Dunaújváros Hetilap

Adomány, ajándék és meglepetés – városszerte

doszerk - 2023. december 22. 9:05

Karácsony ünnepéhez közeledve többen és többféleképpen gondoskodtak a meglepetésekről – összeállításunk ezekből válogat, ékesen igazolva, hogy adni: jó!

A szándék nemes, a cselekedet szintén – és innentől már majdnem mindegy is, milyen formában nyilvánul meg; ünnepváró sorozatunk több szép példával szolgál!

Idén újra adományozott a Tomi bolt

400 ezer forintnyi adományt vett át Barta Endre alpolgármester a Tomi bolthálózat jóvoltából a Városházán hétfőn – nem először segít adománnyal a tulajdonos-névadó.  Tran Duc My, azaz Tomi neve többször is felmerül egy-egy év folyamán, amikor jótékonykodásról, adományozásról van szó. Az év vége közeledtével ismét azokon akart segíteni, akiknek igazán szükségük van rá: hasznos, a gyerekeknek pedig finom dolgokat ajánlott fel. Az adományt Barta Endre, humán ügyekért felelős alpolgármester vette át:
– 2020 óta nem az első, és vélhetőleg nem is az utolsó alkalom, amikor ilyen szép felajánlást kaptunk a Tomi bolttól. Ilyenkor, év végén mindig elmondjuk, hogy mennyire fontos az, hogy hozzá tudjunk járulni ahhoz, hogy rászoruló családoknak is jól teljen a karácsonyuk. Itt szeretném kiemelni Tomit, aki nem csak decemberben, hanem év közben is megtalálja a lehetőségét a támogatásnak, legyen szó akár a Jószolgálati Közalapítványról, vagy a Máltai Szeretetszolgálatról. Számos olyan szervezet van Dunaújvárosban, amelyek mindig számíthatnak a támogatására. A város önkormányzata nevében szeretnénk megköszönni neki, és az Útkeresés Segítő Szolgálat közreműködésével igyekszünk a legjobb helyekre eljuttatni mind a 30 darab felajánlott csomagot 
Ilyenkor év végén a szokásosnál is többen adakoznak és igyekeznek mások karácsonyát könnyebbé, vagy akár szebbé tenni. Mindenkinek, minden segítő szervezetnek természetesen jár a köszönet, az elismerés. Most Tominak, aki hagyományt teremtett az adományozás terén:
– Idén is szeretnék felajánlani harminc csomagot rászoruló családoknak, hogy megkönnyítsük a  mindennapjaikat az ünnepek során. Cégünknél a karácsonyi adományozás már hagyománnyá vált, hiszen adni jó.
Karácsony közeledtével lesznek még jótékony akciók Dunaújvárosban. És legyenek is! 

Ünnepi ajándéközön a nevelési és oktatási intézmények gyermekeinek

Az önkormányzat nevében Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester járt intézményről intézményre, hogy karácsony alkalmából idén is ajándékokat vigyen a gyermekeknek. Nemcsak a mikulás ünnepén, hanem a karácsony közeledtével is meglepetésekkel érkezett a bölcsődékbe, óvodákba és általános iskolákba Barta Endre alpolgármester. Mint elmondta, az önkormányzat és az intézmények közötti szoros együttműködés eredménye, hogy oda-vissza segítenek egymásnak:
– Idén is összedugtuk a fejünket az intézményvezetőkkel, átbeszéltük, hogy milyen játékokra lenne szükség karácsony alkalmából. Ők megírták a leveleket az önkormányzatnak, mi pedig továbbítottuk azokat a Jézuskának és az ajándékok meg is érkeztek. A Duna-parti Tagóvodába legót hoztunk, de a héten több intézménybe is elvisszük a csomagokat. Azt büszkén mondhatom, hogy egész évben folyamatos a kapcsolattartás a vezetők és az önkormányzat között, keressük egymás segítségét, támogatását. Ez megjelenik például az egyes programok közös lebonyolítása során, és én is igyekszem részt venni a nevelési és oktatási intézmények életében, segíteni őket abban, amire épp szükségük van. Nagyon örülök, hogy a támogatás kölcsönös, hiszen például a virágosítási programban is aktívan részt vesznek, ezzel is segítve városunk közterületeinek rendezettségét.  
Barta Endrét szeretettel fogadták az intézményekben, az ajándékoknak pedig nagyon örültek a gyerekek, akik természetesen már izgatottan várják a karácsonyt.

Nyolc karácsonyfát díszíthetnek a lakók a Római városrészben

Megérkeztek a karácsonyfák Barta Endre és Motyovszki Mátyás képviselők körzeteibe. A fákat a DVG Zrt. munkatársai szállították ki d különböző helyszínekre. Mit sem ér a karácsony a gyönyörű, díszes fák nélkül. Éppen ezért – folytatva az elmúlt évek hagyományát – a Római városrészben is már díszíthetők a fenyők. A DVG Zrt. munkatársai összesen nyolc darab fát helyeztek el a 3. és a 4. választókerületben. A Váci utcai posta előtt az adventi koszorú mellé is került egy, ahol Barta Endre önkormányzati képviselő mondta el a tudnivalókat:
– Kikerültek körzeteinkbe a fenyőfák, és az elmúlt évekhez hasonlóan a lakókkal közösen fogjuk feldíszíteni őket. Az eddigi évek tapasztalata alapján várják is az itt élők ezt a programot, hiszen együtt tudunk hangolódni az ünnepekre. Nagyon jó érzés azt látni, amikor egy-egy lakóközösség közösen helyezi el a díszeket a fenyőfán. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy meghívjam a városlakókat az idei utolsó adventi ünnepségünkre, a Váci utcai posta előtti térre, amely december 23-án, szombaton lesz. Szokásosan étel, ital és jó hangulat várja majd az érkezőket, és meggyújtjuk az utolsó gyertyát is a koszorúnkon.
A nyolc helyszín között a Fáy András utcai nagy parkoló melletti területen is már várja a lakókat a fenyő. Motyovszki Mátyás azt mondta, ez minden évben közösségépítő erővel bír:
– Amint kikerültek a fák, értesítettem is a lakókat a közösségi oldalamon keresztül, és hozzájuk igazodva a héten fel is díszítjük a fenyőket. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy a 3. választókerületben minden nap a szeretet ünnepe, ezzel a karácsonyfával pedig megkoronázzuk az idei évet.

A fenyőfák tehát már várják a lakóközösségeket, hogy nekik köszönhetően ünnepi díszbe öltözhessenek!

Kölesdi Fanni
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

Dunaújváros is csatlakozott a Virágos Magyarország versenyhez

2024. júl. 19.

Városunk idén is benevezett az országos környezetszépítő versenybe, amelyet az idei évben  31. alkalommal rendeznek meg.  A Virágos Magyarország három tagú zsűrije szerdán városunkba látogatott, és körbejárta a város főbb virágosított helyszíneit és zöldterületeit. 

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

A nyári ülésszünet előtti közgyűlés komolyabb vita nélkül zajlott le

2024. júl. 18.

A nyár kellős közepén is vannak fontos ügyek, ugyanúgy kell döntéseket hozni, ilyenkor is dolgozik városunk közgyűlése. Csütörtökön délelőtt tartották a testület rendes havi közgyűlését, ahol a képviselők 40 napirendi pontot tárgyaltak meg. 

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

Megszületett a döntés: költözik a szovjet emlékmű

2024. júl. 16.

Évek óta hallani arról, városvezetésünk azon dolgozik, hogy a Pentelén található szovjet katonai emlékművet áthelyezzék a kúria elől. Orosz Csaba a terület önkormányzati képviselője időről-időre beszámolt már a tárgyalások eredményeiről, és azt ígérte, hamarosan döntés születhet. Megszületett. Költözhet az emlékmű.

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

Ha egy városvezetés átgondoltan gazdálkodik, akkor vannak lehetőségek

2024. júl. 16.

Bár egy hónappal ezelőtt voltak az önkormányzati választások és már sokan kielemezték az eredményeket, Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester a jövőbeli uniós lehetőségeinkről tartott tájékoztatóján kitért a választás értékelésére is. 

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

Folyamatosan harcban állunk a szúnyogokkal!

2024. júl. 13.

Vannak helyek, ahol egészen jó a helyzet és bizony vannak olyan zöldterületek, ahol nagyon sok a bestia. A szúnyogokról van szó. A hét elején megint ment a szúnyogirtó autó, és közel ezer hektáron fújta ki a permetet. De a légi irtás engedélyeztetése egyelőre még várat magára.

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

Műanyagmentes július – komoly kihívás Dunaújvárosban is!

2024. júl. 08.

Idén is csatlakozott városunk a Műanyagmentes július elnevezésű nemzetközi kihíváshoz. A megmozdulás célja, hogy ebben a hónapban az embereket az egyszer használatos műanyagok alkalmazásának csökkentésére ösztönözze.

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

Számos elismerés is gazdára talált a kórház Semmelweis-napi ünnepségén

2024. júl. 05.

Az egészségügyi dolgozók napján kórházunk közössége minden évben elismeri a kiváló dolgozókat-kollégákat, gazdára találnak a Szent Pantaleon emlékérmek is. Ez idén sem volt másképp, megemlékezést tartottak és ünnepeltek a szakemberek.