Dunaújváros Hetilap

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

doszerk - 2024. április 17. 9:30

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: "Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?" A világot talán nem tudják egy délután alatt megváltoztatni, a lakókörnyezetük állapotát azonban igen. Ennek jegyében szervez az önkormányzat takarítási akciót a Föld napját megelőző pénteken, április 19-én, pénteken délután. 
Az akciónap keretében péntek délután három helyszínen várják az önkénteseket, hogy közösen tegyenek rendet a város népszerű, sokak által látogatott zöldterületein. 
Ez nem csupán egy szemétszedés. A hulladék összeszedése mellett a terület rendezésére is lesz lehetőség. Mindehhez az önkormányzat biztosítja a szükséges eszközöket, szerszámokat, illetve zsíros kenyérrel és teával is kedveskednek a résztvevőknek. 

A találkozók helyszínei és időpontjai:
– Március 15. tér, az óra alatt – 16 óra
– Széchenyi Kollégium előtt (Erdő sor 37/a.) - 16 óra
– Gandhi utca mögött, a hídnál – 17 óra 

Az akció célja a környezetünk rendbetétele mellett, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára. Apró változásokkal a mindennapokban rengeteget lehet tenni azért, hogy óvjuk a bolygónkat. Jó kezdet az önkéntes takarítónapon való részvétel. 
A Föld napja a természet, és környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezés 1970-ben indult az Amerikai Egyesült Államokból, azóta már 175 ország csatlakozott hozzá, Magyarország 1990-ben. 
Azóta minden év április 22-én világszerte civil szervezetek, állami és magánintézmények, cégek tesznek valamit a Föld megóvásáért, vagy a figyelemfelhívás érdekében. Dunaújvárosban is évek óta különböző módon emlékeztek meg erről a napról: három éve például egy fasort ültettek a "Rajta, Újváros!" képviselői a Március 15. téren, két éve a Dózsa iskolában szerveztek természetvédelmi versenyt, tavaly pedig a Decathlon eseményén tájékozódhattak a részvevők az ökotudatos sportolási, közlekedési lehetőségekről. 
A városvezetés elkötelezett a környezet védelme mellett. A fenntartható közlekedési módok kibővítésével, a megújuló energia felhasználásával, a faültetési programmal, és újabb lehetőségek keresésével és kiaknázásával egy zöldebb, élhetőbb város építésére törekszenek.

DMJV Önkormányzata
(Archív fotók: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

Újra megnyílt a Budai Nagy Antal úti hulladékudvar, várják a lomokat!

2024. máj. 17.

Már a városlakók rendelkezésére áll a hulladékudvar Dunaújvárosban, ahol a lomtalanításokon túl bármikor letehetik a felgyűlt lomokat, hulladékokat. A hulladékudvar a Budai Nagy Antal úton található a Dunanett telephelye mellett. 

Teljes útfelújítás a két körforgó között

Teljes útfelújítás a két körforgó között

2024. máj. 17.

Hamarosan munkagépek zajától lesz hangos a Béke városrészi körforgó és a Kandó Kálmán téri körforgó közötti autóút. Ezt a szakaszt ugyanis teljesen felújítják – erről a soron következő útfelújításról számolt be kedden Pintér Tamás polgármester. 

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

Közeleg a határidő – június 3-ig igényelhető a szünidei étkeztetés

2024. máj. 17.

Az önkormányzat a szünidei gyermekétkeztetés részeként idén nyáron is ingyenes déli meleg főétkezést biztosít rászoruló gyerekeknek – figyelem, az igényeket csak június 3-ig lehet benyújtani!

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

Parkolók és gyalogátkelők épülnek, körforgó lesz a Pince sornál a Rómain

2024. máj. 16.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta az idei évi Dunaújváros Ifjúságáért díjat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt meg a testület.

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

Neszvecskó Zorica érdemelte a Dunaújváros Ifjúságáért díjat

2024. máj. 16.

A Dunaújvárosi Óvoda Aprók Háza Tagóvoda tagintézmény-igazgatója a közgyűlés előtt vette át a szféra legrangosabb elismerését Pintér Tamás polgármestertől. Méltatás.

Tavaszi nagytakarítás  volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

Tavaszi nagytakarítás volt a Technikumban, a Táncsics Mihály utcában

2024. máj. 15.

A Technikum városrészben élők és arra közlekedők azt tapasztalhatták a napokban, hogy több helyen is takarították a parkolókat, gallyazták a fákat, bokrokat.

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

A fideszes kampány célpontja ezúttal a piac

2024. máj. 15.

Bár élő szerződése van, mások használják a helyét a piacon – állította a Dunaonline videójában Farkas József, dunavecsei vállalkozó. Pedig már a felvetés is értelmetlen.