Dunaújváros Hetilap

"... kizárólag a városra költjük a rendelkezésünkre álló forrásokat"

doszerk - 2023. szeptember 25. 18:01

A háborús helyzet, az Európában éllovas infláció, a rezsiköltségek drasztikus növekedése és az ezekből fakadó pénzügyi nehézségek ellenére is szépül, fejlődik Dunaújváros. Interjú Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs ügyekért felelős alpolgármesterrel.

A nem éppen rózsás gazdasági környezetben, ellenzéki városként miként lehet talpon maradni, sőt várost fejleszteni?
– A válasz nagyon egyszerű. Az előző városvezetéssel szemben mi kizárólag a városra költjük a rendelkezésünkre álló forrásokat. Anélkül, hogy belemennénk a részletekbe, nagyon sok furcsasággal találkoztunk 2019-ben, amikor átvettük a város vezetését. Számos átláthatatlan pénzügyi manővert, korrupciógyanús céghálót fedeztünk fel és számoltunk fel. Elég, ha csak a DVCSH eltávolítására, vagy a közvilágítási katasztrófa rendbehozatalára gondolunk. A ciklus elején munkánk jelentős részét ezeknek az ügyeknek az elvarrása, a hibák rendbehozatala tette ki.
Aztán jött a Covid-válság…
– Igen, rengeteg tervünket kellett átütemeznünk a Covid megjelenése miatt. Óriási erőket kötött le, hogy fenntartsuk a város és intézményeinek működőképességét. És ha hozzáveszem a háborús környezetet, a rezsiválságot, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy az utóbbi két évünket egyfajta válságmenedzselés töltötte ki. 
Mekkora büdzsé áll az önkormányzat rendelkezésére, mennyi pénzből gazdálkodhat a város?
–  A város költségvetését mindig igyekszünk a realitásokhoz igazítani, ami a gyakorlatban egy takarékos költségvetés elfogadását jelentette évről-évre. Idénre 31,4 milliárd forintot hagyott jóvá a közgyűlés.  Mindenesetre azt remélem, hogy a városlakók semmit nem tapasztaltak az elmúlt évek nehézségeiből. A "Rajta, Újváros!" Egyesület városvezetése ugyanis kezdettől fogva azon dolgozik, hogy a kieső bevételeinket más, akár közvetlen EU-s forrásokból pótoljuk, a fejlesztések ne álljanak le, Dunaújváros folyamatosan szépüljön és élhetőbbé váljon. 
Mit lehet tudni a kieső bevételekről?
– Szerintem közismert Dunaújvárosban is, hogy a Fidesz-kormányzat számos intézkedésével igyekezett az elmúlt években nehéz helyzetbe hozni az önkormányzatokat, különösen az ellenzéki vezetésű városokat. A Rácalmást és Iváncsát is érintő úgynevezett különleges gazdasági övezet létrehozásával milliárdos nagyságrendű iparűzési adóbevételt vontak el a várostól, amelyet peres eljárással igyekszünk visszaszerezni, az ügy jelenleg a Kúria előtt van. Súlyos, szintén milliárdos nagyságrendűre duzzadt a Dunaferr felszámolása miatt kieső iparűzési adó és építményadó összege is. Ezekkel a bevételekkel természetesen számoltunk az adott év költségvetésének tervezésekor, és ezek nagyon hiányoznak a város kasszájából. Annál is inkább, mert a másik oldalon a kormányzat még a kieső iparűzési adó után is igyekszik beszedni tőlünk a szolidaritási adót. 
Az időlegesen vagy tartósan kieső bevételek megnehezítik a fejlesztéseket. Mégis azt látni, hogy szinte folyamatosan újulnak meg középületek, az uszoda, az élményfürdő, a Szalki-sziget, kerékpárutak és parkolók épülnek, közvilágítás, körforgó…
– A sort hosszan lehetne folytatni még. Ahogy már jeleztem, városvezetésünk rendkívül aktív és mondhatom, sikeres a hazai és EU-pályázatok területén. Nagyon sok fejlesztési forrást nyertünk el és fordítottunk arra, hogy modernebb, tisztább és zöldebb környezetben élhessünk. Személy szerint is elkötelezett híve vagyok a fenntarthatóság és a zöld gondolat meghonosításának, s ennek számos jelét láthatjuk is már a városban. Természetesen más önkormányzatokhoz hasonlóan a válság éveiben külső forrásokat is igénybe vettünk és veszünk, erős és megbízható banki kapcsolatokat alakítottunk ki. Az elmúlt három évben durván 1,5 milliárd forint összegű fejlesztési hitelt igényeltünk, ami a nevéből adódóan nem használható fel üzemeltetésre, működtetésre, hanem csak és kizárólag fejlesztésre. Olyan projektekre kell itt gondolni, mint például a vízközmű rekonstrukció, utak, járdák felújítása, a partvédelmi rendszer fejlesztése, a szennyvíztisztító rendszer rekonstrukciója. A takarékos és gondos gazdálkodásunknak köszönhetően ezeket a hiteleket rendben, időben törlesztettük és törlesztjük. Politikai ellenfeleinknek a város eladósításával kapcsolatos rémhírei teljesen megalapozatlanok, és nyilvánvalóan kizárólag a politikai nyerészkedést célozzák.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

Rendvédelmi nap és felvonulás idén is!

2024. máj. 19.

Évek óta nagy siker a résztvevők körében, és egyúttal a Közbiztonsági rendezvénysorozat eseményeinek egyik meghatározó programja a Rendvédelmi nap: a seregszemlének ezúttal a Városháza tér ad otthont, méghozzá május 24-én, pénteken.

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.