Dunaújváros Hetilap

Fontos döntéseket hoztak az évzáró közgyűlésen

Fábos Zsolt - 2022. december 16. 11:02

A "Dunaújváros Egészségügyéért" díj átadási ceremóniáját rövid ünnepi műsor követte a Wesley-DaCapo Művészeti Iskola növendékei jóvoltából, majd több mint ötven napirendi pont várt a képviselőkre a naptári év utolsó nyílt ülésén.

Ezúttal vita nélkül indult a közgyűlés munkája és teljes gőzzel születtek a döntések. Döntöttek többek között a költségvetési rendelet módosításáról, a közgyűlési SZMSZ-ről, továbbá az önkormányzat gazdálkodásának rendjét szabályozó rendelet módosításáról is. Módosításra várt a Dunaújvárosi Gazdasági Ellátó Szervezet SZMSZ-e, illetve határozni kellett a DVG-s vagyonelemek átadásáról a GESZ számára.

Ahol hideg van...

Döntött a testület a József Attila Könyvtár, valamint az Intercisa Múzeum veszélyhelyzet ideje alatti minimális nyitvatartási idejéről. A könyvtár 2022. november 2-től – 2023. április 30-ig hétköznap hétfő-szerda-péntek napokon 9:00 órától 13:00 óráig, kedden és csütörtökön 13:00 órától 17:00 óráig látogatható. Az intézmény szombati napokon zárva tart. Az Intercisa Múzeum szinté rövidített nyitva tartással működik. Hétköznapokon, keddtől-péntekig 10 óra és 14 óra között látogatható. Előzetes bejelentkezés alapján az intézmény fogad egyéni és csoportos látogatókat is. Mindkét intézményünk vezetője felszólalt a közgyűlésen és elmondták, hogy tiszteletben tartják a „hidegrendeletet”, tartják is, de tíz fokban dolgoznak, ami komoly kihívásokat jelent a dolgozóknak és a könyveknek, műtárgyaknak egyaránt. Pintér Tamás elismerte, hogy embertelen körülményeket kell kiállniuk és bízik abban, hogy a kulturális szférát érintő kormányzati politika változni fog.
A lakosságot is érintő energiaárak emelkedése miatt Dunaújváros önkormányzata kiemelt céljának tekinti a lakhatás biztonságát, ezért alkotta meg a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló rendeletét, mely segíti az energiaárak emelkedése miatt a lakosság megnövekedett kiadásainak a támogatását. A támogatás közvetlenül a közüzemi szolgáltatónak kerül utalásra, a kiadásainak csökkentéséhez való hozzájárulásként. Ehhez a szolgáltatókkal is megállapodást kell kötni, erről döntött a közgyűlés.
Az önkormányzat és az Inter-Ambulance Zrt. között létrejött központi felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet teljes körű ellátásáról szóló megbízási szerződés hamarosan lejár, ezt a szerződést hosszabbította meg a testület.

Ahol nincs hideg, de sokba kerül...

Támogatja a város a Barátság városrészi rendelőben az 1. számú és 2. számú felnőtt háziorvosi körzetet ellátó háziorvosok fűtésszámláját havonta 200 ezer forint összeggel. De a Dunaújvárosi Óvoda távhőszámlái is megugrottak, arra 9,4 millió forintot szükséges biztosítani. Az Erdő sori, volt Széchenyi Kollégium esetében ez a tétel 7.3 millió forint. Az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, a DKKA Nonprofit Kft. kérelemmel fordult a városhoz, mely kérelem szerint 1.5 millió forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatást kértek és kaptak hőlégbefúvók vásárláshoz. 
Városunk fél évvel meghosszabbította a volt Széchenyi kollégium bérleti szerződését, melyet korábban a menekültügyi segítő tevékenységet is ellátó Vöröskereszttel kötött. 
A Dunaújvárosi Jégtörők Egyesület, a jégkorong sport utánpótlását nevelő sportszervezet elnöke azzal a kéréssel fordult a városhoz, hogy az egyesület működését negyvenötmillió forinttal támogassa. Az indoklás szerint a Dunaújvárosi Jégcsarnok üzemeltetését 2021. március 31-ig az Önkormányzat finanszírozta, ami azóta megváltozott, és a jégcsarnok üzemeltetésének terhe is az egyesületre hárult. Ez mellett a magas energiaárak és az infláció emelkedése miatt a jéghasználat költsége is megnőtt, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a dunaújvárosi jégkorong sportot szervező sportszervezeteket. A kért támogatást megszavazta a közgyűlés.
Dunaújváros az idei évben a költségvetési bevételek és kiadások időbeni elkülönülése, átmeneti hiány finanszírozása miatt éven belüli folyószámlahitel igényelt 1,5 milliárd forint összegben a számlavezetőjétől. 2023-ra vonatkozóan ismételten szeretne élni ezzel a hitellehetőséggel az önkormányzat, így ezt a szándékát jelzi bankja felé.

(Fotó:Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.