Dunaújváros Hetilap

"Pentele értékei bennünk élnek..."

Fábos Zsolt - 2024. augusztus 23. 16:30

Hosszú évek óta hagyomány, hogy az államalapítás ünnepének sorozata városunkban Pentelén kezdődik, amikor is az új kenyér ünnepség részeként átadják a városrész legrangosabb elismerését, a Pro Pentele díjat, a Pentele Hagyományőrző Egyesület jóvoltából.

Idén sem volt ez másként, augusztus 19-én, hétfőn délután is zsúfolásig telt a Pentele Klubház, hogy a penteleiek megünnepeljék augusztus 20-át, ahogyan teszik ezt 1989 óta, minden esztendőben.
 
Ünnepi hangulat a klubházban

A vendégeket Szabó Tamás, a Pentele Hagyományőrző Egyesület elnöke köszöntötte, majd Bartalos Norbert, a tavalyi esztendő Pro Pentele díjazottja mondott ünnepi köszöntőt, aki felidézte államalapító Szent István király személyiségét, akinek akkori erős irányváltásával egy erős keresztény nemzetállam jöhetett létre. A beszéd után a Kéknefelejcs Dalkör énekelt az egybegyűlt vendégeknek, majd Braun Ervin tiszteletes megáldotta és megszegte az új kenyeret. 

Sokat tettek, elismerést érdemeltek

Az ünnepség zárásaként Szabó Tamás egyesületi elnök és Pintér Tamás polgármester átadták az idei évi Pro Pentele elismeréseket. Pro Pentele díjat kapott Palotás József szobrászművész, aki a hagyományos köztéri emlékek mellett olyan nagy méretű alkotást is készített, mint a 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműve, mely városunk egyik ékköve, nemzeti ünnepeink megemlékező helye.

Pro Pentele díjban részsült dr. Radványi Rezső, aki háziorvosi tevékenységét sok pentelei családban több nemzedéken keresztül végezte, korábban kiérdemelte a Dunaújváros Egészségügyéért díjat, volt a Hónap orvosa, elnyerte az Emberséggel az egészségért pályázatot, de leginkább a penteleiek tiszteletét, megbecsülését. A korábbi évek hagyományait folytatva Oklevél Penteléért elismeréseket is átadták az ünnepségen, Pápai Éva körzeti asszisztensnek, Horváth Alex jégkorongozónak, és Dr. Jobbágy Lajos doktornak, aki számos elismerés mellett Dunaújváros Díszpolgára is egyben.

Egyre erősödik Pentele, a múlt fontos a jelenben is!

A rendezvényen jelen volt a városrész önkormányzati képviselője is, Orosz Csaba, aki szerint példás, hogy Pentele a rendszerváltás óta megemlékezik államalapítónkról:
– Azt gondolom, hogy Pentelén mindig erős, összetartó közösség volt. Szerintem óriási dolog az, hogy a rendszerváltás óta minden évben megrendezik ezt az ünnepséget, nekünk pedig az a dolgunk, hogy folytassuk ezt a már szép hagyományt. A Pro Pentele díjazottak névsora minden esztendőben impozáns, jó végig nézni azokat a személyeket, akik sokat tettek a városrészért, összességében pedig Dunaújvárosért. Városunk, azon belül Pentele értékei bennünk vannak, bennünk élnek, büszkének kell lennünk. Én azt érzem, hogy egyre inkább erősödik bennünk és környezetünkben a múlt szeretete, de ezt a fajta tiszteletet meg is érdemeljük valamennyien. Azt gondolom, hogy a Mondbach-kúria megújításával elindult egy folyamat, ami most bennünk él, részesei vagyunk. Terveink vannak, és azon dolgozunk, hogy a pentelei főtér újraéledjen, visszakapja eredeti funkcióját.
 

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: a szükséges rutinszerzés

DSTV: a szükséges rutinszerzés

2024. aug. 23.

A kezdőautók témaköre mellett egy másik autósiskolás problémakörről is szó esik a DSTV összeállításában. A rutinszerzés kapcsán felmerül, mit jelent a gyakorlatban, ha valaki megszerzi a jogosítványát. És mikor van adott esetben szükségünk egy kis továbbképzésre. Hangkép.

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

Ki kapja a "Szociális Munkáért – Dunaújváros" díjat? Javasoljon!

2024. aug. 22.

A szféra legrangosabb önkormányzati elismerésével díjazandó személyére bárki javaslatot tehet. Felhívás és határnap itt!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

Ki kapja a "Dunaújváros Egészségügyéért" díjat?!

2024. aug. 21.

A város önkormányzata ismét felhívással fordul a városlakókhoz: várják a javaslatokat a szféra legrangosabb helyi elismerésének idei kitüntetettjeire! Felhívás és tudnivalók itt!

Retró véradás az MMK-ban – minden önkéntest várnak!

Retró véradás az MMK-ban – minden önkéntest várnak!

2024. aug. 21.

Immár hagyományos, mégis különleges alkalomra készülnek: idén is az MMK ad otthont a retró véradás eseményének – a nem mindennapi akcióra csütörtökön délután várják az önkénteseket!

DVG: ingatlanokra pályázhatnak – itt a két felhívás!

DVG: ingatlanokra pályázhatnak – itt a két felhívás!

2024. aug. 21.

A DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zárkörűen Működő Részvénytársaság nyilvános pályázatot ír ki két, a tulajdonában álló ingatlanra. Alapinformációk itt, részletes felhívás a vagyonkezelő oldalán!

Biksz János a 95 évesek táborába lépett

Biksz János a 95 évesek táborába lépett

2024. aug. 20.

Folytatódott a szépkorúak köszöntése városunkban: Biksz János bácsi 95 éves lett. A jeles alkalomból Barta Endre alpolgármester és Szántó Péter önkormányzati képviselő köszöntötte otthonában.

DSTV: autóválasztás – kezdő vezetőknek

DSTV: autóválasztás – kezdő vezetőknek

2024. aug. 19.

Érdekes témát boncolgat – ezúttal a közlekedésre fókuszálva – a DSTV összeállítása. Arra a kérdésre keresik a választ, helytálló-e az az álláspont, hogy különleges figyelemmel kell lenniük az autóválasztásra mindazoknak, akik friss jogosítvánnyal ülnek a volán mögé. Hangkép.