A legfontosabb tudnivalók a munkaerő-kölcsönzés kapcsán

doszerk - 2023. december 12. 8:30

Sokak számára nem egyértelmű a munkaerő-kölcsönzés és a munkaerő-közvetítés közti különbség. (X)

Jó tudni, hogy egyre több cég ismeri fel az előbbi szolgáltatásban rejlő lehetőségeket. Hogy érthető legyen, miről van szó, megválaszolunk néhány közérdekű kérdést ezzel kapcsolatban.

Csak külföldi munkásokat lehet találni a feladatra?

Tévhit, miszerint csak külföldi, harmadik országbéli munkavállalókat lehet találni ma betanított munkára: vannak olyan cégek, amelyek nagyon hatékonyak tudnak lenni a hazai munkaerő-toborzásban. Ilyen például a Beraman Hungary munkaerő-kölcsönző cég is, amely könnyen meg tudja találni azokat a magyar ajkú embereket, akik képesek megbízhatóan dolgozni.

De mellettük szól az is, hogy évek óta jelen vannak a piacon, nagy tapasztalattal rendelkeznek, hatékonyan kommunikálnak. Ügyfeleik jellemzően hosszú távon veszik igénybe szolgáltatásaikat, kölcsönző cégként sok mindenben tudják segíteni a HR munkatársak munkáját.

A munkaerő-kölcsönzés során milyen feladatok hárulnak a kölcsönzőre?

Sok vállalat azért választja az együttműködést, mert jól tudják, hogy a feladatok nagy részét a kölcsönző cégek leveszik a vállukról. A kölcsönzés során a legfőbb feladat a toborzás – kiválóan ismerik a kékgallérosokat célzó csatornákat –, előkészítik az interjúkat, és csak azokat a munkavállalókat ajánlják, akiket alkalmasnak tartanak az adott feladatra.

Ha a kölcsönvevő vállalatnál van lehetőség szállásoltatott dolgozók alkalmazására, a munkaerő-kölcsönzők szállást is tudnak biztosítani a dolgozóknak, és az orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzésében is segítenek.

Emellett számos egyéb adminisztrációs feladatot is ellátnak: többek közt ők végzik a be- és kijelentést, a munkaszerződés megkötését, bérszámfejtést, a foglalkoztatás során felmerülő egyéb személyügyi adminisztrációt és a kötelező adatszolgáltatást is.

Milyen jellegzetes szabályok vannak érvényben a munkaerő-kölcsönzés esetén?

A Munka törvénykönyve kitér a munkaerő-kölcsönzésre is, így az abban, valamint a kapcsolódó kormányrendeletben leírtak az irányadók. Tudni kell például, hogy a kölcsönzés maximális időtartama meghatározott: egy adott kölcsönvevőnél 5 évnél hosszabb ideig nem dolgozhat egy munkavállaló.

A munkaerő-kölcsönzésben résztvevő dolgozó kettős foglalkoztatású, így más szabályok vonatkoznak rá, mint a többi dolgozóra. Felmondási ideje például 15 nap. Ha neki mondanak fel a kölcsönvevőnél, azt a kölcsönvevő nem köteles indokolni. Szerencsére ilyenkor van mód arra, hogy a kölcsönbeadó cég új munkahelyet találjon a munkavállalónak.

A munkaerő-kölcsönzés számos esetben nyújt megoldást, érdemes tehát felkeresni egy jó munkaerő-kölcsönzőt, és a segítségüket kérni!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Nyár végéig tart az élménytábor a DESE parkjában

Nyár végéig tart az élménytábor a DESE parkjában

2024. júl. 21.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, ismét gyerekektől hangos az alsó Duna-parti pihenőpark. Már javában tartanak a tematikus hetek a Dunaújvárosi Elektromos Sportkör Egyesület (DESE) szabadidőparkjában – ráadásul egészen augusztus végéig várják a táborozókat.

Mosogatógépekhez válasszunk minőségi vegyi árut!

Mosogatógépekhez válasszunk minőségi vegyi árut!

2024. júl. 21.

Nem telik el úgy nap, hogy ne hallanánk a háziasszonyok vitatkozását a gépi és a kézi mosogatás kapcsán, sokszor ez a nap híre. Vajon kinek van igaza? Természetesen mind a kettő módszert alkalmazzák, de egy biztos, minőségi tisztítószerekre minden esetben szükségünk lesz. (X)

Hasznos tudnivalók a szemvédelemről

Hasznos tudnivalók a szemvédelemről

2024. júl. 20.

Annak érdekében, hogy a cégek megfelelően tudjanak működni, több mindenre is oda kell figyelniük. Ezek közé tartozik többek között a munkavédelem is, aminek különösen azokon a helyszíneken van kiemelt jelentősége, ahol a dolgozók a munkavégzés jellegéből adódóan az átlagosnál nagyobb veszélyeknek vannak kitéve.(X)

DSTV: boldogító igenek a Rockmaratonon

DSTV: boldogító igenek a Rockmaratonon

2024. júl. 20.

Az eseményről már beszámoltunk, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy különleges esemény, esküvő is színezte a Rockamaraton kínálatát – a zúzdán kívül, de még bőven hallótávolságon belül esküdött örök hűséget egymásnak Horváth Magdolna és Hevesi Barnabás.  Boldogságos hangkép.

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

A gyermekkori miópia lassításának egyik eszköze

2024. júl. 19.

A miópiát más néven rövidlátásnak, de köznyelvben "mínuszos" dioptriának is hívják, jellemzően gyermekkorban kezdődik. Ez egy olyan látászavar, amikor a távoli tárgyak képe nem éles, hanem homályos, elmosódott. (X)

DSTV: álomvilágban a táborlakók

DSTV: álomvilágban a táborlakók

2024. júl. 19.

Folytatódott Polgár Lilla játékos foglalkozásainak sora az MMK tábora keretében, derül ki a DSTV összegzéséből. A Társasjátéktábor résztvevőit igazi varázsvilágba kalauzolta el – az élménydús foglalkozás az Álmodjuk meg együtt címet kapta. Hangkép.
 

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

"... a Rockmaraton szereti Dunaújvárost" (galériával)

2024. júl. 18.

Zúzda és jókedv négy napon át, még alig ért véget, de már hiányzik a Rockmaraton kavalkádja a Szalki-szigeten – a fesztivál félidejében volt egy fontos interjú, ezzel még adósak vagyunk. Ja igen,meg a zárónap képeivel!