Így történjen az éjjellátó céltávcső kiválasztása

doszerk - 2023. november 14. 15:30

Az éjjellátó céltávcső nem feltétlenül az egyszerűségéről híres eszköz, hiszen egy bonyolult és igencsak kifinomult eszközről beszélünk. Ha a maga teljességében szeretnénk bemutatni, oldalakat kéne sűrűn teleírni, de erre a részletességre ez a cikk most nem biztosít megfelelő keretet. (X)

Tehát leginkább arra szeretnénk törekedni ebben az írásban, hogy néhány fontos támpontot adjunk az éjjellátó céltávcső kiválasztásához, hogy Te is megtalálhasd a céljaidhoz leginkább illeszkedő modellt.

Mi fán terem az éjjellátó céltávcső?

A Halcapone éjjellátó céltávcső a vadászok egyik kedvenc, nagy becsben tartott műszere. Attól most próbálunk eltekinteni, hogy a sötétben való látás fizikai, pláne anatómiai feltételeit ismertessük, de azért megpróbáljuk a műszer működését röviden bemutatni.

A lényeg, hogy minden test, felület valamilyen mértékben visszaveri a fényt: erdőben, sötétben, éjszaka a Hold és a csillagok fényét. Az éjjellátó feladata, hogy ezt a szabad szemmel nehezen érzékelhető fényt összegyűjtse és felerősítse, hogy az emberi látószerv számára is érzékelhető képet kaphassunk.

A fentiekből egyenesen következik, hogy az éjjellátónak nem csak éjjel látjuk hasznát, hiszen nappal, kevésbé jó fényviszonyok között is segítségünkre lehet, éles, színes képet rajzolva elénk, ami messzi célpontoknál komoly előnyt jelenthet.

Hogyan válasszuk ki a nekünk való modellt?

A megfelelő modell kiválasztása nem kis felelősség, hiszen évekre szóló, komoly befektetésről van szó. Mondjuk itt azért elég sokszor igaz az ár-érték arányosság, több pénzért jellemzően komolyabb tudást is kapunk.

Először is meg kell határozni a célt. Milyen célra akarod használni a távcsövet: vadászatra, esetleg rendészeti célokra, teszem azt éjjeli őrködéshez? Előbbinél fontos a kis súly és a vízállóság, a hosszabb üzemidő, a kompatibilitás, a lőprofil, a belövési távolság vagy éppen a kezelhetőség kényelmessége. Utóbbinál pedig az erősség, a teljesítmény számít igazán.

Sokat segíthet a döntésben a gyártó. Sokan vannak a piacon kisebb és nagyobb cégek, de előbbiek termékei között is bukkanhatunk megbízható, versenyképes árú darabokra.

További szempontok

Mérlegelhetsz a legtöbb modellnél megadott technikai adatok alapján is, ilyen például a nagyítás mértéke, a látómező szélesség, a súly, illetve az üzemidő. Ezek közül sokak számára a leghangsúlyosabb a felbontás, amelyből már a HD minőség is elérhető, így az éjjeli erdőt az otthoni tévénézés minőségében szemlélheted, ami nem kis élmény.

Mivel tényleg nem feltétlenül kis összegről van szó, a döntés előtt érdemes alaposan átgondolni a célokat, preferenciákat, utána pedig alaposan tájékozódni. A spórolás lehet persze cél, de mivel egy precíziós, évekig használandó, fontos műszerről van szó, érdemes egy kicsit mélyebben a zsebedbe nyúlni, hogy tényleg az igényeidnek megfelelő darabot válaszd, ami kizárólag örömöt és sikerélményt hoz, és nem csalódást, pár ezressel kevesebbért.
 

A rovat további hírei: Mozaik

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

A Strandok Éjszakájára készül az élményfürdő is!

2024. júl. 24.

Csatlakozott a Strandok Éjszakája című országos kezdeményezéshez, így hosszabbított nyitvatartással, DJ Matkovics zenés bulijával csalogatja a vendégeket az Aquantis Élményfürdő szombaton. Kánikula is lesz, úgyhogy duplán megéri a csobbanást választani! Flyer.

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

A locsolórendszer már házilag is kiépíthető

2024. júl. 24.

Bármilyen kertről is legyen szó az öntözés kulcsfontosságú, ha szép és egészséges növényeket szeretnénk nevelni. A mindennapos kézi locsolás sokszor megterhelő és nem is biztos, hogy mindenki számára kivitelezhető, ám a szakember által kiépített öntözőrendszerek se adják meg mindenkinek az optimális megoldást a borsos áruk miatt. (X)

A növényvédelemhez permetező is kell!

A növényvédelemhez permetező is kell!

2024. júl. 23.

Akinek van kertje, az nap mint nap növényvédelmi feladatokkal találja szembe magát, amihez speciális eszközökre – például permetezőkre is szükség lehet. (X)

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

Mikor válik szükségessé a bútorok lomtalanítása?

2024. júl. 23.

Vannak olyan esetek, amikor szeretnénk megszabadulni régi holmijainktól, különösen nagy figyelmet igényel a nagyobb tárgyak, bútorok lomtalanítása. Mit tehetünk, hogy a lehető legegyszerűbb legyen ez a folyamat? (X)

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

DSTV: tábori mesevarázs az MMK-ban

2024. júl. 23.

Negyedik hetéhez érkezett az MMK nyári tábori sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. A gyerekek – a sorozat legfiatalabb összetételű csapata – a mesék csodavilágával ismerkedhettek a színes, mozgalmas tábori "varázslatok" során. Hangkép.
 

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

Marad a kánikula – a város több pontján frissülhetünk

2024. júl. 22.

Tombol a kánikula, napok óta 33 fok feletti értékeket mérhetünk országszerte. A rendkívüli hőség idején Dunaújvárosban több helyen is hűsölhetünk, és frissülhetünk. 

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

Tikkasztó napok után szerdától komoly lehűlés jöhet

2024. júl. 22.

A periódus elején folytatódik a kánikula, de a hét közepén felfrissülhetünk végre a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint. A hét végén ismét támad a meleg – igaz, már csak nappal.