Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Filmfalat avatnak a Csillagház előtt

Öcaline - 2023. május 26. 9:05

A városunkban forgatott korszakos moziknak állít emléket a Vasmű úton látható alkotás – az avatási ünnepségre szombaton délelőtt várják a mozgókép lokálpatrióta szerelmeseit.

A kölyök, Csocsó, Sorstalanság – három, legalább részben városunkban forgatott korszakos alkotásnak állít emléket az a "filmfal", amelyet a Sugárúti Fesztivál előrendezvényeként lepleznek le a Vasmű úton, egészen pontosan a Csillagház előtt május 27-én, szombaton délelőtt. A térplasztika koncepciójáról Pintér Lajos Zoltán szobrászművész érdeklődésünkre elmondta, Sztálinváros és Dunaújváros több ikonikus film forgatási helyszíne volt – a genius loci elsősorban A kölyök és a Csocsó kockáin hangsúlyos –, ebből adódott az ötlet, hogy a díszbeton-acél plasztika révén felidézzék a filmek jellemző hangulatát és szereplőit. Az alkotás egyúttal a városban forgatott filmekkel kapcsolatos tájékoztatással is szolgál; a filmfal mellett elhelyezett QR-kód révén ugyanis részletes, képekkel illusztrált összegzést találnak majd az érdeklődők.
Az ünnepség délelőtt 10 órakor kezdődik – az eseményen Mezei Zsolt általános hatáskörű alpolgármester mond avatóbeszédet, az alkotást Koltai Róbert, a Csocsó című film címszereplője és rendezője – és nem mellékesen Dunaújváros díszpolgára –, valamint Pintér Tamás polgármester leplezi le.

Játszd újra, szem – mindenkit várnak az ünnepségre!

(Illusztráció: DMJV Önkormányzata) 
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

DSTV: új kiállítás a könyvtárban

2024. máj. 07.

Folytatódott a József Attila Könyvtár és a SKICC Csoport együttműködése, derül ki a DSTV összeállításából. Ennek keretében nyílt meg Kosztolányi György utolsó tanítványa, Gódányné Homoki Mária egyéni kiállítása a közelmúltban. Hangkép.

DSTV: zongoristák randevúja

DSTV: zongoristák randevúja

2024. máj. 06.

Különleges programnak adott otthont a Sándor Frigyes Zeneiskola a közelmúltban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézményben immár második alkalommal szervezték meg a Regionális Zongora Találkozót a Sándor Frigyes Hét előtt. Hangkép.

Már elkészült a táncoló figurák makettje

Már elkészült a táncoló figurák makettje

2024. máj. 05.

A város 73. születésnapján, a tánc világnapján, a Wünsch házaspár jelenlétében rendezték hétfőn a város tánckultúrája előtt tisztelgő szobor alapkő-letételét. A táncoló figurákat a Bartók Kamaraszínház és a Vasvári iskola közötti parkos részen helyezik el, a szobor alkotója, Rohonczi István ROHO szerint még idén.

DSTV: táncos remeklések

DSTV: táncos remeklések

2024. máj. 05.

Rangos megméretéseken értek el kimagasló eredményeket a dunaújvárosi táncos növendékek, derül ki a DSTV összeállításából. Szép sikerek sorát aratta a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola közössége a közelmúltban rendezett versenyeken. Hangkép.

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

Wesley Da Capo: dupla diadal a tánc világnapján

2024. máj. 01.

Nagyszabású, az egész intézményt megmozgató gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley da Capo Alapfokú Művészeti Iskola. Az esemény léptékére jellemző, hogy a műsor kétszer aratott vastapsot a Bartók színháztermében múlt vasárnap.

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.