Egy kiállítás képei – a modern nyomdatechnológia szemszögéből

doszerk - 2024. szeptember 11. 9:30

Csodálatos, nem mindennapi tárlat létrejötte köszönhető egy zseniális, újszerű nyomtatási technikának, amelyet a Canon World Unseen (A nem látott világ) című fotókiállítás tett átélhetővé minden érdeklődő számára. (X)

Ez a síkágyas, többrétegű nyomtatási technológia lehetővé teszi, hogy vakok és gyengénlátók számára tapinthatók legyenek a képek. A Nyomdatermékek.hu üzemeltetője, a Reactor Kft. egy-egy fotó elkészítésénél 55 festékréteget nyomtatott egymásra, ami nagyjából 2 mm-es szintkülönbséget eredményezett. Érdekes tény, hogy három órára volt szükség egy kép elkészítéséhez. 

A Nyomdatermékek.hu weboldalán tájékozódva rengeteg érdekességre bukkanhatunk nyomdatermékek tekintetében.

A technológia különlegessége

A webáruház által alkalmazott közvetlen, síkágyas nyomtatás egyik nagy előnye, hogy a nyomtatott felület mindvégig ugyanott marad. Így rendkívüli pontossággal lehet ugyanarra a pozícióra újabb és újabb festékrétegeket felvinni. A domborzati hatás kialakításában egy „Prisma Elevate XL” szoftver van a segítségünkre, a nyomtatókocsi pedig fejmagassága pedig az egyre magasodó felszínhez igazodik.
A festék UV sugárzás hatására szilárdul meg (térhálósodik), ami által időjárásálló nyomatot kapunk.

Ezzel az eljárással dekorációs anyagokat, művészeti alkotásokat, csomagolásokat, dombornyomott vagy akár Braille-írással ellátott termékeket, irányjelző táblákat, stb. is létrehozhatunk.

Gondolatok a kivételes kiállításról

E nem mindennapi, izgalmas tárlat által a vak és látássérült emberek számára maga a fotográfia került közelebb, a látók pedig szembesülhettek azzal, hogy a látássérültek mit tapasztalnak egy-egy alkotás érzékelése során.

A kiállításon tíz nagyméretű fotó három-három variációban került kiállításra. A kitapintható és az eredeti kép mellett megtekinthető volt a különböző szembetegségekkel, látáskorlátozásokkal élők szemszőgéből átélhető változat is. A tapintható képek és a Braille-írás mellé hanganyag is kapcsolódott, így vált teljessé a tárlat.

Válasszunk elképzelésünk szerint!

Az egyre fejlettebb, korszerű technikáknak, digitális nyomdagépeknek köszönhetően az elképzelhetetlennek tűnő gondolatokat, egyedi terveket is egyre könnyebben lehet megvalósítani.

Az újabb és újabb produktumok megalkotása, a szélesebb körű eltejedés okán egyre elérhetőbbé válik. Így például a síkágyas, többrétegű nyomtatási technológiával, az ezt működtető kezelőprogram alkalmazásával sokféle, különleges nyomdaipari termék előállítása lehetséges.

A Nyomdatermékek.hu termékei és szolgáltatási között minden kétséget kizáróan megtaláljuk azt, ami elképzeléseinknek leginkább megfelel. Kérdés esetén a munkatársak készséggel állnak rendelkezésre az elérhetőségek bármelyikén.
 

A rovat további hírei: Mozaik

Egy-egy lomtalanításon ezeréves cuccok (is) előkerülhetnek

Egy-egy lomtalanításon ezeréves cuccok (is) előkerülhetnek

2024. okt. 13.

Ha ősz van, akkor kéthetente lomtalanítunk: október 5-én a Római városrészben élők kaptak négy helyen is konténereket, és helyezhették el hulladékaikat. A látottak alapján továbbra is azt lehet mondani, hogy a lomtalanításban még komoly perspektívák vannak a városban.

Újra autóvásár volt Dunaújvárosban

Újra autóvásár volt Dunaújvárosban

2024. okt. 13.

Jól startolt Mezei Zsolt alpolgármester újonnan indult kezdeményezése. A Vásártéren szervezett múlt vasárnapi autóvásáron ugyanis színes kínálat és jó hangulat várta a vásárlókat és az eladókat egyaránt.  

Akit Michael Jackson inspirált...

Akit Michael Jackson inspirált...

2024. okt. 13.

Folytatjuk a helyi zenészeket, énekeseket, művészeket bemutató sorozatunkat. A Horváth Jánossal készült beszélgetésünk alkalmával a gitárművészt arra kértük, hogy folytatódjon a "zenelánc" és ajánljon nekünk egy zenészkollégát a folytatáshoz. Így jutottunk el Horváth Jankóhoz. Portré. 

Volt egyszer egy iskola – emlékeztek rá...

Volt egyszer egy iskola – emlékeztek rá...

2024. okt. 10.

Egyszerre megható és elgondolkodtató beszámolót, egyúttal – szép gesztusként – sajátos köszönetnyilvánítást találnak az alábbiakban az olvasók. Legyen a példa ragadós: összeállításunk végén a beszámoló ihlette felhívást találnak!

DSTV: a varrónők munkája

DSTV: a varrónők munkája

2024. okt. 10.

Folytatja a különféle szakmák bemutatását a DSTV. A közelmúltban kezdett sorozat legfrissebb összeállításában a varrónők munkájának műhelytitkaiba engednek bepillantást. Veres Viktória fiatal szakember, édesanyjától leste el a szakma csínját-bínját. Hangkép.
 

DSTV: már semmi sem a régi a Csibészben sem

DSTV: már semmi sem a régi a Csibészben sem

2024. okt. 08.

Még mindig nyomja a vendéglátóhelyek vállát a koronavírus-járvány, vagy épp az energiaválság öröksége, derül ki a DSTV összegzéséből. Ezekről manapság kevesebbet hallani, a hatásuk azonban érződik – a Csibész Csibefalodában is. Hangkép.

Szép, csöndes és enyhe ősz – olykor csapadékkal

Szép, csöndes és enyhe ősz – olykor csapadékkal

2024. okt. 07.

Visszatérnek a 20 fok fölötti csúcshőmérsékletek délutánonként, szebb arcát mutatja az ősz az előttünk álló napokban, derül ki a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzéséből. Némi eső azért lehet.