Mi határozza meg a gyémánt minőségét?

doszerk - 2024. május 29. 8:30

A gyémánt keletkezése nagyon sokáig tart, általában 1-3,3 milliárd évesek a felszínre került darabok. A tudósok majd 200 éve kísérleteznek a mesterséges előállításával, és először 1953-ban sikerült szintetikusan létrehozni. (X)

Két módszer is létezik rá, de mindkettőhöz egy kis gyémánt is szükséges, viszont a nemrégiben napvilágot látott hír szerint új módszert fejlesztettek ki erre Dél-Koreában. Az eljárással nagyobb kristályok is előállíthatók, amelyek hasznosak lehetnek kvantumszámítógépekben, szenzorokban, lézerekben és sugárdetektorokban. Ez még számunkra fantasztikusnak tűnhet, hiszen ez a nemesfém értékes ékszerként ismert. A FEIL gyémántok mind különleges drágakövek, amelyekkel szebbé teheted a kiegészítőidet. A gyémánt a nők örök kedvence, ami hűen tükrözi természetes ragyogásukat.

Mi befolyásolja a gyémánt értékét?

Gyémántot mindig megbízható helyen és profi szakembertől érdemes vásárolni. Ennek a drágakőnek az árát és a minőségét 4 szempont határozza meg alapvetően: a szín, a tisztaság, a súly és a csiszolás. A továbbiakban megnézzük, mik ezek, és kicsit kitérünk mindegyikre részletesebben.

A gyémánt színe

A fehér, vagyis a színtelen gyémánt a leggyakoribb, ezekre van a legnagyobb kereslet. Színes gyémántok is előfordulnak a természetben, de ezek ritkaságok, emiatt az áruk is jóval magasabb. Különleges és rendkívüli szépséget képviselnek a piros, a zöld, a sárga, a fehér, a barna és a fekete ékkövek is.

A természetben ezek nagyon ritkán fordulnak elő, ezért nehezebb hozzájuk jutni, de mesterségesen is készülnek színes gyémántok. Neuronokkal vagy kisebb energiájú részecskegyorsítókkal kezelik őket, hogy elérjék a kívánt árnyalatot.

Tisztasági kategóriák

A gyémánt árát nagymértékben befolyásolja a tisztasága is, amely a benne található idegen eredetű anyagok mennyiségétől függ. A belső, nem homogén részek a kristályosodási folyamat során keletkeztek, vagy kerültek bele a kő belsejébe. Külső hibák is meghatározhatják a tisztaságot, amelyeket a csiszolás során nem tudtak eltüntetni, vagy pont akkor keletkeztek.

A gyémánt súlya és csiszolása

A gyémánt súlyát karátban mérik, akár az arany esetében, egy karát pedig 0,20 gramm. Ha a csiszolása megfelelő, akkor a drágakő méretét a karát határozza meg. A csiszolás értékét az alkalmazott módszer pontossága és minősége determinálja. A nemzetközileg elismert egyetlen forma a kerek briliáns, a többi nem kapott ilyen minősítést.

Mekkora gyémánt kerüljön az ékszerbe?

Az eljegyzési és a jegygyűrűbe gyakran foglaltatnak gyémántot, de más ékszereknél is szokás. Egészen különlegessé és ragyogóvá teszi mindegyiknek a megjelenését, ez pedig nem a méretétől függ.

A gyémánt egy szimbólum, ami akkor is elvarázsol megfoghatatlan gyönyörűségével, ha egészen kicsi, akkor is, ha nagy. Az a lényeg, hogy mit fejez ki, ki az, akinek adod, mit érzel iránta, és mi a közös célotok. A szerelmeteket be tudjátok zárni jelképesen egy gyémántgyűrűbe, akkor is, ha nem költitek el rá az összes pénzeteket.

A rovat további hírei: Mozaik

Szép születésnap a Városháza téren (galériával)

Szép születésnap a Városháza téren (galériával)

2024. szep. 28.

Előadásokkal, kiállítókkal és sportos bemutatókkal ünnepelte első születésnapját a LEAF Kutyás Kutató-Mentő Sportegyesület a Városháza téren múlt hétvégén.

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

Újra itt a Horror Circus – vigyázz, borzongatóan jóó!

2024. szep. 27.

Visszatérő vendégként érkezik városunkba a Horror Circus interaktív bemutatója – az egyszerre garantáltan ijesztő és szórakoztató látványosság a jövő héttől lesz látható. Figyelem: ingyen jegyet is találsz a hajtás után!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

Teraszok hatékony árnyékolására válassza a klasszikus napellenzőt!

2024. szep. 27.

A teraszok jelenthetik a nyári szezonban a második nappalit, az új életteret, ahol megfelelő árnyékolás mellett, valamint kényelmes és funkcionális bútorokkal berendezkedve a szabadidőnk nagy részét tölthetjük. (X)

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

DSTV: ezer és egy kéréssel keresik

2024. szep. 27.

Folytatta a hétköznapi igényekre szakosodott kismesterek bemutatását a DSTV. Az összeállítás révén a kulcsmásolást, késélezést, táska- és cipőjavítást vállaló Dózsa György úti pinceműhelyt, és vezetőjét, Lakatos Teréziát ismerhetjük meg. Hangkép.

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

10 éves a Máltai Játszótér – együtt ünnepelnek szombaton

2024. szep. 26.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 10 éve van jelen Dunaújváros szívében – ekkor nyitották meg a játszótér kapuit a családok előtt. Vidáné Varga Tímea intézményvezető összegzése a jubileumi ünnepség részleteit is tartalmazza.

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

Egy riasztó, amiben mindig megbízhat

2024. szep. 26.

Létezik egy olyan riasztómárka, amiben ön is maximálisan megbízhat, ha a biztonságáról van szó. (X)

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

Mikor jelent jó megoldást az egyszerűsített cégbejegyzés?

2024. szep. 26.

Az üzleti környezet dinamikus változásai miatt gyakran előfordul, hogy egy vállalkozó vagy befektető gyorsan szeretne céget alapítani, hogy kihasználjon egy adódó lehetőséget. Ilyen esetekben az egyszerűsített cégbejegyzés nagyszerű megoldás lehet. (X)