Dunaújváros Hetilap

Ételt osztottak, ami minden napra igényelhető

Fábos Zsolt - 2023. december 1. 9:00

A Szociális Konyha ez év májusában indította el szolgáltatását, aki pedig regisztrál és igényli, minden nap egy tál meleg ételt vihet haza. 

Ma nagyjából ezren élnek ezzel a lehetőséggel, de ez a szám napi ötezer főre, illetve adagra is bővíthető. Ezért szervezett a múlt szombaton ételosztást a Rajta, Újváros! Egyesület a Kultik Mozi előtti téren. Aznapra 300 adag ételt, egészen pontosan babgulyást ígértek és azt, hogy a helyszínre érkezők minden információt megkaphatnak erről a szolgáltatásról és regisztrálhatnak is. 

Igény szerint bővítik a kört

A Szociális Konyha egyébként a Római körút 36/B. szám alatti Civil házban működik, ahol minden 18. életévet betöltött lakos számára egy tál meleg ételt biztosítanak. Hétköznaponként 12 és 14 óra között várják az ebédért érkezőket, akik elvihetik, vagy a helyszínen el is fogyaszthatják az egytálételt.
A november 25-ei melegétel osztáson ott volt Pintér Tamás polgármester is, aki elmondta, jelenleg egy átadó és egy regisztrációs pont üzemel a városban, de tervben van ezek bővítése is. 
– Én azt gondolom, hogy a Szociális Konyha nagyjából féléves működése azt bizonyítja, hogy szükség van rá, a visszajelzések szerint finom ételeket készítenek, és én azt is tudom, hogy szeretettel készülnek ezek az ebédek. Szeretnénk, ha ennek a szolgáltatásnak a híre minél több emberhez eljutna, minél többen értesülnének erről és ha szükségét érzik, akkor igényeljék is. Az igényléshez egy egyszerű regisztrációra, és egy bárki számára könnyen beszerezhető orvosi igazolásra van szükség. Terveink között szerepel, hogy bővítjük a kapacitást a város több pontján is. Szeretnénk, ha a Béke városrészben is nyílhatna egy átadó pont. Tudom, hogy az idősek számára nem egyszerű a nagyobb távolságok megtétele. Azt gondolom, hogy ez egy szükséges és kötelező feladatunk. Örülök, hogy meg tudjuk tenni, ugyanakkor sajnálom is, hogy meg kell tennünk, mert szükség van rá. De tesszük a dolgunkat.

Többeknek és többet segítenek

A helyszínen volt Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is, aki elmondta, a dunaújvárosi szociális szféra az elmúlt években jelentősen átalakult – többet és többeknek tudnak segíteni. Ennek a területnek azonban fel kellett készülnie a váratlan eseményekre is, gondoljunk az energiaválságra, háborúra, vírushelyzetre. 
– Azt gondolom, hogy az elmúlt években újra kellett gondolni az egész támogatási rendszert a városban. Ennek sok oka van, többek között az is, hogy minden változik, még a rászorulók igényei is. Ezeket is figyelembe kell vennünk, ahogy tesszük is. Szerencsére egy kiválóan működő intézményi rendszerrel.
Barta Endre elmondta még, hogy lesz ételosztás az adventi időszakban is: kétszer a 4-es választókörzetben, illetve még egyszer ehhez hasonló „városi” ételosztás is. 
A Szociális Konyha igénybevételéről az önkormányzat hivatalos oldalán olvashatnak részletes tájékoztatást. Ne feledjék, bárki, bármikor kerülhet olyan helyzetbe, hogy szüksége lesz a segítségre. Merjünk szólni, kérni, mert tudnak segíteni.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

Kutyamérgezés: háromszázezer forint a nyomravezetői díj

2024. máj. 18.

Már több hete borzolja a kedélyeket, hogy valaki a felső Duna-parton mérgezett állateledelt szór el, és ezzel veszélyezteti az arra sétáltatott kutyák életét.

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.