Dunaújváros Hetilap

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

doszerk - 2024. április 12. 8:00

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.

Városunkat 2019 óta a Rajta Újváros! Egyesület vezeti, az elmúlt 5 évben botrányok nélkül, példásan működött az összefogás, hiába riogattak ennek ellenkezőjével a kormánypártok az előző választási kampányban, a balhék éppen a Fidesz háza táján vannak Dunaújvárosban.

Áll a bál a dunaújvárosi Fidesz és KDNP háza táján. A fejetlenséget és széthúzást mi sem szemlélteti jobban, minthogy a kormánypártok nem találtak saját pártjukban polgármester-jelöltnek alkalmas embert, ezért Magyar Andrást indítják el, aki 2022-ig az MSZP dunaújvárosi elnöke volt. A jelölt bemutató sajtótájékoztatóján, mint a Fidesz-KDNP közös jelöltjét mutatták be őt a dunaújvárosiaknak, ám egy lapunk birtokába került levélben a dunaújvárosi KDNP elnöke világosan kimondta: ők nem kérnek a szocialista ejtőernyősből.

Kis Péter a birtokunkba került levelében azt írja: "Magyar András jelölését a KDNP Alapszervezet Dunaújváros magam és a tagjaink nevében nem tudom, nem tudjuk támogatni”. Ez pedig azért érdekes, mert a KDNP alapszabályának 50. paragrafusa alapján "A helyi szervezet hatásköre: polgármesterjelölt, önkormányzati képviselőjelöltek állítása."

Mészáros Lajosék a tagság feje felett döntöttek?

Kérdéses tehát, hogy mi alapján jelentette be Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián választókerületi elnök a volt MSZP elnök jelölését, de úgy tűnik, hogy szűk körben dőlt el a kérdés, még saját harcostársaikat sem vonták be az egyeztetésbe.

Magyar András a fotóin minden esetben feltünteti a KDNP logóját is! (Kép forrása: Magyar András facebook-oldal)

Igaz ez nem csoda, hiszen a dunaújvárosi szervezetben már ezt megelőzően is állandóak voltak a belső feszültségek, ami akkor csúcsosodott ki, amikor a bizottsági pozíciókon összeveszve Gombos István, korábbi alpolgármester kilépett a Fidesz frakcióból, igaz párttársai mandátuma visszaadására is rá akarták bírni.

A Fidesz központból irányítanák Dunaújvárost

Bár önmagában az is figyelemre méltó, hogy a KDNP helyi elnöke és az alapszervezet nem támogatja Magyar András jelölését, de Kis Péter levelében van egy ennél is fontosabb mondat. A KDNP-s vezető ugyanis elismerte: a döntéseket nem helyben, hanem a Fidesz budapesti központjában hozzák meg, amit megválasztása esetén Magyar Andrásnak is végre kellene hajtania: "El nem tudom képzelni azt a városvezetést, amiben egy baloldali beállítottságú, baloldali szavazókat megszólító polgármester a Fidesz országos választmányától kapott instrukciók alapján vezeti Dunaújvárost."

Erre már többször utalt Pintér Tamás polgármester is, amikor arról beszélt, hogy például a várost sújtó különleges gazdasági övezet kapcsán a helyi fideszesek nem az itt élők, hanem a Fidesz érdekei szerint, felső pártutasításra támogatták azt, hogy a több milliárdos bevételt ne Dunaújváros, hanem más települések kapják.

Lőrinczi Konrád felállt az asztaltól

Kérdés az is, hogy a szocialista politikus politikai iránymutatását hogyan veszik majd a jobboldali szavazók és persze a "saját" csapata. Az biztos, hogy itt sincsenek könnyű helyzetben, információink szerint Lőrinczi Konrád, a Fidesz egyetlen egyéni mandátumot szerzett képviselője nem volt hajlandó Magyar András csapatában elindulni és faképnél hagyta párttársait. A káderhiányt jól szemlélteti, hogy több jelöltjük nem is Dunaújvárosban él és a 15 tagú csapatban mindössze egy olyan van, aki már korábban is indult választáson fideszes színekben, mindenki más újonc.

Ellenzéki eredményváró Kálló Gergely 2020. februári győzelmekor! (Kép: DO-archív)

Izgalmas kampány elé nézünk tehát Dunaújvárosban, kérdés, hogy a Fidesz ellentétei hogyan hatnak majd ki a következő időszakra, egyelőre annyi látszik, hogy a várost jelenleg vezető Rajta Újváros! Egyesület egy pozitív hangvételű, téma alapú kampányt folytat és nem ellenfeleivel, hanem a várossal foglalkozik.

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.