Dunaújváros Hetilap

Fontos változások várhatók a buszközlekedésben májustól

Fábos Zsolt - 2023. március 17. 10:05

Először a koronavírus járvány, majd az energiaárak írták át az életünk szinte minden mozzanatát, ami érthető módon érintette a városi buszközlekedést is. Most módosul a rendszer – a diákok és nyugdíjasok éves bérlete 1200 forint lesz!

A városvezetés az idei évi menetrendet is kényszerűségből módosította, és arra is ígéretet tett, hogy év közben változtatni fognak. Májustól érkeznek a változások: a tanulói és nyugdíjas bérlet éves díja 1200 forint lesz!

Durva energiaárak, sokszoros költségek

Pintér Tamás polgármester csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján beszélt a helyi buszközlekedés problémáiról és főleg a költségeiről. Egyben be is jelentette be, hogy májustól változások lépnek életbe, a tanulók és a nyugdíjasok 1200 forintért juthatnak éves bérlethez. A buszközlekedés jelen helyzetéhez az előzmények is hozzátartoznak. Éppen ezért Pintér Tamás is ezzel kezdte: 
– A buszközlekedés színvonalának javítása a Rajta Újváros! Egyesület fontos vállalása volt. Ennek keretében 2019-ben rögtön visszaállítottuk a 13-as buszt és elkezdtünk a lakosság és szakértők bevonásával egy új menetrendet kidolgozni. És bár a buszállomány minősége még messze van a tökéletestől, de előrelépés itt is történt, hiszen immár minden vonalon alacsonypadlós buszok közlekednek. Sajnos azonban minden fejlesztési igyekezetünk és munkánk mellett a koronavírus- járvány és az energiaár-növekedés is nagyon kegyetlenül ellenünk dolgozott. A 2021-ben bevezetett új menetrenddel 100-150 ezer kilométer plusz utazást biztosítottunk, a 2022-es energiaár robbanással azonban ez tarthatatlan lett. Ez a menetrend 2023-ban 1200 millió forintba került volna az önkormányzatnak, míg 2018-ban alig 260 milliót fizetett a város a buszközlekedésért, vagyis öt év alatt majdnem ötszörösére drágult. Muszáj volt tehát visszavennünk a járatok számát, de ezzel együtt is 700 millió forintot költünk a buszközlekedésre az idén.

Ha nem lenne városi támogatás…

A mi lett volna, vagy mi lenne, ha… kérdés természetesen felesleges, ám érdekes lenne. Pintér Tamás beszélt arról is, hogy milyen buszjegyárak lennének önkormányzati támogatás nélkül:
– Azt, hogy az önkormányzat milyen nagy mértékben költ erre a célra engedjék meg, hogy néhány adattal szemléltessem. Ha nem lenne az önkormányzati támogatás és az utasoknak a valódi költségeket kellene megfizetniük, akkor azoknak, akik 2022-ben vonaljegyet vettek 1100 forintot kellett volna fizetniük minden egyes jegyért. Egy felnőtt havi bérlet 23 ezer forintba került volna, míg a tanuló és nyugdíjas havi bérletért 16 ezer forintot kellett volna kifizetniük az utasoknak.

Májustól változás! Jön a kedvezményes bérlet!

A buszközlekedésben változás lesz. Részletekről még nem tudunk, de egy fontos lépésről igen, változik a nyugdíjasok és tanulók kedvezményes bérlete:
– A módosított menetrend miatt sok megkeresést kaptam. Teljesen megértem az igényeket, de kérem, hogy lássák be azt is, ilyen árak mellett akkora igényeket, mint amik megfogalmazódtak, nem tudunk megvalósítani. Május 1-jétől azonban több olyan változtatás is lesz, ami az utasok igényeit szolgálja. Ezeket hamarosan részletesen is közzétesszük, én most csak egy fontos változtatást emelnék ki. Ez a következő: május 1-jén módosul a nyugdíjasok és tanulók éves bérletének rendszere. A dunaújvárosi állandó lakosok számára kialakított konstrukcióban az éves bérlet díja 1200 forint lesz, vagyis havi szinten 100 forintért vehetik igénybe a városi buszközlekedést a dunaújvárosi tanulók és nyugdíjasok. Bízom benne, hogy a folyamatosan változó igények és a sokrétű problémák ellenére ezzel a lépéssel sikerül vonzóbbá tenni a helyi buszközlekedést, amelyre továbbra is több százmillió forintot költünk majd.

(Archív fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

A sugárúttól a kitelepülésekig tart a sor!

2024. ápr. 30.

A majálisra időzített véradással kezdődik a véradások sora, és sok-sok vidéki helyszínen számít az önkéntesek aktivitására a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezete. Nem csökken a vérigény – minden cseppje kincs! 

Vidámság a szerető család körében

Vidámság a szerető család körében

2024. ápr. 29.

Mészáros Istvánné, Mária néni április 23-án ünnepelte a 90. születésnapját. Az önkormányzati köszöntésre pedig hetek óta készült: gondosan kiválogatta a ruháját, és még a fotózáshoz is instrukciókat adott, hiszen fontos volt számára, hogy előnyös képek szülessenek a jeles alkalomról. 

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

Új járda, felújított parkolók, újjá varázsolt szabadidős teniszpálya

2024. ápr. 28.

Tavaly elkezdődött, idén pedig folytatták a Mátyás király utca járdafelújítását, sőt parkolókat is újítottak fel, két hete pedig egy régi teniszpálya születhetett újjá. Tóth Kálmán, a terület önkormányzati képviselője Pintér Tamás polgármesterrel találkozott a rekonstrukciók helyszínein.

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

Petschnig Mária Zita szerint rossz irányba robogunk a zsákutcában

2024. ápr. 27.

Petschnig Mária Zita közgazdász tartott előadást a Dunaújvárosi Estek legutóbbi állomásán. A téma iránt érdeklődőket a Városháza „C” épületének emeleti dísztermében várta a szervező „Rajta, Újváros!” Egyesület.

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

Praktikus és hasznos felújítást végeztek a Technikum városrészben

2024. ápr. 27.

Eddig a füves területen kitaposott ösvények voltak, a lakók kérésének megfelelően most zúzott kővel alakítottak ki gyalogos utakat a Technikum városrészben, az Esze Tamás utca, Vörösmarty utca, Gábor Áron utca által határolt területen.

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

Rendszeres és kiemelt közbiztonsági ellenőrzések a város közterein

2024. ápr. 27.

Hajléktalan kérdésben tökéletes válasz valószínűleg nem létezik, megoldásra viszont szükség lenne. Amíg ez nem születik meg, addig a hajléktalanok problémát jelentenek a közterületeinken, és zavarják a mindennapjainkat. Szabó Zsolt alpolgármester a Technikum, és azon belül is a 6-os választókerület képviselője az egyenruhások segítségét kérte.