Dunaújváros Hetilap

Felcsút előtt városunkban járt Magyar Péter

Öcaline - 2024. május 30. 17:00

Dunaújvárosi megállója is volt a Tisza Párt első országjárásának, a Magyar Péter nevével fémjelzett alakulat múlt csütörtökön mutatkozott be a Városháza téren. Több ezer ember várta, a közönség kemény kormánykritikus szólamokat hallhatott, de a szónok nem kímélte a város korábbi, fideszes vezetését sem.

Felfokozott várakozás, nagy tömeg, és – még leírni is szép – kormányváltó hangulat jellemezte Magyar Péter és a Tisza Párt első országjárásának dunaújvárosi állomását.

"... évek óta kiállnak magukért"

Két pikantériája is volt a múlt csütörtökön délután, a zsúfolt Városháza téren tartott eseménynek: az egyik, hogy Magyar Péter az országos nyilvánosságban is nagyot futott felcsúti vizit előtt egy nappal érkezett, a másik, hogy nem ő, hanem Nagy Ervin, a városunkból elszármazott, de magamagát mindmáig dunaújvárosinak valló színművész volt az első felszólaló:

– Nem lehetett, nem is tudom kihagyni, hogy Péter mellett ezen a platón ne szólaljak meg. Három dolog miatt állok itt. Az egyik, hogy ez az én autóm, amely most eljutott a büszke és szabad munkásvárosba, amelynek lakói évek óta kiállnak magukért, kormányzati ellenszélben is tesznek városukért, a magyar demokráciáért. Én is dunaújvárosi maradtam, dolgos, értelmiségi munkásember! A másik, hogy aki utánam beszél majd, annak a gondolataival száz százalékig egyetértek. Végül pedig azért, mert személyesen szeretnék utat mutatni mindenkinek, kivált a jövő generációjának: ne féljetek tovább! 

"Árad a Tisza!"

A bátorság és a kiállás témájával kezdte szónoklatát Magyar Péter is, aki hangsúlyozta, „a Karmelita fura urai” kezdhetnek félni, mert a mozgalom példátlanul rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. Magyar az "Árad a Tisza!" jelszavával érkezett, több soron ostorozta az Orbán-rezsim nemzetrontó politikáját, külön is kiemelve a romokban heverő gazdaságot, a kritikán aluli egészségügyet, és az oktatásügy méltatlan helyzetét, de bőven kapott a korábbi, fideszes városvezetés is. Sőt, még dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselőhöz is volt pár keresetlen szava.

A közönség körében a legnagyobb sikert az orbáni Modern Városok Program dunaújvárosi, többségében máig megvalósulatlan ígéreteinek felemlegetése hozta. Amikor például az elektromos buszokra terelődött a szó, már az egész tér kacagott. A szónok azt sem felejtette el megemlíteni, hogy Orbán és rezsimje bosszút állt és büntetett, amiért városunk 2019-ben ellenzéki fészekké vált.  Magyar kiemelte a várostól a különleges gazdasági övezet létrehozásával elvont milliárdokat, ugyanakkor köszönetet mondott a város helytállásáért. Végül nem rejtette véka alá, mi a stratégiai terve:
– Hetekkel ezelőtt még csak az eltökéltségünk volt számottevő, mostanra egyre inkább az erőnk is. Orbán, Rogán és a többiek okkal és joggal tarthatnak attól, hogy visszavesszük az országunkat, amit elraboltak, elloptak tőlünk! 

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

Gyorsan érkezett az árhullám és gyorsan ment is

2024. szep. 27.

677 centiméter magasan tetőzött a dunai árvíz Dunaújvárosban vasárnap. Néhány nappal később pedig már meg nem mondta volna az ember, hogy mi is történt a Duna-parton. Sokan dolgoztak azon, hogy a lehető legkisebb károkkal járjon a drasztikus vízszintnövekedés.

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

Edukáció és széles programkínálat csalogatott az autómentes napon (galériával)

2024. szep. 26.

Véget ért az Európai Mobilitási Hét, Dunaújvárosban is jól sikerültek az ennek apropóján szervezett programok. Az autómentes napon például parádés hangulat töltötte meg a Petőfi ligetet, minden korosztály talált magának elfoglaltságot még múlt pénteken. 

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

Közösségi élmény és környezetvédelem – rekordokat döntött a takarítási világnap (galériával)

2024. szep. 24.

Közel kétezer részvevővel és több tonna hulladék összeszedésével zárták a takarítási világnapot múlt pénteken.  Az idén immár negyedszerre rendezett eseményen több oktatási intézmény képviseltette magát, akik a Decathlon Magyarország és a Jót, szívből – Dunaújvárosért csapatával karöltve tisztították meg az Erdei tornapálya és a Kádár-völgy területét a szeméttől. 

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

Árvízhelyzet: a városnál is tart a tetőzés (galériával)

2024. szep. 22.

Éjjel kezdődött a tetőzés városunknál, holnaptól már lassú csökkenés várható – a Szalki-sziget víz alatt, de az ár szerencsére nem okozott komoly gondot a folyam városi szakaszán.

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

A jövőnk vagy zöld, vagy semmilyen

2024. szep. 22.

Egy héten keresztül Dunaújvárosban is kiemelt figyelmet kapott a környezetvédelem és a fenntartható közlekedés népszerűsítése, ugyanis idén is csatlakoztunk az Európai Mobilitási Héthez. Ennek egyik állomása a Városháza téren megrendezett Hivatali Zöld Nap volt.

Istentisztelettel adott hálát a közösség

Istentisztelettel adott hálát a közösség

2024. szep. 21.

Hálaadó istentiszteletet tartott a Dunaújvárosi Református Egyházközösség sikeresen lezárult templomuk felújítása alkalmából. A templom korszerűsítése 180 millió forintos beruházásból valósult meg.

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

KRÉTA rendszer van, csak számítógép nincs

2024. szep. 21.

A Dunaújvárosi Óvoda minden nevelési évet értekezlettel kezd, olyannal, ahová Pintér Tamás polgármester is meghívást kap. Ez idén is így volt, szerdán délelőtt a Lilla közi intézményben tárgyaltak.