Tikkasztó nyári idő várható – nem enyhül a hőség szorítása

doszerk - 2024. augusztus 12. 8:00

A hőségriasztás hírét már megzengettük, most következzen a DO időjárási szakértőjének prognózisa: a lényeg ugyanaz, tartós és veszélyes kánikulai hét elé nézünk. Indokolt a vörös kód, de a hét végén már föllélegezhetünk – szó szerint.

"Visszatér a kánikula" – tökéletesen foglalta össze az előttünk álló időszak meteorológiai vonatkozású történéseinek lényegét Krausz Mikes Miklós. A Köpönyeg.hu tematikus időjárási portál szerkesztője szerint már ma sok napsütés valószínű, kevés gomolyfelhővel. Ahogy a múlt héten is csak elvétve volt, úgy továbbra sem várható csapadék, ám 34-35 fok körüli kánikula ígérkezik.
A friss modellfuttatások szerint kedden sem várható érdemi változás – igazi strandidőre van kilátás sok napsütéssel, eső nélkül. Az Alföldön már forró lesz a levegő, ott akár 37-39 fok is lehet, másutt 35 körüli csúcsokkal számolhatunk. Némi változást ígér a szerda, a napsütés mellett magasra törnek a gomolyok, és főleg a Dunántúlon már kipattanhat egy-egy futó zápor, helyenként heves zivatar. A keleti szél többfelé megélénkül, de marad a hőség: 33-39 fokos csúcsokat mérhetünk.
A középtávú előrejelzések specialistája szerint a hét közepén tovább tombol a forró nyári idő, csütörtökön is kis esély van frissítő zivatarra – főleg az északi hegyes völgyes vidékek lakói reménykedhetnek égi áldásban. A csapadékzóna térségében élénk lehet a légmozgás, de a lehűlésben reménykedők csalódnak: egyelőre marad a 35 fok körüli tikkasztó meleg.
A kánikula még pénteken is meghatározza térségünk időjárását, de komoly csapadékkal is számolhatunk, majd szombatra érzékelhetően csökken a nappali felmelegedés. A hét utolsó napjaiban 28 fok körüli csúcsokat mérhetünk – szombaton még kitart az eső, vasárnap már kellemes nyári idő várható.

Addig viszont ki kéne tartani valahogy – aki tud, annak irány a vízpart és a csobbanás!

(Fotó: Így látjuk MI! – Gallainé Nagy Erzsébet felvétele)

A rovat további hírei: Mozaik

Bimmer Parade a Szalki-szigeten – már mától!

Bimmer Parade a Szalki-szigeten – már mától!

2024. aug. 09.

Motorbőgés, sörcsúszda és egy rakat közösségi élmény; újabb márkatalálkozónak ad otthont a Szalki-szigeti kemping: mától egészen vasárnapig rendezik városunkban a Bimmer Parade kavalkádját.

Szűrőprogram és ugrálóvár: harmadszor is sikeres volt a Duna Plazma kezdeményezése (galériával)

Szűrőprogram és ugrálóvár: harmadszor is sikeres volt a Duna Plazma kezdeményezése (galériával)

2024. aug. 08.

Remek programmal készült, kétnapos kavalkádba várta az egészségtudatosan élő érdeklődőket és a családokat a Duna Plazma. A dunaújvárosi központ Egészség és Családi Napok elnevezésű közösségi kezdeményezésének helyszíne a Városháza tér volt a hét elején.

Profi cégek állnak a sikeres költöztetés hátterében

Profi cégek állnak a sikeres költöztetés hátterében

2024. aug. 07.

Valószínűleg veled is előfordult már, hogy irigykedve hallgattad egy ismerősödet, amikor a zökkenőmentes költözéséről számolt be. (X)

Visszatér a hőség, a hét második felében komoly kánikula várható

Visszatér a hőség, a hét második felében komoly kánikula várható

2024. aug. 05.

Nap közben 35 fok körüli értékekkel támad vissza a tikkasztó nyár, éjjel visszahűl, de így is nagyon durva kánikulára készülhetünk a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint. És a folytatás is veszedelmes hőséget ígér.

DSTV: a kánikula legjobb ellenszere

DSTV: a kánikula legjobb ellenszere

2024. aug. 04.

A témáról már olvashattak, most itt a DSTV összeállítása arról, hogy az élményfürdő is csatlakozott a Strandok Éjszakája országos programsorozatához. A kánikulai meleg idején már nap közben is sokan választották a fürdőzést kikapcsolódásként és felfrissülésként egyaránt. Hangkép.
 

DSTV: református angol tábor

DSTV: református angol tábor

2024. aug. 03.

Évek óta szervez angol nyelvi tábort nyaranta a rácalmási református gyülekezet, derül ki a DSTV összegzéséből. A közösségi program ezúttal városunkba tette át székhelyét – a református templom adott otthont a tábori programoknak. Hangkép.
 

Remekül sikerült a gyűjtőtalálkozó (galériával)

Remekül sikerült a gyűjtőtalálkozó (galériával)

2024. aug. 01.

Ahogy azt ígérték és vártuk: remek hangulatú, változatos közösségi program kerekedett a Jägermeister-gyűjtők lelkes csapatának közösségi kezdeményezéséből. Az idei, immár harmadik találkozónak a Kaptár Music Pub adott otthont a közelmúltban – nagyot mentek offline is!