Mindent a villanybojler vízkövesedéséről

doszerk - 2024. június 25. 16:00

A villanybojler fűtőszála több okból is vízkövesedhet, főként a víz keménységének következtében, mely területenként változik, viszont előbb vagy utóbb mindenhol tüneteket produkálhat. (X)

Bár sok videót lehet találni az interneten, hogy miként lehet a fűtőszálat házilag megtisztítani, de komplikációk mindig akadhatnak, éppen ezért érdemes ilyenkor a profi bojler-vízszerelő csapatát hívni a villanybojler vízkőtelenítése céljából.

Mi okozza a vízkövet?

A kemény víz magas kalcium- és magnéziumion-tartalommal rendelkezik, mely ásványi anyag lerakódásként hajlamos kicsapódni. Ez a folyamat magas hőmérsékleten gyorsabban zajlik, ezért a vízkő lerakódása a villanybojlerben természetes, a fűtőszálon és annak környékén a legintenzívebb. Minél magasabb melegítési hőmérsékletet állít be, annál gyorsabban fog képződni a vízkő.

Természetesen az idő is ellenünk dolgozik, hiszen minél tovább használjuk – karbantartás nélkül a bojlert - annál vastagabb lesz a lerakódás.

Mik a jellemző tünetek?

A fűtőszál vízkövesedése idővel tüneteket is okoz, összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni.

A vízkő szigetelő hatással bír, ezért a fűtőszál egy idő után egyre kevésbé tudja átadni a hőt a víznek, így a bojlernek több időre és energiára lesz szüksége egységnyi meleg víz előállításához. Ha megnövekedett a villanyszámla, az intő jel lehet.

A lerakódással terhelt fűtőszál miatt a berendezés működése zajossá válhat. Ha zúgást, pattogást hall, érdemes azonnal szakemberhez fordulni.

Egy idő után már az is előfordulhat, hogy a bojler egyáltalán nem képes előállítani a kívánt hőmérsékletű vizet, pedig szinte folyamatosan dolgozik. Ennek következtében persze az egyéb alkatrészek is erősen kopnak, nagyban csökkentve a vízmelegítő várható élettartamát.

Éppen ezért érdemes a tüneteket nem megvárni, hanem rendszeres karbantartást beiktatni, hogy a fűtőszál sose kerüljön a fenti tüneteket és problémákat előidéző állapotba.

Cseréljünk anódot is!

Ha már karbantartáskor, fűtőszál tisztításakor amúgy is szét kell szerelni a bojlert, mindenképpen érdemes kicserélni egy másik fontos alkatrészt is, ez pedig az anód.

Az anód feladata, hogy megvédje a bojler tartályát a korróziótól. Ezek az alkatrészek jellemzően magnéziumból vagy aluminiumból készülnek, és az a feladatuk, hogy maguk korrodálódjanak a tartály fala helyett, éppen ezért fogyó alkatrésznek számítanak, időnként pótolni kell őket.

Az anód élettartama függ a víz keménységétől és még számos más tényezőtől is, de 2-3 évente érdemes cserélni. Ez pont olyan egyszerű karbantartási feladat, mint a vízkőtelenítés, mind a kettőt érdemes programszerűen hozzáértő segítséggel elvégeztetni, ezzel sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát, és a berendezés élettartamát is jelentősen meghosszabbíthatja.

Ez pont olyan nélkülözhetetlen beavatkozás, mint az autónál az olajcsere, ha elmulasztja, a következményekkel mindenképpen számolnia kell!
 

A rovat további hírei: Mozaik

Vegyszermentes szájhigiénia: az egészséges mosolyért

Vegyszermentes szájhigiénia: az egészséges mosolyért

2024. okt. 21.

A szájápolás mindennapi része az életünknek – fogmosás, szájvíz használata, fogpiszkáló, fogselyem, szájzuhany – mind az egészséges fogazat és friss lehelet fenntartásában segítenek. A fogkrémek és szájvizek ízvilága igen változatos: mentolos, gyümölcsös, édes, sós, sőt, még alkohol is lehet egyes termékekben. (X)

Ködös és fagyos reggelek, napos napok – folytatódik a kellemes ősz

Ködös és fagyos reggelek, napos napok – folytatódik a kellemes ősz

2024. okt. 21.

Napos, derűs, száraz időszak várható a következő napokban a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. A hét végére jöhet csapadékzóna, de addig kitart a jó idő.

Ezért bízza szakemberre a riasztórendszer telepítését!

Ezért bízza szakemberre a riasztórendszer telepítését!

2024. okt. 21.

Számtalan betörésről és jogosulatlan belépésről szóló hírrel lehet találkozni nap mint nap. Sokszor ezek hátterében nem is a riasztórendszerek hiánya áll, hanem azoknak nem megfelelő telepítése és kalibrálása. (X)

DSTV: elsősavató a Lorántffyban

DSTV: elsősavató a Lorántffyban

2024. okt. 21.

Egymást érik a város középiskoláiban az intézményi elsősavató események, derül ki a DSTV összeállításából. Minden érintett készül rá, az osztályközösségek összekovácsolásának fontos terepe – stábunk legutóbb a Lorántffy középiskolában járt. Hangkép.

Most vásárolni, és csak később fizetni érte? Lehetséges!

Most vásárolni, és csak később fizetni érte? Lehetséges!

2024. okt. 20.

A prémiumminőségű övek, kiegészítők minden alkalomra jól jöhetnek. Akár kihagyhatatlan akció kerül a szemünk elé, akár ajándékvásárlási időszak érkezett el, a BNPL, vagyis a "Buy Now, Pay Later" – vásárolj most, fizess később – lehetőség segíthet nekünk. (X)

Te is elfelejted másnapra, amit ma angolul megtanultál? Itt a megoldás!

Te is elfelejted másnapra, amit ma angolul megtanultál? Itt a megoldás!

2024. okt. 19.

Van egy jó hírünk a nyelvtanulók számára! Nem, sajnos még mindig nem létezik módszer arra, hogy egy éjszaka alatt megtanuljunk egy-egy idegen nyelvet, azonban megvan a megoldás az állandó felejtés problémájára, ami rengeteg diák életét keseríti meg. (X)

Figyelj rá(n)k! – rózsaszínbe burkolt ünnepség a mellrák elleni küzdelem jegyében (UPDATE: galéria)!

Figyelj rá(n)k! – rózsaszínbe burkolt ünnepség a mellrák elleni küzdelem jegyében (UPDATE: galéria)!

2024. okt. 19.

Rózsaszínbe borult a Városháza "C" szárnya és környéke a mellrák elleni küzdelem jegyében még múlt szombaton. A Figyelj rá(n)k! című rendezvény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára, és arra, hogy lehetséges a gyógyulás ebből a daganatos megbetegedésből.