Dunaújváros Hetilap

Közös nyilatkozatban álltak ki a települések vezetői a Dunaferr megmentéséért

Öcaline - 2022. december 7. 18:28

A korábbi tervekhez híven egyeztetésre várta a térség polgármestereit és országgyűlési képviselőit Pintér Tamás polgármester azzal az elhatározott céllal, hogy közösen szálljanak síkra a térség legnagyobb foglalkoztatójának megmentése érdekében. 
 

A tanácskozásnak a Városháza közgyűlési terme adott otthont ma délelőtt – Pintér Tamás a nagy közösségi oldalon összegezte a megbeszélés fontosabb sarokpontjait. 

Fontos céllal, fontos tervvel

Az egyeztetés tétje az ISD Dunaferr Zrt. helyzetének megismerése, valamint a kilábalás, válságkezelés lehetséges kontúrjainak megrajzolása volt – mint a polgármesteri összegzésből kiderül, a találkozó egyértelmű célja az volt, hogy a térség polgármesterei és országgyűlési képviselői közösen tájékozódjanak és vitassák meg a kialakult helyzetet, illetve próbáljanak megoldást találni.
A polgármester 15 településvezetőnek és 4 országgyűlési képviselőnek postázott meghívót az egyeztetésre, a meghívásra 9 polgármester (Apostag, Baracs, Dunaegyháza, Dunaföldvár, Dunavecse, Előszállás, Kisapostag, Nagykarácsony, Solt) képviseltette magát személyesen vagy a szomszédos polgármester által – sajnos az országgyűlési képviselők közül senki sem jelent meg, így elmaradt Mészáros Lajos tájékoztatója is.

A túlélés a tét

Meghallgatták viszont Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettese összegzését, aki egy azonnali lépéssort szorgalmazott: fontos, hogy a Dunaferr eszközei maradjanak az elektromos ellátórendszer hálózatán, a bérek kifizetése mellett meg kell teremteni a szénutánpótlást a kokszolóhoz, valamint a kohók újraindítása is elsőrendű feladat. Mint a vasgyár jelenlegi első embere kiemelte, egy 30 millió euró összegű tétel két hónapig biztosítaná a túlélést, garantálja a működtetést, fedezi a béreket, valamint a termelés újraindításának költségeit. 
Evgeny Tankhilevich arról is szót ejtett, hogy – idézve Pintér Tamás összegzését – "a legfontosabb kormányzati lépés egy nulla forintos feladat" lenne, mégpedig a cég tulajdonosi szerkezetének tisztázása az orosz féllel. Ez helyreállítaná a befektetők és a beszállítók bizalmát, és ez lenne, lehetne az első lépés a vállalatcsoport talpra állása felé is. A kormányzati megerősítéssel biztosítható ugyanis a Dunaferr jelenlegi vezetésének legitimitása. Ez pedig a jelenlegi kritikus helyzetben egyfelől egyet jelenthet a hitelesség és hitelképesség helyreállításával – így szó szerint a túlélés egyik legfontosabb záloga lehet –, másrészt a kormányzati kontroll segítheti a stratégiai befektetők kapun belülre kerülését is.

Szociális katasztrófa fenyeget

Dunaújváros polgármestere mindezek mellett a történet politikai felhangjára is reagált annak kapcsán, hogy közösségi oldalán Mészáros Lajos közleményt adott ki a találkozóval kapcsolatban. Pintér Tamás kifejtette: a találkozót politikamentesnek szánta – ezt világosan bizonyítja az elfogadott nyilatkozat is. A polgármester sajnálja, hogy a fideszes honatya a személyes tájékoztató helyett a közösségi oldalán üzent, azt pedig ismét politikai sárdobálásra használta fel. És innen betűhíven idézzük Pintér Tamást – íme:
"Őszintén hiszem, hogy ennek az ideje régen elmúlt, a Vasműben dolgozó ezreket nem érdekli sem Orbán, sem Gyurcsány, sem Mészáros sem Pintér. Őket egy dolog érdekli: karácsony előtt megkapják-e a fizetésüket és januárban lesz-e gyár, ahová bemehetnek, ahol évtizedeket dolgoztak ők, a szüleik és a nagyszüleik.
A találkozó célja éppen az volt, hogy a településvezetők erről tájékoztatást kapjanak, nem pedig az unalomig ismert politikai lózungok csattogtatása. Én a jövőben is így járok el, bízom benne, hogy Mészáros Lajos is inkább az együttműködés útját választja majd.
A tét ugyanis óriási – ha nem lesz megoldás, akkor soha nem látott szociális katasztrófa fenyegeti Dunaújvárost és térségét, 16 települést. Több ezer ember létbiztonsága kerül veszélybe, amire nem válasz a gyurcsányozás és nem válasz az orbánozás."

Itt tartunk most – és őszintén várjuk az ennél sokkal, de sokkal kedvezőbb fejleményeket!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

Gurisatti Gyula lett Dunaújváros díszpolgára

2024. ápr. 26.

A város 73. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen vehette át a kitüntető címet a többszörös búvárúszó világbajnok és paralimpikon Pintér Tamás polgármestertől a felújított Mondbach-kúriában pénteken délután.