában, a Borgőz utcában, a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán. 

Szépül a Szalki-sziget

Arról még múlt pénteken adott hírt az önkormányzat hivatalos facebook-felülete, hogy új lendületet vettek a munkálatok a Szalki-sziget környezetében folyó komplex, felújítás helyszínén. Az aszfaltot már felmarták a Magyar út és a Szigeti út kereszteződésében, a napokban pedig a szegélyépítéssel folytatódik a munka. A sebességkorlátozást jelző 30-as táblát is kitették, ezzel együtt arra kértek minden autóst, hogy fokozott figyelemmel közlekedjen a területen – és vigyázzon az ott dolgozókra! (Hasonló tartalmú figyelmeztetést posztolt a témában Pintér Tamás polgármester is – ehhez lásd keretes anyagunkat a 4. oldalon!)
Közben a szigeten is szépen haladnak a munkák, a szegélyek már készen vannak, az újonnan kialakítandó járdákat már térkövezik és építik a kerékpárutakat is, de látszódnak már az új parkolók helyei is. 

A mintegy 450 milliós fejlesztés révén egyszerre teremtenek lehetőséget a jelentős teherforgalmat bonyolító kikötői út komplex felújítására, valamint a Szalki-sziget rekreációs övezetének megközelítését célzó munkálatok elvégzésére. Az említett területen több évtizedre megoldódhatnak a közlekedési gondok a beruházás végeztével.
A Szalki-szigeten a nemrég átadott Remix mellett tehát jól haladnak, minden jel arra mutat, hogy sikerül tartani az augusztus elsejei átadási határidőt is, még úgy is, hogy az építkezés során több problémával szembesültek a kivitelezők, e miatt módosításokra is szükség volt, amit a képviselők el is fogadtak a múlt havi közgyűlésen. 

Van teendő az Északi lakóparkban is

Az Északi lakópark gyönyörű házaihoz is hosszú évtizedek óta sok helyen csak földút vezet. Ilyen volt a Pipacs utca is, ami részben le is volt zárva, hiszen egy része magánterület volt. A 2019-ben megválasztott új önkormányzat egyik első dolga volt, hogy megvásárolta az addig a közlekedők elől elzárt területet. 
Mezei Zsolt szerint itt is több fontos fejlemény tanúi lehetünk: egyfelől a lakóknak már nem kerülő úton kell megközelíteniük otthonaikat
Most pedig teljes hosszában és szélességében elkészült az utca aszfaltozása is, és kiszélesítették a Magyar út felőli kihajtót is. 

A szép beruházás velejárója, hogy a környező utcák lakói is hasonló beruházásokat szeretnének. Orosz Csaba ezzel kapcsolatban elmondta: tudja ezeket az igényeket, amelyek jogosak is, de az idei büdzsébe a – fent már felsorolt – beruházások férnek bele. E mellett természetesen a kisebb beruházásokat igyekeznek elvégezni továbbra is. 

Időre kész lesz a táborállási csapadékvízelvezetési projekt is

A tíz évvel ezelőtti partfalomlás után vált nagyon égetővé, hogy végre elkészüljön a táborállási csatornázás és csapadékvízelvezetés. Előbbi projekt a közelmúltban lezárult, és utóbbi is a végéhez közelít. Az ott élőknek az is pozitív fejlemény, hogy a korábbi földút szilárd burkolatot kap a Palánk utcában, a Borgőz utcában, és a Harcsa utca és az Európatanács utca egy-egy szakaszán.

Javításra még csak-csak akad forrás, teljes rekonstrukcióra nem

A belterületi útfelújítások (illetve azok elmaradása) témájához fontos adalék, hogy – platformfüggetlen tényező – a mindenkori magyar kormány legalább 15 éve nem írt ki pályázatot erre a célra. Márpedig az önkormányzatok saját forrásai korlátosak – az alapképlet e téren úgy írható le, hogy javításra még csak-csak akad fedezet, de teljes rekonstrukcióra nincs. Jelenleg Dunaújváros önkormányzata is abban bízik, hogy az új, 21-27-es EU-s fejlesztési ciklusban lehetőség nyílik uniós források bevonására – keresik a megoldást, várják a pályázati lehetőségeket.
A száraz tények: jelenleg 177 kilométer úthálózatot kezel a város – nyugat felé indulva Zalakarost vagy Csornát, keleti irányban Gyomaendrőd vagy Füzesabony lehetne a célállomás ilyen távon. Az említett feladatra, vagyis az utak (és a járdák) felújítására évente mintegy 250 millió forintot fordít a város. A nagyobb lélegzetű rekonstrukciók milliárdos nagyságrendű ráfordítást igényelnek – erre belátható időn belül nem lesz forrás.

Varga Richárd
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.