Dunaújváros Hetilap

Ketten ünnepelték 90. születésnapjukat

doszerk - 2023. október 25. 11:12

Újabb két szépkorú polgárt köszöntött az önkormányzat: Hetesiné Tóth Ilona és Ali Józsefné Margit néni 90. születésnapjukat ünnepelték családjuk körében. Boldog születésnapot!

A jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő otthonukban látogatták meg az ünnepelteket.

Az ’56-os vitézi lovag

Hetesiné Tóth Ilona 1933-ban született Fonón, a család negyedik gyermekeként. Élete során Bonyhádon, Bátaszéken, Pécsett és Dunaújvárosban élt. Bonyhádon a zárda bentlakásos iskolájába járt, mivel gyermekként apáca szeretett volna lenni, azonban a történelem és a háború ezt az elgondolását keresztülhúzta. 1952-ben a MÁV-nál tanult, itt ismerkedett meg férjével, 1953-ban kötöttek házasságot és Sztálinvárosba költöztek. Sajnos az addigi boldog életük 1956. után gyökeresen megváltozott, mivel férjét bebörtönözték, évekig egyedül maradt kislányával. A rengeteg megpróbáltatás után, férje szabadulását követően úgy döntöttek visszaköltöznek a városba.
– Úgy örülök, hogy jöttek hozzám. Ezt a ruhát, amit most viselek, akkor kaptam, amikor vitézi lovaggá avattak. Az ’56-os nemzetőrök varratták nekünk annak idején. De az ’56-os eseményektől csak akkor szabadul meg az ember, amikor meghal. Két gyermeket nevelt fel nagy szeretetben. Jelenleg lányával él, de fia és családja is gyakran látogatják.
– A szülinapomon itt volt az egész család, voltunk húszan. A fiam is, aki első rendű ember, nagyon szeretem. Kicsit elfáradtam, de hétköznap én még megfőzök. Az egyik fügés almás süteményt is én sütöttem önöknek.

Idős kora ellenére nagyon aktívan éli az életét, mindig munkálkodik, hétköznapokon megfőz, ha kérik, palacsintát süt a dédunokáknak. Tavasztól-őszig a kedvenc időtöltése a kertészkedés, de télen sem tétlenkedik köt, horgol, és sokat olvas. Úgy véli, a hosszú élet titka, hogy sok gyümölcsöt kell enni és még rengeteget dolgozni.

Az örökmozgó Margit néni

Ali Józsefné Margit néni 1933-ban született Kékeden egy földműves család legfiatalabb gyermekeként. Hamar megtanulta a munka becsületét, amely egész életének fő meghatározója. Szorgos, igyekvő, összetartó családba született. Hat testvére volt. A testvérek felnőttként is tartották a jó kapcsolatot, figyelemmel kísérték egymás sorsának alakulását. Az 1956-os forradalom után követte nővérét Dunaújvárosba, és a Ruhagyárban kezdett el dolgozni. Itt ismerkedett meg néhai férjével, Ali Józseffel, akivel 40 évig éltek házasságban. Két gyermekük született, Attila és Csaba, akikre mindig számíthat a hétköznapokban. Élete szorgalmas munkával telt, a Ruhagyár után a Magyar Postán kézbesítőként dolgozott nyugdíjazásáig. Nagy boldogság érkezett az életébe unokái, Róbert, Dániel és Barnabás, valamint dédunokái, Jonathan és Mattheo születésével. A mai napig nagyon kommunikatív, határozott egyéniség. Letagadható 90 éves kora ellenére is ritkán szorul segítségre, önellátó, piacra jár, de leginkább Kulcsra, a kertjébe, ahová szinte mindennap kijár. Annál is inkább, hiszen ott 4 macskát gondoz.

DMJV Önkormányzata
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

Tükörképünk, ahogy az időseinkkel bánunk

2024. okt. 05.

Az elmúlt időszakban számos intézménybe látogatott már el Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, hogy – amint ő fogalmaz – belelásson a számok mögötti emberi történetekbe is. Szerdán az ESZI-ben tett látogatást.

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

A Római városrészben folytatódik a lomtalanítás

2024. okt. 04.

Az önkormányzat őszi sorozatának következő állomásán négy helyszínen várják a fölösleges holmitól és elektronikus hulladéktól megszabadulni vágyókat szombaton  7-14 óra között – leadópontok és menetrend itt!

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

Velünk kezdődik az Élhető Települések Országos Szövetségének munkája

2024. okt. 03.

Az Élhető Települések Országos Szövetsége tagjai közé lépett Dunaújváros önkormányzata. A tagságról szóló megállapodást ma írta alá Szabó Zsolt gazdasági és koordinációs alpolgármester, valamint dr. Bartuszek Lilla, a szövetség alapítója a Városházán. 

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

Koncerttel köszönti a szépkorúakat az önkormányzat

2024. okt. 02.

Folytatja az elmúlt esztendők szép hagyományát, a Bartók színháztermébe várja a szépkorú vendégeket az idősek világnapja alkalmából Dunaújváros önkormányzata. Az ünnepi koncert szombaton délután lesz, mindenkit szeretettel látnak! Meghívó.

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

Nyitott templomok napja – Dunaújvárosban is

2024. okt. 02.

Színes kínálattal csalogatta az érdeklődőket a "Nyitott Templomok Napja" országos esemény dunaújvárosi helyszínére a katolikus karitász közössége: a programnak a Krisztus Király Templom adott otthont a közelmúltban. 

DSTV: szüreti mulatság

DSTV: szüreti mulatság

2024. okt. 02.

Szüreti mulatságot szervezett az Dunaújvárosi Epilepsziások EPI Egyesülete a Római városrészi Civilházban pénteken délután. Rövid műsorral kezdődött a rendezvény, amit a városrész lakói is láthattak, majd igazi szüreti vigadalom kerekedett az intézményben. Hangkép.

Szakemberek találkoztak: a függőségek kerültek a fókuszba

Szakemberek találkoztak: a függőségek kerültek a fókuszba

2024. okt. 01.

Az Országos Szakmatámogatási Rendszer szervezete gyakran tart szakmai programokat a szociális, illetve a gyermekjóléti területen dolgozók számára. Komárom-Esztergom és Fejér vármegye átmeneti gondozást és hajléktalan ellátást biztosító intézményei kaptak meghívást a Városházán szervezett múlt keddi találkozóra.