Dunaújváros Hetilap

Gyászol a penteleiek közössége, elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna

doszerk - 2023. augusztus 1. 16:36

Dunaújváros önkormányzata mély megrendüléssel értesült, hogy életének 90. évében elhunyt Németh Györgyné Naszvadi Julianna, a Pentelei Nyugdíjas Klub „Pro Cultura Intercisae” díjas egykori elnöke. Jucika néni emléke örökké él! Nekrológ.

Németh Györgyné Naszvadi Julianna odaadó munkája révén vált jelentős civil szervezetté a Pentelei Nyugdíjas Klub: hosszú éveken át segítette a klub mindennapjait, majd elnökévé vált, és közösséget teremtve legfőbb célja a pentelei hagyományok ápolása, a helyi tradícióknak a fiatalokkal történő megismertetése volt.

Évtizedeken át Penteléért

A legidősebb korosztály olyan példamutató, közismert képviselője volt, aki a klub mellett egyaránt aktív résztvevője és kiemelkedő szervezője lett a Pentele Baráti Kör és a Pentele Hagyományőrző Egyesület rendezvényeinek, ünnepi megemlékezéseinek is – évtizedeken át!
Naszvadi Julianna, vagy ahogy ismerősei említették és szerették, Jucika 1934. július 14-én született Pusztaszabolcson; 1946 óta élt Dunapentelén. Boldog gyerekkora volt, szüleik példamutatóan, becsületesen, következetesen nevelték. Itt járta ki a nyolc osztályt, majd kitanulta a gyors-és gépírást. 38 éven át pénztárosként dolgozott a mai Vasmű úti Őspatikában. Túlzás nélkül állítható, hogy városunk valamennyi lakója ismerte udvariasságáról, lelkiismeretességéről, becsületességéről. Rengeteg karitatív munkát végzett: könyveket, ruhákat, ételt osztott a Vöröskereszttel, valamint a katolikus karitásszal is. Az újtelepi általános iskola építésénél is sokat tevékenykedett.
1991-től volt aktív tagja a Pentele Nyugdíjas Klubnak. Szorgoskodott, lelkiismereten kivette részét a munkából, így lassan vezetőjévé vált a penteleiek közösségének – áldozatos munkája révén a taglétszámot 100 fölé nőtt, szó szerint egy nagy családdá formálta a közösséget; több mint 20 éven át egyengette a klub mindennapjait.

Örömmel telve – a hagyományok igézetében is

Egy interjújában úgy fogalmazott: mindig csak adni szeretett, akkor van öröme, ha látja, másnak örömöt tudott szerezni – legyen az akár vigadalom a klubban, vagy akár tálcányi házi finomság a szomszédnak.
Mindezek mellett  múlt generációk hagyományainak kivételes ismerője, művelője, és terjesztője volt. Köztiszteletnek örvendett nemcsak a nyugdíjas klub, hanem a penteleiek körében, de városszerte és a környező településeken is. Hagyományőrző munkáját 2006-ban Pro Pentele díjjal ismerték el, majd Dunaújváros közgyűlése 2017-ben a „Pro Cultura Intercisae” díjjal jutalmazta.
Szabó Tamás a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke igazi küzdőszellemnek nevezte Németh Györgyné Naszvadi Juliannát.

„A közösség céljainak érdekében fáradhatatlanul tevékenykedett – halálával a penteleieket, sőt az egész várost hatalmas veszteség érte. Jucika, emléked őrökké megőrizzük!”

(Forrás és illusztráció: www.dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Posta nyílik a Béke városrészben is!

Posta nyílik a Béke városrészben is!

2024. máj. 30.

A Magyar Posta a korábbi években takarékossági okokra hivatkozva több száz postát zárt be az országban. Nekünk természetesen a sajátjaink fájtak a legjobban, utoljára 2022 novemberében a Dunaújváros 8-as, a Béke városrésziek postája, ami a SPAR áruházban üzemelt. Városunk polgármestere a héten jó hírt közölt: újra lesz posta a Béke városrészben! 

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

2024. máj. 30.

Dunaújvárosi megállója is volt a Tisza Párt első országjárásának, a Magyar Péter nevével fémjelzett alakulat múlt csütörtökön mutatkozott be a Városháza téren. Több ezer ember várta, a közönség kemény kormánykritikus szólamokat hallhatott, de a szónok nem kímélte a város korábbi, fideszes vezetését sem.

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

Hasznos a belvárosi lomtalanítás, csökkent a szemét mennyisége

2024. máj. 30.

Az elmúlt időszakban ismét lomtalanítás volt városunkban. A már szokásos tavaszi lomtalanítási sorozat utolsó előtti állomásán ezúttal négy helyszínen is várták a városlakókat. Talán a hosszú hétvége, talán a jó idő miatt is, a szokásosnál egy kicsit kevesebben kapcsolódtak be a munkálatokba.

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

Dunaújvárosi résztvevők a NATO-gyakorlaton

2024. máj. 29.

Mind az egészségügyi, mind a logisztikai kontingensben szerepet vállaltak a NATO – és egyúttal a világ – legnagyobb, többnemzetiségű katona-egészségügyi gyakorlatán a Magyar Honvédség bakonykúti gyakorlóterén a közelmúltban. Izgalmas és tanulságos bevetés volt!

Tető került a múzeum belső udvara fölé

Tető került a múzeum belső udvara fölé

2024. máj. 28.

Kiállításmegnyitóval és koncerttel avatták fel a felújított Intercisa Múzeumot a közelmúltban. Közel félmilliárd forintból újult meg a város múzeuma, többek között a fedetlen belső udvara üveg tetőszerkezetet kapott.

Térfigyelő kamerát kap az új közösségi tér

Térfigyelő kamerát kap az új közösségi tér

2024. máj. 28.

Köztéri fogadóórát tartott Szabó Zsolt, a 6-os választókerület önkormányzati képviselője a közelmúltban, aki arról is tájékoztatást adott, hogy lakossági kérésnek eleget téve térfigyelő kamerát telepítenek majd az újonnan épített közösségi parkba a Munkácsy utcában.

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

A honvédelem napján is a békéről beszélünk

2024. máj. 28.

1992-től a kormány határozata alapján minden évben megünnepeljük a magyar honvédelem napját. Dunaújvárosban is sok éves hagyomány, hogy a '48-as emlékműnél emlékezést és koszorúzást rendeznek.