Dunaújváros Hetilap

Egyre nagyobb a baj, elúszni látszik a Dunaferr állami támogatása

doszerk - 2022. november 17. 16:28

A Karmelita kolostornál tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás polgármester Mezei Zsolt és Szabó Zsolt alpolgármesterekkel közösen a kormányülés előtt szerdán kora reggel, ahol egy petícióban kérték a kormánytól a Dunaferr megsegítését.

Pintér Tamás azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy ma azoknak az ezreknek a nevében jöttek a kormányzati negyedbe, akiknek a megélhetése Magyarország egyetlen megmaradt kohászati üzemétől függ. Ez a beszállítókkal együtt több mint 10 ezer ember segítséget kér egy olyan nehéz helyzetben, amelyen az önkormányzat már igyekezett enyhíteni közel 2 milliárd forint iparűzési adó megfizetésének az átütemezésével.

Orbán Viktor segítséget ígért, de nagy a csend

Dunaújváros polgármestere emlékeztetett, hogy a kormány részéről szeptember végén segítséget ígért Orbán Viktor a parlamentben egy képviselői kérdésre válaszolva, illetve Palkovics László akkori ipari miniszter is. Palkovics két alkalommal is járt a közelmúltban Dunaújvárosban, azonban nem járt sem a Városházán, sem a Vasmű menedzsmentjénél, így nem tudni pontosan kivel tárgyalt a Dunaferről. Azóta az ipari miniszter távozott a posztjáról és a tárcája is megszűnt, amely sok kérdést felvetett a dunaújvárosiak körében, amit minél hamarabb tisztázni kell.
Történt mindez annak ellenére, hogy a jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő, dr. Mészáros Lajos is szó szerint azzal kampányolt idén tavasszal, hogy: "A vasmű támogat engem, én is támogatom a vasműt!" Ezekből az ígéretekből sem vált valóra semmi, sőt a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben már arról szól, hogy az uniós szankciók miatt nem tudnak segíteni a vasműn.

"... nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét"

Pintér Tamás felhívta rá a figyelmet, hogy Mészáros Lajos közösségi oldalán a nyolcadik szankciós csomagra hivatkozva már a felszámolásról írt, azonban ez a szankciós csomag – amelyet maga Orbán Viktor is megszavazott – nem vonatkozik a vasműre, így a kormány meg tudná menteni azt. Mészáros kommunikációja így csak bizonytalanságot okoz a Dunaferr megrendelői és finanszírozói között egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.
– Személyes jöttünk el ide a Karmelita kolostorhoz, hogy átadjuk a petíciónkat a kormány képviselőinek több tízezer ember nevében és arra kérjük Orbán Viktort, hogy üljön le velünk egy asztalhoz a következő kormányülésen és nyíltan tárgyaljuk végig a vasműnek a helyzetét, hiszen a dolgozók is ezt várják a megválasztott politikai szereplőktől.

Nemzetgazdasági érdek a vasgyár megmentése

Mezei Zsolt azzal kezdte, hogy huszonöt éven keresztül dolgozott a Vasműben, ott dolgoznak a rokonai és a barátai, ezért pontosan tudja, hogy a dunaújvárosiaknak a Dunaferr nemcsak egy gyár, hanem maga az életük. Közeledik a karácsony, a dolgozókat felőrli a bizonytalanság, mert nem tudják, hogy lesz-e karácsonyi ebéd az asztalon. Egy óriási cég sorsáról van szó, amely a vasúti szállításoknak közel a 12 százalékát biztosítja, amikor teljes üzemmel működik, így nemzetgazdasági érdek is a vasgyár megmentése.
Szabó Zsolt pedig arra emlékeztetett, hogy más gyárak is vastagon kaptak segítséget:
– Látszik az, hogy vannak esetek, amikor a kormányt nem érdekli az, hogy magáncégeket kell megsegíteni, hiszen Iváncsára is jutott 7800 millió forint támogatás munkahelyteremtésre. Szeretnék arra mindenkit emlékeztetni, hogy eredetileg az ott felépülő gyár iparűzési adójának a fele Dunaújvárosnak járt volna, azonban egy kormányhatározattal ezt is elvették tőlünk. Ha erre jutott pénz, akkor a Dunaferre is jutnia kell!

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Budavári Sándor)

 

A rovat további hírei: Közélet

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.