Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

doszerk - 2024. március 27. 8:15

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Sokan azonban anélkül vágnak bele, hogy utánaolvastak volna, mert úgy gondolják, a festés, a lazúrozás gyerekjáték, aztán menet közben vagy a nem kielégítő végeredmény láttán ébrednek rá, hogy talán mégsem. Utólag szembesülni vele pedig nemcsak bosszúság, de felesleges pénzkidobás is, így cikkünkben összeszedtünk néhány hasznos tippet, hogy segítsünk. 
 
Miért fontos a faanyagok felületvédelme?

A fát régóta használjuk az építészetben és a belsőépítészetben kedvező tulajdonságai, természetes szépsége okán, és ha megfelelően gondoskodunk róla, hosszú élettartamot garantál. Kültéren fokozottabb védelemre van szükség, mint beltéren, válassz a MesterekFutára kül- és beltéri fafestékeiből igényeid, céljaid szerint!

A tartósság érdekében felületvédelemmel kell ellátni a fából készült bútorokat, szerkezeteket, épületelemeket, építményeket, legyenek bel- vagy kültéren, hogy meggátoljuk az időjárás és az élő mikroorganizmusok okozta állagromlást. 

Ez ugyanis nemcsak az esztétikai problémát jelent, hanem a szerkezetet is veszélyezteti, gyengíti. Többféle módszer közül választhatunk, van, amelyikkel oly módon adhatunk színt a felületeknek, hogy megőrizhetjük a faerezet láthatóságát is: ez a lazúrozás. 

Az előkészületek fontossága

Mielőtt nekiállunk a felületek lazúrozásának, festésének, fontos, hogy megfelelően előkészítsük azt, még ha ez idő- és munkaigényes feladat is. Kizárólag száraz faanyag esetén, napos, száraz és nem túl hideg időben kezdjünk neki a festésnek!

Az előkészítés a hibák kijavítását célzó csiszolást, majd a felület tisztítását, zsírtalanítását és portalanítását jelenti, amely a festék tapadását hivatott szolgálni. Alapozásra nincs szükség, ugyanis a legkorszerűbb termékek már tartalmazzák, de a legjobb, ha elolvassuk a gyártó utasításait. Egyik fázis sem hagyható ki, az ugyanis nem megfelelő végeredményhez vezet. 

Mit ronthatunk még el?

A munkához lehetőleg új és jó minőségű, puha, rövid sörtéjű ecsetet használjunk, és ne mártsuk túlságosan mélyre a lazúrba, így elkerülhetjük a foltosodást. A festést szálirányba végezzük, hogy a faanyag erezete kirajzolódjon! Az első réteget alaposan dolgozzuk be, hagyjuk megszáradni a következő réteg felvitele előtt.

Soha ne kenjük a lazúrt vastag rétegben, ekkor ugyanis száradásnál bőrösödik, így a felület egyenetlen lesz, illetve hamarabb lemállik majd. A több vékony réteg jobb tapadást biztosít, és akár 5-10 évig is tartós marad. 

A nem megfelelő szín kiválasztásán is elcsúszhatunk, ugyanis mind a túl világos, mind a túl sötét árnyalatok érzékenyebbek az UV sugárzásra. A fakulást elkerülendő közepesen sötét árnyalatot válasszunk!

A lazúrozott felületeket tisztítás előtt puha kefével portalanítsuk, különben a szemcsék a felület mattulását, foltosodását okozhatják. 

 

A rovat további hírei: Mozaik

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

A meglepetés ereje: a hozzánk érkezők sokszor rácsodálkoznak Dunaújvárosra

2024. máj. 07.

A Dunaújváros Alapítóinak Egyesülete partner szervezetét, a csepregi Farkas Sándor Egyletet látta vendégül a napokban. A vendégek megismerkedhettek Dunaújvárossal – meglepte őket városunk, és nagyon tetszett nekik, amit láttak.

Nyárias meleg után erős lehűlés

Nyárias meleg után erős lehűlés

2024. máj. 06.

Ma még napsütés és nyárias értékek, keddtől esős napok jönnek, lehűléssel, ígéri a DO időjárási szakértője. A hét vége is változékony marad, lesz egy hamisítatlan áprilisi hetünk!

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

DSTV: apró, de gyönyörű gesztus az MMK előtt

2024. máj. 04.

Szép anyák napi akcióra készül a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. Anyák napjára készülve már ma kikerül az intézmény elé az a tábla, ahonnan szeretteiknek szóló jelképes ajándékot vihetnek magukkal a látogatók. Hangkép.
 

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

A pécsi Zsolnay-negyed programjai

2024. máj. 03.

A családi kirándulások egyik népszerű célpontja Pécs, a Mecsek vadregényes tájai mellett azonban érdemes ellátogatni egy különleges helyszínre is. (X)